SĂNĂTATE: Remedii naturiste pentru cinci boli

SĂNĂTATE: Remedii naturiste pentru cinci boli

Obezitatea, dependenţa de nicotină şi herpesul sunt doar câteva dintre afecţiunile împotriva cărora puteţi folosi plantele.

Nu numai medicamentele ajută la vindecarea bolilor. Foarte multe afecţiuni pot fi ameliorate şi cu sprijinul plantelor. Însă nu este recomandat să folosiţi doar preparatele din plante fără să-i spuneţi medicului despre asta. „De asemenea, este esenţial să nu depăşiţi dozele recomandate”, susţin autorii cărţii „Farmacia Naturii”, apărută la Editura Reader’s Digest. 1. Dependenţa de nicotină

Fumatul excesiv poate duce la îmbătrânirea pielii, la cancere ale gurii, plămânilor, la boli cardiovasculare şi la impotenţă.

Simptomele principale sunt dorinţa acută de a fuma, mai ales după masă sau când este consumat un alt stimulent, de exemplu, cafeaua. Când întâmpinaţi dificulăţi de concentrare, iritabilitate, senzaţie de privare şi apetit crescut, specialiştii în remedii naturiste vă sfătuiesc să folosiţi plante precum trifoiul sau valeriana.

Trifoiul roşu atenuează simptomele sevrajului, de aceea este recomandat să luaţi câte 20-30 de picături de tinctură într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi.

Valeriana, în schimb, ajută la tratarea anxietăţii şi a tulburărilor somnului. Înghiţiţi una sau două capsule înainte de culcare.   2. Obezitatea

Unei persoane obeze ori supraponderale, cu respiraţie dificilă după orice fel de efort fizic, îi sunt recomandate păpădia şi coada-calului.

Ceaiul de păpădie ajută ficatul să elimine toxinele din sânge şi este un foarte bun diuretic. Se prepară din frunze şi rădăcini uscate şi tăiate foarte mărunt.   Coada-calului se infuzează (puneţi 2-4 grame de plantă uscată în 200 ml de apă clocotită şi lăsaţi-o la infuzat 10-15 minute), iar doza recomandată este de o cană pe zi.   3. Constipaţia Când „scaunele” sunt tari, uscate şi greu de eliminat, ba, mai mult, experimentaţi senzaţia de balonare şi gaze, puteţi folosi palnte precum ştevia, inul şi rubarba.

Ştevia se consumă sub formă de extract lichid, echivalentul a 2-4 g de rădăcină uscată, de trei ori pe zi, iar inul se ia sub formă de capsule de trei ori pe zi.   Rubarba se fierbe (20 de grame în 750 ml apă) şi se iau 100 de mililitri seara devreme. 4. Herpesul

Este o boală virală care reapare şi este extrem de contagioasă. Poate infecta mucoasele, chiar şi pe cele ale ochilor.

Se manifestă prin mici băşicuţe, umplute cu lichid gălbui şi conturate cu roşu, care apar la marginile gurii sau în interiorul buzei inferioare. Este prezentă senzaţia de arsură, urmată de erupţia unor băşicuţe. Recomandată este echinacea (tinctură), din care trebuie să luaţi câte 15 picături de trei ori pe zi, şi roiniţa (capsule), consumate de trei ori pe zi, înainte de mese. Copiilor le sunt permise doar două capsule pe zi.

Lemnul-dulce poate fi folosit şi el împotriva herpesului. Infuzaţi 1-2 linguriţe de pulbere de rădăcină într-o cană cu apă clocotită. Beţi două căni pe zi timp de 4-6 săptămâni.

5. Înţepăturile de insecte

Când vă muşcă sau vă înţeapă o insectă, apar umflăturile şi mâncărimea, iar pielea se înroşeşte. Dau roade lavanda, gălbenelele şi pătlagina.   Lavanda trebuie macerată (100 de grame de flori în 0,5 l de alcool). Aplicaţi pe zona afectată de două-trei ori pe zi.

Gălbenelele se infuzează (5 grame de inflorescenţe uscate într-un litru de apă clocotită timp de cinci minute). Înmuiaţi şi aplicaţi comprese de 3-4 ori pe zi.

Cu frunze de pătlagină se masează zona afectată sau se aplică o cremă cu extract de pătlagină.

Ne puteți urmări și pe Google News