S-a deschis prima pizzerie nord-coreeană

S-a deschis prima pizzerie nord-coreeană

Pentru patru milioane de nord coreeni subnutriţi, noţiunea de restaurant aparţine unei lumi fantastice, însă, începând cu aceste zile, elita conducătoare a ţării va avea un nou loc de vizitat la Phenian - o pizzerie, scrie The Guardian.

Obsedat de pizza, liderul ţării, Kim Jong-il, a autorizat, în luna decembrie, primul restaurant italian din Coreea de Nord, a anunţat o publicaţie pro-Phenian din Japonia. "Generalul Kim Jong-il a spus că populaţia trebuie să aibă acces la felurile de mâncare celebre din toată lumea", a spus managerul restaurantului, Kim Sang-Soon, citat de Choson Saibo, o publicaţie din Tokio.

Cei care vor lua cina la restaurant vor putea comanda pizza şi paste pregătite cu făină, unt şi brânzeturi aduse din Italia. Experimente eşuate

La sfârşitul anilor '90, Kim a adus o echipă de bucătari italieni la Phenian pentru a instrui ofiţerii militari. Unul dintre bucătari, Ermanolo Furlanis, a povestit că italienii au fost supuşi teste cu raze X, dar şi teste ale sângelui şi urinei la sosirea în Coreea de Nord, înainte de a fi sechestraţi într-un palat de marmură. Unul dintre ofiţerii pe care Furlanis îl antrena l-a întrebat pe acesta să îi precizeze distanţa exactă la care trebuie plasata măslinele pe pizza, şi-a amintit italianul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Antrenamentul nu a atins aşteptările liderului nord-coreean. Conform publicaţiei Choson Sinbo, eforturile ulterioare de a reproduce pizza italiană în Coreea de Nord nu au avut succes, iar anul trecut, Kim a trimis bucătari la Napoli şi Roma pentru a se perfecţiona. Mulţumit de calitatea bucătarilor săi, Kim a autorizat, în sfârşit, deschiderea restaurantului.

Gurmandul Kim

Coreea de Nord, una dintre cele mai sărace naţiuni mondiale, a fost lovită de foamete la mijlocul anilor '90, două milioane de oameni pierzându-şi viaţa, în principal din cauza pneumoniei, tuberculozei şi a diareei.

Kim este un gurmand recunoscut, fiind un bun cunoscător al coniacului şi vinului francez, a supei de rechin şi a sushi-ului. Unul dintre bucătarii săi a povestit că a mers în Uzbekistan şi Iran pentru a cumpăra caviar, a zburat în Danemarca pentru şuncă şi în China, pentru pepeni şi struguri. El a cerut azil politic în Japonia, unde fusese trimis pentru a cumpăra arici de mare.