Planul de austeritate al spaniolilor ar urma să aducă la buget 65 de miliarde d eruo în următorii doi ani.

Ministrul spaniol al finanţelor a mai spus că odată cu majorarea TVA se va schimba şi baza de impozitare la unele produse şi servicii, astfel că în unele cazuri, acestea vor fi taxate diferit.

Concomitent cu creşterea TVA, a mai anunţat Montoro, statul va aplica şi o reducere a cotizaţiilor la serviciile de asigurări sociale, cu câte un punct procentual în 2013, respectiv 2014. În privinţa celorlalte măsuri anunţate de şeful executivului, şi care se referă la impozitele percepute la cumpărarea de locuinţe, Cristobal Montoro a precizat că se va plăti în continuare 4% TVA la cumpărare, însă numai până la 31 decembrie 2012. De asemenea, de la 1 ianuarie 2013 se elimină, potrivit dispoziţiilor guvernului, şi deducerea din impozitul pe venit, la cumpărarea de locuinţe.

Montoro a ţinut să sublinieze şi el, precum premierul Mariano Rajoy, că guvernul nu are de ales, decât să ia aceste măsuri, care să sporească încasările la buget.

Cât despre tăierile care afectează administraţia publică – funcţionarii nu vor mai primi bonusul de Crăciun, echivalentul încă unui salariu – ministrul spaniol al finanţelor a anunţat că guvernul a aprobat legea reformei administraţiei publice. Aceste noi măsuri de austeritate în sectorul public sunt cele care au provocat încă de la anunţarea lor proteste de stradă ale funcţionarilor publici, care critică faptul că din 2010 li s-au scăzut salariile (cu o medie de 5%), după care le-au fost îngheţate, iar în acelaşi timp le-a fost extins orarul de lucru la 37 de ore şi jumătate pe săptămână.