Chiar daca de multe ori simti ca explodezi din cauza comportamentului copilului tau, nu trebuie sa fii niciodata violent fata de el.
Imi iubesc foarte mult baietelul in varsta de 3 ani, dar uneori ma scoate din sarite si nu stiu cum sa mai procedez”, afirma Corina, mama pentru prima data.
„Insista sa ia acasa jucariile celorlalti copii si cand ii explic ca nu sunt ale lui incepe sa planga si sa le arunce pe unde nimereste. Nu se joaca niciodata linistit mai mult de zece minute. Alearga, se invarteste, se ascunde, dar numai cuminte nu sta. Nu ma asculta niciodata, simt ca nu am puterea sau nu stiu sa-l educ. Nu stiu daca ar trebui sa fiu mai dura cu el sau pur si simplu sa nu-l mai duc in colectivitate, sa astept sa mai creasca si sa invete ce inseamna sa fii prietenos si sociabil”, povesteste tanara mamica.
Sentimentele celor mici
Din punctul de vedere al unei mame, comportamentul copiilor mici ridica diverse probleme si este epuizant. De fapt, este normal ca un copil de 3 ani sa fie plin de energie, iar intamplarile pe care le povesteste exasperata tanara mama sunt unele obisnuite, chiar de rutina.
La aceasta varsta, copiii se dezvolta rapid si trec prin etapa individualizarii. Fiecare are propriile trasaturi, mostenite sau dobandite, pe care acum si le descopera fara sa-si dea seama.
Pe langa acestea, isi solicita la maximum functia locomotorie, abilitatile de a gandi si de a comunica, afirma cotidianul britanic „The Times” intr-un articol pe aceasta tema.
De multe ori, copilul este coplesit de ceea ce simte, este luat prin surprindere si are diverse reactii pe care parintii nu si le explica: incepe sa planga sau sa rada, iar uneori se sperie si ramane neclintit cateva clipe.
„Copiii sunt obraznici, este adevarat, dar nu pentru ca isi doresc, ci pentru ca se descopera pe ei insisi si lumea din jur”, afirma psihoterapeutul Dana Marin.
„Uneori poti fi foarte obosit si sa reactionezi impulsiv. Desi auzi de multe ori „cata bataie am luat eu cand eram mic” chiar de la oameni bine educati, e bine sa stii ca nu trebuie sa fii in nici un fel violent fata de copilul tau. Violenta nu este niciodata o solutie, cu toate ca ai impresia ca numai copilul tau este obraznic si ca ceilalti stau cuminti in bratele parintilor care te judeca din priviri”, recomanda specialista.
SOLUTII Idei simple pentru un comportament social
> Continua sa duci copilul in locuri populate, in parc si la gradinita. Are nevoie de tine sa-l inveti cum sa-si faca prieteni si sa nu fie egoist;
> Daca alti parinti te intimideaza sau te fac sa te simti ca intr-o competitie, incearca sa gasesti noi parinti cu care sa socializezi;
> Invita copii acasa, organizeaza minipetreceri si tot felul de joculete care sa ii ajute sa se imprieteneasca. Astfel va invata sa imparta atentia ta;
> Nu te chinui sa porti discutii complicate cu un copil mic sau, mai rau, sa-i tii morala. Lobul lui frontal nu este suficient dezvoltat pentru a te intelege. Dimpotriva, daca ii spui sa nu mai faca un anumit lucru cu atat mai mult il va repeta, din cauza atentiei care i-a fost acordata;
> Cand cel mic se comporta violent cu alti copii, actioneaza ferm si pedepseste-l excluzandu-l pentru o perioada din grup. In niciun caz nu-i spune ca este pedepsit, iar dupa zece minute sa ti se faca mila si sa-l lasi sa se joace. Data viitoare nu iti va mai acorda atentie, recomanda „The Times”.