ȘANTAJUL Ruso-Turc care ÎNGHEAȚĂ Europa

ȘANTAJUL Ruso-Turc care ÎNGHEAȚĂ Europa

Rusia a avertizat că va închide conducta de gaze către Uniunea Europeană care tranzitează Ucraina. Dacă UE mai dorește gaze rusești va trebui să se lege la conducta care leagă Rusia de Turcia.

Șeful Gazprom Alexei Miller a lansat acest ultimatum cu ocazia vizitei în Rusia a comisarului european pentru energie Maros Sefcovic, care s-a declarat „foarte surprins” de această declarație.

Avertismentul către Uniunea Europeană vine după ce Rusia a anunțat în decembrie că a renunțat la proiectul „South Stream”, o conductă care terbuia să tranziteze Bulgaria și Ungaria spre Italia, alegând în schimb să construiască o conductă către Turcia.

Alexei Miller a declarat fără echivoc:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Conducta spre Turcia este singura rută prin care 63 de miliarde de metri cubi pot fi livrați și care acum tranzitează Ucraina. Nu există alte opțiuni.”

Șeful Gazprom l-a avertizat pe comisarul european să înceapă să construiască „infrastructura pentru transportul gazelor de la frontierele Turciei și Greciei”.

„Au câțiva ani la dispoziție, cel mult, pentru a o face. Este un termen foarte, foarte strâns. Țările europene trebuie să înceapă lucrul la conductă imediat, dacă vor să se conformeze acestui termen. Altfel, aceste cantități de gaze vor merge către alte piețe.”

De notat că Turcia este o țară membră NATO, considerată încă un stâlp de securitate la granița Alianței și, până de curând, și-a manifestat dorința de a se integra și în Uniunea Europeană.