Evenimentul Zilei > Actualitate > RWC 2011. „Jucătorii trebuie să aplice directivele antrenorului”
RWC 2011. „Jucătorii trebuie să aplice directivele antrenorului”

RWC 2011. „Jucătorii trebuie să aplice directivele antrenorului”

Înaintea plecării spre Noua Zeelandă, gazda ediţiei din acest an a Cupei Mondiale, Romeo Gontineac, antrenorul "Stejarilor", a ţinut să lămurească diferendul cu fostul căpitan Sorin Socol.

Echipa naţională de rugby a României va debuta, peste nouă zile, împotriva Scoţiei, la ediţia din acest an a Cupei Mondiale, care se va desfăşura până pe 23 octombrie în Noua Zeelandă.
În cadrul Grupei B, "Stejarii" se vor mai duela cu Argentina (17 septembrie), cu Anglia (24 septembrie) şi cu Georgia (28 septembrie). La turneul final, Romeo Gontineac (37 de ani), antrenorul naţionalei României, nu-i va avea la dispoziţie pe Sorin Socol (33 de ani) şi pe Cătălin Fercu (24 de ani).
Primul a decis, în primăvara acestui an, să se retragă de la echipa tricoloră, acuzându-l pe tehnicianul "Stejarilor" de comportament dictatorial. "Nu comunică cu noi, face totul doar aşa cum vrea el", ne-a spus jucătorul în urmă cu aproape două luni, într-un interviu EVZ.
Cătălin Fercu a renunţat să meargă cu "Stejarii" la Cupa Mondială pe motiv că are fobie de avion! Într-un interviu acordat EVZ înaintea plecării spre Noua Zeelandă, Romeo Gontineac a vorbit despre "cazurile Socol şi Fercu" şi despre aşteptările pe care le are la Mondiale.
INTERVIU
"Sorin Socol are o altă viziune decât a mea"
EVZ: Domnule Gontineac, după Sorin Socol, naţionala României l-a pierdut şi pe Cătălin Fercu. Ce s-a întâmplat la lot, de ce au ajuns jucătorii să renunţe să joace la un turneu final de Cupă Mondială?
Romeo Gontineac:
Nu s-a întâmplat nimic deosebit. Sorin Socol are o altă viziune decât a mea, aşa că ne-am decis ca fiecare să meargă pe drumul lui, iar Cătălin Fercu susţine că nu-şi mai poate învinge teama de avion. Asta-i tot.
Totuşi, Sorin Socol v-a acuzat de comportament dictatorial. A spus că nu vă consultaţi şi cu jucătorii în deciziile pe care le luaţi şi faceţi totul doar aşa cum vreţi dumneavoastră.
Da, am văzut că Sorin mi-a reproşat modul de lucru. Din punctul meu de vedere, la o echipă, jucătorii trebuie să aplice directivele antrenorului. Cred, cel puţin, că aşa se întâmplă peste tot. Mai mult n-am ce să comentez şi chiar v-aş ruga să nu mă mai întrebaţi nimic despre Sorin Socol. În ceea ce mă priveşte, n-avem nimic de împărţit şi fiecare face ceea ce crede de cuviinţă.
"I-am adus şi un psiholog lui Fercu, dar degeaba"
Cătălin Fercu n-a mai vrut să meargă în Noua Zeelandă doar din cauză că îi e frică de avion? N-au existat şi alte motive?
În afara fobiei lui faţă de avion, nu cunosc niciun alt motiv. Nu s-a certat nici cu mine, nici cu altcineva din echipă. Într-adevăr, este un caz fără precedent să refuzi să joci la un turneu final de Cupă Mondială.

Sincer să fiu, n-aş vrea să mă pun în pielea lui Cătălin Fercu. Atunci când am demarat pregătirile pentru Cupa Mondială, el ne-a spus că nu vrea să meargă în Noua Zeelandă, deoarece se teme să zboare cu avionul pe o distanţă atât de lungă. I-am zis să rămână cu noi, crezând că poate va trece peste fobia lui. Din păcate, teama de avion a fost mai mare. I-am adus şi un psiholog lui Fercu, dar degeaba.
Dar în Uruguay, de exemplu, a mers în toamna anului trecut, la meciul de baraj pentru Cupa Mondială…
Aşa este. El are de mult această fobie, dar până acum a reuşit să treacă peste ea. După ultimul zbor, însă, ne-a spus că nu mai suportă să meargă cu avionul şi că, din acest motiv, nu vrea să facă deplasarea în Noua Zeelandă.
"Dacă nu visezi, nu exişti"
Ce aşteptări aveţi de la Cupa Mondială, în condiţiile în care lipsesc doi jucători importanţi?
Suntem încrezători. Consider că avem în lot cei mai buni jucători la ora actuală şi putem câştiga meciul cu Georgia, care este pentru noi ca o adevărată finală. E drept că georgienii au făcut progrese mari în ultima vreme, dar, în acelaşi timp, şi România a crescut faţă de anii trecuţi, chiar dacă sunt şi destui cârcotaşi care afirmă că aceasta va fi ultima Cupă Mondială la care va juca naţionala noastră. Vom vedea dacă va fi aşa.
Visează cineva din lot la o surpriză în meciul de debut la Mondiale, cu Scoţia?
Dacă nu visezi, nu exişti. Nu ne poate împiedica nimeni să visăm, dar să vedem dacă vom putea să ne transformăm visul în realitate. Sincer vorbind, noi sun tem, alături de georgieni, outsiderii grupei, dar asta nu înseamnă că vom aborda meciurile cu capetele plecate.
La urma urmei, România a jucat bine în partidele de debut la precedentele două turnee finale, cu Irlanda şi cu Italia. De ce n-am face o figură frumoasă şi acum, cu Scoţia?
COTE
"Stejarii", neluaţi în calcul la titlu
Casa de pariuri "Public Bet" a anunţat, ieri, cotele echipelor pentru câştigarea Cupei Mondiale din Noua Zeelandă. Naţionala României nu este luată în calcul nici măcar teoretic în acest sens, bookmakerii neatribuind nicio cotă "Stejarilor". Echipa antrenată de Romeo Gontineac are cotă doar în grupă: 500 la 1 că ar putea câştiga seria din care face parte alături de Anglia, Argentina, Scoţia şi Georgia.
În aceeaşi situaţie cu tricolorii se află şi georgienii, cu care echipa noastră se va bate pentru evitarea ultimului loc în grupă. La cucerirea titlului suprem, primele trei favorite sunt, în opinia bookmakerilor, Noua Zeelandă (1,65), Australia (4,5) şi Africa de Sud (8). Favorită la câştigarea Grupei B este Anglia (1,35), urmată de Argentina (5) şi de Scoţia (8). (Daniel Conţescu)

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: