Santorini, alb-albastru infinit

Santorini, alb-albastru infinit

Santorini – insula de al carui nume se leaga legenda faimoasei Atlantida, este una dintre cele mai sudice insule Cyclade si are o suprafata de 96 kmp.

Reportaj trimis de Anca Popescu, pentru concursul "Câştigă o vacanţă la Praga". Puteti participa şi voi trimiţând reportaje sau simple impresii, însoţite de imagini, la adresa turism@evz.

Arata ca o nava strabatand cu mandrie apele periculos de clare si de un albastru intens ale Marii Egee. De o frumusete incomparabila, Santorini este singura insula din Marea Egee unde supravietuirea a insemnat, de-a lungul timpului, indrazneala si pariul cu insasi viata.

Ne puteți urmări și pe Google News

In Santorini poti ajunge cu avionul (zbor pana la Atena si de la Atena in Santorini) sau din Atena cu vaporul. Bilete de avion se pot lua convenabil prin Aegean Airlines cu cateva luni inainte.

Aici te asteapta o imagine care iti taie respiratia: toate casele, inclusiv trotuarele sunt vopsite in alb, avand forme din cele mai ciudate, ferestre vopsite preponderent in albastru, extraordinar de multe flori impodobesc cladirile de toate marimile,  multe tavernas, oameni simpli, relaxati si amabili, extraordinar de multe biserici albe, avand cupola albastra.

Toata insula, care are in jur de 11.000 de locuitori se poate vizita, pe indelete, daca inchiriezi o masina (cam la 25 Euro/zi + 1 zi bonus, iar benzina este in jur de 1,15 Euro) si ai curaj sa te aventurezi pe sosele extrem de inguste unde nu au loc doua autocare, de exemplu, si se circula la libera intelegere.

Mancarea este simpla, insa tasty, avand  specific mediteranean;  poti manca linistit pana in 10 Euro/pranz/persoana o salata santorineana (sau de orice fel), cu peste proaspat, sau fructe de mare, poti alege vestita musaca, souvlakis, gyros, inghetata, cataif, baclava si poti servi pranzul linistit la tavernele de pe malul marii intr-o atmosfera nu de lux, insa de foarte mult bun simt si curatenie. Daca insa vrei lux, te poti duce in centrul capitalei (Fira) sau in Oia unde sunt restaurante ce ofera un view de vis, dar si preturi de 2-3 ori mai mari.

Exista cateva plaje vestite in Santorini – Kamari, Perrissa, Perivolos, Monolitos unde te costa cam 5 -6 Euro pe zi daca vrei sa inchiriezi umbrela + 2 paturi sau unde nu te costa nimic daca stai pe prosopul propriu;  au serviciu pe plaja (iti aduc tot felul de bauturi, cocktailuri, etc). Apa este extrem de limpede si curata. Nu am vazut absolut nicio mizerie in apa sau pe plaja. Plajele au un fel de nisip sau pietris negru, mai mult sau mai putin fin, insa se stie ca insula este de natura vulcanica.

Exista, dupa cum spuneam, masini, bus-uri (unde biletul pentru o calatorie este 1,20 Euro), taxiuri, scutere si atractia principala...transportul pe magari. Sunt chiar donkey station si foarte multa lume foloseste bietele animale ca sa poata ajunge in diferite locatii, intrucat strazile sunt foarte abrupte pe distante mari, unde nu au acces masinile. Eu am preferat sa le ofer o mangaiere si ceva de mancare…

Apusul in Oia se zice ca ar fi cel mai frumos din lume. Este, intr-adevar deosebit si poate fi unic daca esti mana in mana cu jumatatea sufletului. Este o insula a iubirii, unde vin cupluri din toate colturile lumii ca sa-si uneasca destinele sau ca sa-si petreaca luna de miere.

Daca te plictisesti de vizitat intreaga insula, de la un capat (Akrotiri) la calalalt (Oia), trecand prin Fira, Pyrgos, Magalochori, Firostefani si Imergovili, daca te plictisesti de shopping (am vazut ca este o indeletnicire frenetica in zona cu preturi pe masura numelui cosmopolit al zonei), de ti-e prea mult soarele, plaja si baile in mare, ori water sport-urile, scufundarile, poti lua diferite excursii: se poate merge cu vaporul la vulcan, in insula Thirassia, se poate face baie in apa sulfuroasa provenita de la vulcan, asa zisele hot springs  - pentru 18 Euro/persoana; se poate vedea apusul, facand o excursie cu vaporul de-a lungul calderei si ai parte de o imagine unica, speciala si care iti va ramane in suflet pentru tot restul vietii.

Oricum si orice faci aici,  Santorini iti va ramane ca amprenta pentru tot restul existentei prin impletirea unica de alb, albastru, absolut si asteptarea revenirii alaturi de sufletul pereche.

Si aici poti intelege pentru prima oara in viata ca exista oameni pe lumea asta pentru care marea si o bucata de stanca inseamna totul.