Evenimentul Zilei > International > Rusia ţine NATO în şah cu pionii separatişti
Rusia ţine NATO în şah cu pionii separatişti

Rusia ţine NATO în şah cu pionii separatişti

Teritoriile secesioniste din Georgia şi Moldova şi filoruşii din Ucraina, ultima barieră a Moscovei în calea extinderii Alianţei.

Georgia şi Ucraina ar putea pierde părţi importante din teritoriul lor naţional dacă autorităţile de la Tbilisi şi Kiev fac noi paşi în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică. Avertismentul vine din partea ambasadorului Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, care a acordat o serie de interviuri publicaţiei germane „Der Spiegel“ şi agenţiilor France Presse şi Reuters.

„În cazul în care Georgia va deveni membru NATO, ea va înceta să mai fie un stat suveran, deoarece două dintre provinciile sale, Abhazia şi Osetia de Sud, nu se vor alătura Alianţei“, a declarat Dmitri Rogozin. „Dacă Georgia aderă la NATO, va pierde definitiv aceste regiuni. Abhazia şi Osetia nu inten- ţionează să intre în NATO“, a atras atenţia ambasadorul rus, reamintind că locuitorii ambelor regiuni nu au luat parte la referendumul pe această temă, organizat în ianuarie, la solicitarea pre- şedintelui georgian, Mihail Saakaşvili.

Avertismentul lui Rogozin vine cu mai puţin de o lună înaintea summitului NATO de la Bucureşti, din 2-4 aprilie, când Georgia speră să fie inclusă în Planul de acţiune pentru aderare (MAP). „Dacă NATO acceptă ca Georgia să participe la MAP, acest lucru ar putea provoca secesiunea celor două teritorii“, a insistat diplomatul, referindu-se la Abhazia şi Osetia de Sud.

În spiritul spuselor „ţarului“

Rogozin a mai avertizat că „doar vestul Ucrainei s-ar alătura NATO. Estul Ucrainei ar deveni, în acest caz, independent sau un stat de facto, precum Abhazia“. Ambasadorul rus a făcut aceste declaraţii după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Vladimir Putin afirmase că extinderea Alianţei nu face decât să sporească potenţialul de conflict. „Dacă o majoritate covârşitoare a populaţiei Ucrainei şi Georgiei nu vrea ca ţara lor să intre în NATO şi aceste ţări le târăsc de guler înăuntru, nu putem aprecia că asta este o dovadă de democraţ ie“, a precizat Putin.

OFERTĂ PENTRU MOLDOVA

Voronin, ademenit de Moscova

Înaintea Summitului NATO de luna viitoare, Moscova face o ofertă cu parfum de ameninţare oficialilor de la Chişinău: Federaţia Rusă este pregătită să recunoască Transnistria ca parte a Republicii Moldova, cu condiţia refuzului acestei ţări de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat preşedintele Vladimir Voronin, într-un interviu acordat cotidianului rus „Kommersant“. El sugerează că Republica Moldova ar putea renunţa şi la calitatea de membru al GUAM.

„Deşi poziţia Republicii Moldova este clar stabilită în Constituţie, acum a venit timpul să pregătim o declaraţie referitoare la neutralitatea ţării, care să fie semnată de către Moldova, Rusia, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi OSCE“, a spus Voronin.

Potrivit liderului de la Chişinău, o asemenea declaraţie este în stadiul de proiect, urmând să fie inclusă în pachetul de documente privind soluţionarea conflictului transnistrean. Astfel, la alegerile parlamentare din anul 2009 ar urma să participe şi formaţiuni politice din Transnistria. „Eu îmi doresc ca în noul parlament să ajungă şi transnistreni“, a precizat Vladimir Voronin.