Sămânţă de scandal la Rezidenţiat

Sămânţă de scandal la Rezidenţiat

În acest an, testele nu vor mai fi unice, ci vor varia de la o universitate la alta. Decizia stârneşte controverse.

Spre deosebire de anii trecuţi, în 2011 examenul de rezidenţiat se va desfăşura descentralizat, în centre universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, a anunţat Ministerul Sănătaţii.

În fiecare universitate, subiectele vor fi diferite, pe baza unei bibliografii unice. 3.800 de locuri şi posturi

În data de 20 noiembrie 2011, absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie vor concura pentru 3.810 locuri şi posturi. Dintre cele 2.998 locuri în rezidenţiat, 2.600 sunt pentru medicină, 290 pentru medicină dentară şi 108 pentru farmacie.

Pentru a acoperi specialităţile deficitare, se scot la concurs posturi pentru medicina de urgenţă, ATI, neonatologie, oncologie şi farmacie.

Centru mic, examen uşor

Preşedintele executiv al Asociaţiei Medicilor Rezidenţi, Clara Matei, consideră că noul sistem de testare va declanşa un proces de migrare a studenţilor către centre universitare mai mici, în condiţiile în care este posibil ca dificultatea subiectelor să difere în funcţie de centru: "Personal, mi s-ar fi părut normal să rămână examenul cu subiecte unice, pentru că e vorba despre intrarea într-un sistem de sănătate, pe un post salarizat, iar cei din centre universitare mici ar putea fi avantajaţi".

Pe de altă parte, rectorul UMF Bucureşti, Florian Popa, precizează că scopul reorganizării examenului a fost evitarea supraaglomerării centrelor mari: "Prin introducerea noului sistem de examinare, Ministerul a dorit să încerce stabilizarea rezidenţilor, adică să limiteze tendinţa de migrare către centrele universitare mari".

El mai spune că odată cu stabilirea comisiilor de examen, se vor detalia condiţiile de testare, în încercarea de evita conceperea de teste cu grade diferite de dificultate.

Ne puteți urmări și pe Google News