Salvarea huilei costă 160 lei de român

Salvarea huilei costă 160 lei de român

Cele peste 3,2 miliarde de lei pe care le are de achitat Compania Naţională a Huilei către stat ar putea fi plătite de fiecare cetăţean.

Restructurarea sectorului energetic prin înfiinţarea a două companii mixte, în componenţa cărora să intre şi câte o unitate minieră, intenţie a guvernului Boc, ar putea eşua înainte de start.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a anunţat ieri că în perioada următoare vor avea loc discuţii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) referitoare la ştergerea datoriilor Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). CNH, în topul datornicilor

CNH este cel mai mare datornic la stat, cu un total de 3,27 miliarde de lei, potrivit Finanţelor. SNLO avea de plătit la data de 31 martie 2009 circa 65 de milioane de lei.   În cazul în care FMI şi Comisia Europeană vor accepta anularea acestor datorii, factura plătită de fiecare cetăţean român este de peste 160 de lei. „E greu de crezut că FMI şi CE vor accepta propunerea autorităţilor. Orice ştergere de datorii este considerată ajutor de stat”, ne-au declarat specialişti din domeniu.

Aceştia ne-au mai spus că fostul guvern a încercat, printr-o ordonanţă de urgenţă, în decembrie 2006, să şteargă cu buretele datorii către stat de peste 2 miliarde de euro, însă actul normativ nu fost avizat.   O nouă centrală pe Dunăre şi reactoare în Transilvania Ministrul economiei a mai spus că, până la finele acestui an, va alege locul pentru cea de-a doua hidrocentrală pe Dunăre, care ar putea fi amplasată la Măcin, în judeţul Tulcea. România are în prezent o singură hidrocentrală pe Dunăre, şi anume Porţile de Fier.   Totodată, în Transilvania va fi construită din toamna acestui an cea de-a doua centrală nucleară, conform lui Videanu. Autorităţile au anunţat că abia în anul 2020 în România se va construi cea de-a doua centrală nucleară.

În prezent, se lucrează la finalizarea reactoarelor trei şi patru a centralei nucleare de la Cernavodă, care ar putea fi gata abia în 2012-2013, conform planului.   În acelaşi timp, ministrul Videanu a mai anunţat că Romgaz şi Gazprom vor forma o societate mixtă pentru construirea, în România, a mai multor depozite de înmagazinare a gazelor şi a unor termocentrale, care să funcţioneze pe gaz.   ESSENT

Ortacii de la SNLO nu mai intră în şut Producţia la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) ar putea fi întreruptă pentru 30 de zile, începând din 15 iunie, din cauza scăderii cererii de cărbune. În această perioadă cei 9.500 de salariaţii vor fi plătiţi cu 75% din salariul de bază brut, plus sporul de vechime. Propunerea va fi discutată la 31 mai de conducerea SNLO cu o parte dintre miniştrii cabinetului Boc.

Ne puteți urmări și pe Google News