Șeful Gazprom Alexei Miller a lansat acest ultimatum cu ocazia vizitei în Rusia a comisarului european pentru energie Maros Sefcovic, care s-a declarat „foarte surprins” de această declarație.

Avertismentul către Uniunea Europeană vine după ce Rusia a anunțat în decembrie că a renunțat la proiectul South Stream, o conductă care terbuia să tranziteze Bulgaria și Ungaria spre Italia, alegând în schimb să construiască o conductă către Turcia.

Alexei Miller a declarat fără echivoc:

Conducta spre Turcia este singura rută prin care 63 de miliarde de metri cubi pot fi livrați și care acum tranzitează Ucraina. Nu există alte opțiuni.”

Șeful Gazprom l-a avertizat pe comisarul european să înceapă să construiască „infrastructura pentru transportul gazelor de la frontierele Turciei și Greciei”.

„Au câțiva ani la dispoziție, cel mult, pentru a o face. Este un termen foarte, foarte strâns. Țările europene trebuie să înceapă lucrul la conductă imediat, dacă vor să se conformeze acestui termen. Altfel, aceste cantități de gaze vor merge către alte piețe.”

De notat că Turcia este o țară membră NATO, considerată încă un stâlp de securitate la granița Alianței și, până de curând, și-a manifestat dorința de a se integra și în Uniunea Europeană.