Ruşinea de la Tăriceni. Maica Sebastiana nu era de piatră. Sătenii fac scenarii, doctorii o ascund de televiziuni

Ruşinea de la Tăriceni. Maica Sebastiana nu era de piatră. Sătenii fac scenarii, doctorii o ascund de televiziuni

Sătenii spun despre stareţa care a născut gemeni că, deşi era bărbătoasă, s-a dovedit a fi drăgăstoasă.

Cătunul Tăriceni a ajuns vedetă de televiziune. Maica-stareţă de la mănăstirea cu acelaşi nume a scos zona din anonimat. A născut gemene la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. Perfect sănătoase. Maica Sebastiana a venit pentru o durere de spate şi la un picior şi se externează după o operaţie de cezariană. În curtea mănăstirii e un foişor mare de lemn. Puţin mai încolo e o căruţă de lemn aşezată de design. În faţa chiliilor aşezate în rând sunt trandafiri şi alei cu băncuţe mici, ca pentru copii. Totul e aranjat şi îngrijit gospodăreşte.

O femeie zdravănă la trup şi în dragoste

La mănăstire, măicuţele au intrat în "silenzio stampa". Cele cinci măicuţe care se ocupă de gospodărie s-au închis în chilii şi au spus doar că nu vor să comenteze isprava pe care a făcut-o stareţa. "Că doar n-am stat după ea să vedem ce face. Ea oricum era mai zdravănă, nu prea ne-am dat seama că e însărcinată", a comentat scurt o măicuţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

O parte dintre enoriaşi sunt ceva mai categorici. "Dom`ne, stăteau drepţi măicuţele în faţa ei, era ca în armată. A pedepsit-o Dumnezeu după sufletul aspru", spune o femeie dusă pe la mănăstire.

Pupăza, un sat în stare de şoc

Din când în când, stareţa Sebastiana îşi făcea cumpărăturile într-un sat din apropiere, în Pupăza, aflat la vreo 15 minute de mers pe jos. "Venea să mai ia pâine, mâncare. Părea o femeie foarte serioasă şi era impunătoare. De câte ori intra în magazin, stăteam cu capul oarecum plecat, din respect. Când am auzit ce s-a întâmplat mi s-a făcut pielea ca de găină. N-aş fi crezut că se poate întâmpla aşa ceva", spune vânzătoarea celui mai popular magazin al pupezenilor.

"Nimeni nu şi-a imaginat că se poate întâmpla aşa ceva"

Ca să mai liniştească apele tulburi de la Tăriceni, Episcopia Călăraşi a trimis un alt preot să ţină slujba. "Vă daţi seama că ne-a şocat pe toţi. Nimeni nu şi-a imaginat că se poate întâmpla aşa ceva. La biserică vin tot felul de oameni, nu le poţi cunoaşte chiar toate apucăturile fiecăruia în parte şi nici nu poţi pur şi simplu să-i alungi", spune preotul interimar pe un ton blajin.

Şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, în jurul prânzului, o maşină a Poliţiei se vede din depărtare îndreptându-se încet, dar precis spre poarta mănăstirii.

"Plec, să vină o maşină mare"

Coboară un poliţist cu o mapă la braţ, care se duce ţintă spre chilii. "Bună ziua, am primit o reclamaţie că există o persoană care a fost agresată şi că stă la dumneavostră împotriva voinţei ei", explică poliţistul şi apoi e invitat la discuţie înăuntru.

În camera de alături, o bătrână de vreo 70 de ani se plânge că a fost agresată şi că nu e lăsată să plece din schit, la nepotul ei. "M-au bruscat maicele, m-au apucat de mână şi m-au închis aici. Să vină cu o maşină mare şi să plec de aici", spune bătrâna.

Parchetul intră pe fir

Peste vreo două ceasuri, sesizarea ajunge şi mai sus. Un procuror vine să clarifice problema. "Ce s-a întâmplat, e despre femeia de la noi care a născut gemeni? Nu e la noi, e internată la Bucureşti", îi spune speriată o măicuţă procurorului, stârnindu-i zâmbetul. Oamenii legii o liniştesc: "Nu doamnă, am primit o sesizare că a fost agresată o femeie".

Tam-nesam, povestea bătrânei duce tot la maica stareţă."Un nepot de-al ei a convins-o să-şi vândă casa din Moldova şi a venit aici prin intermediul Sebastianei Gâtlan. Ea a adus-o şi ştie despre ce e vorba, dar e internată la Bucureşti, căutaţi-o acolo", face lumină în caz, una dintre măicuţe.

IPOTEZE LA GURA SOBEI

Cinci variante posibile ale tatălui

Preotul unei biserici de la Amara. Enoriaşii, mai mult enoriaşele, spun că venea un preot mai des pe la schit şi e din Amara.

Un preot dintr-un sat din apropiere. Localnicii spun că măicuţa nu părăsea mănăstirea. Cele mai dese vizite le puteau face preoţii din apropiere.

Un bărbat din sat. După cum a spus şi Sebastiana Gâtlan, ar fi "un creştin" simplu. Unii au bănuieli.

Îngrijitorul de la mănăstire. Un bărbat de aproximativ 35 de ani, care se ocupă de gospodărie. O minune. SCRISOARE DESCHISĂ

"Tatăl copiilor mei nu e faţă bisericească"

Copleşită de atenţia mediatică, stareţa a trimis o scrisoare Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor în care spune că se retrage din viaţa monahală. Măicuţa pune capăt speculaţiilor care s-au făcut pe seama tatălui copiilor: acesta nu este nici preot, aşa cum se zvonise iniţial, nici călugăr, ci "un creştin a cărui identitate o cunoaşte doar ea şi Dumnezeu".

Sătenii au însă alte variante. "Ori e preotul din sat, ori unul din Ialomiţa, ori îngrijitorul de la mănăstire". Odată externată, femeia se va întoarce la familia sa din judeţul Iaşi.

Diaconul Silviu Dascălu, purtător de cuvânt al Episcopiei Sloboziei şi Călaraşilor, ne-a declarat că, deşi nu a făcut avort, femeia nu e scutită de vină. "Ne bucurăm că nu a lepădat copiii, din asta reiese că are conştiinţă. Episcopia regretă cele întâmplate şi s-a constituit o Comisie Canonică, care urmează a lua o decizie în acest caz".

Surse apropiate maicii spun că ar mai fi născut un copil în urmă cu câţiva ani, pe care l-ar fi abandonat într-un un orfelinat din Ialomiţa. De altfel, Sebastiana Gâtlan ar fi slujit la o mănăstire din Ialomiţa, de unde ar fi fost izgonită din acest motiv. Ca urmare a incidentului, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor a luat hotărârea să trimită un alt preot care să oficieze slujbele la mănăstire.

Sebastiana Gâtlan a fost numită stareţă în urmă cu aproximativ cu patru ani. A trecut la călugărie din tinereţe. Mănăstirea de maici de la Tăriceni (comuna Frăsinet) a fost deschisă în 2008, după trecerea în nefiinţă a călugărului care a renovat-o, în 2001. Biserica a fost iniţial construită în 1828, de către un negustor de origine greacă.

9 luni a reuşit maica-stareţă (40 de ani) să-şi ascundă sarcina sub sutană. Nu recunoştea "păcatul" nici în faţa medicilor ŞOC. Măicuţele de la Tăriceni spun că nu au ştiut că stareţa lor e gravidă FOTO: VLAD STĂNESCU

PREMIERĂ. Medicii au ascuns-o într-un salon secret

Stareţa schitului Tăriceni este internată la Spitalul Pantelimon după ce a născut gemene prin cezariană. A intrat în depresie şi vrea să le abandoneze Din cauza pacientei celebre, medicii au întărit paza în spital: au izolat-o pe măicuţă într-un salon secret şi au baricadat intrarea în secţia de nou-născuţi, unde sunt internaţi mama şi copiii. Personalul a fost instruit să nu dea declaraţii oricui, după ce jurnalişti s-au dat rude ale călugăriţei. Câţiva medici ne-au dezvăluit însă că femeia a făcut circ când a primit marea veste.

"Nu e în saloanele obişnuite"

La ora 9.00, pe culoarele secţiei de obstetrică-ginecologie, rudele proaspetelor mămici beau cafea de la automat şi aşteaptă să le vină rândul la vizită. Doctori sleiţi după o noapte de gardă îi liniştesc, iar infirmierele scârţăie cărucioare cu materiale sanitare între saloane. O femeie îmbrăcată cu capot şi papuci de casă se îndreaptă spre lift. A auzit de măicuţă, dar nu s-au intersectat prin maternitate. "Nu e în saloanele obişnuite. E ascunsă, a fost caz special", comentează femeia.

Medicul care a asistat-o la naştere confirmă că Sebastiana Gâtlan e la secţia de nou-născuţi, un etaj mai jos. Se simte bine şi în două zile ar putea fi externată. "Cum, doamna doctor, să fiu gravidă? Mai căutaţi!" Stareţa s-a prezentat joia trecută cu dureri puternice de spate şi de stomac, iar medicii au descoperit că femeia era în travaliu. Însărcinată cu gemeni, a intrat în operaţia de cezariană pentru că poziţia copiilor era anormală. Femeia s-a arătat surprinsă de veste.

"O ţinea bună că nu e gravidă, că nu a avut simptome. Cum, doamna doctor, să fiu gravidă, imposibil, mai căutaţi", este replica cu care i-a şocat pe medici. "Dar asta nu se poate. Gemenii lovesc zdravăn în abdomen de la câteva luni", se miră medicul care o supraveghează.

Dovada milei creştine: vrea să-i înfieze bebeluşii

Constituţia robustă a ajutat-o să-şi camufleze sarcina. Nici la spital nu s-a ştiut că e călugăriţă, pentru că a venit îmbrăcată "civil". S-a descoperit ulterior, când femeia a decis să-şi lase fetiţele în maternitate şi Protecţia Copilului a deschis o anchetă. Asistentele şuşotesc pe la colţuri. "Le urăşte. Vrea să lase minunăţiile de fetiţe. Cum o putea să pună capul pernă ştiind ce-a făcut, măicuţă fiind?", comentează o asistentă. "Am auzit că tatăl e preot şi a trecut pe aici, dar nu l-am văzut", o completează altă asistentă. Un etaj mai jos, secţia de nou-născuţi e flancată de paznici. "Nu aveţi voie. Trebuie să păzesc uşa de televiziuni", e ferm bodyguardul către pacienţii care aşteaptă pe hol.

O femeie la vreo 60 de ani îşi face loc până la uşă. Şovăie iniţial, dar pătrunde înăuntru o dată cu două paciente. Prinde de braţ o asistentă şi lacrimile încep să-i şiroiască pe obraz. "Vă rog eu, vreau să vorbesc cu măicuţă, s-o ajut, să îi înfiez copilele. Să le ofer găzduire măcar câtva timp. Nu vreau să le arunce în orfelinat. O admir că a avut curaj să le nască. Eu am un copil şi mulţi alţii pe conştiinţă, avortaţi", spune bătrâna. Asistenta e sceptică: "Au venit mame, fraţi şi surori, pe care femeia nu i-a recunoscut. Nu vrea să vorbească, e tăcută, îngândurată. Se vede că se consumă".

"O ţinea una şi bună că nu e gravidă. Imposibil, doamna doctor, mai căutaţi. Dar gemenii lovesc zdravăn în burtă de la câteva luni." G.S., medicul stareţei