Preşedintele rus Dmitri Medvedev le-a oferit, ieri, ambasadorilor şi reprezentanţilor permanenţi ai Rusiei la diverse organizaţii internaţionale reuniţi la Moscova un "instructaj" cu privire la atitudinea în plan internaţional.
În vizor: politica externă a SUA. Succesorul lui Vladimir Putin a deplâns „mentalitatea de blocuri“ şi „paternalismul“ ce împing unele ţări „să decidă pentru altele“, făcând astfel o aluzie la politica Statelor Unite ale Americii, comentează AFP.
„După încheierea Războiului Rece, nu mai este nevoie de o mentalitate de blocuri. (...) Trebuie să ne apărăm interesele naţionale în mod corect şi fără confruntări“, a declarat liderul de la Kremlin.
Securitatea Europei, periclitată de scut
Continuând politica predecesorului său, Medvedev a avertizat încă o dată că amplasarea scutului american antirachetă în Europa afectează securitatea acestui continent, iar Rusia va răspunde în mod „adecvat“. Totodată, acesta a spus că Rusia este îngrijorată de faptul că, până în prezent, nu a fost creat un sistem modern de securitate colectivă. Statele Unite susţin că scutul antirachetă ar fi destinat apărării în faţa unor potenţiale atacuri din partea unor state inamice precum Iranul.
Dacă argumentele Washingtonului s-au lovit până acum de obiecţiile Moscovei, Arabia Saudită încearcă o cu totul altă abordare în încercarea de a convinge Rusia să se alăture presiunilor internaţionale împotriva Iranului: Riadul s-a oferit să cumpere armament rusesc, în special tancuri şi elicoptere, în baza unor contracte de peste două miliarde de dolari, dacă Moscova acceptă să-şi diminueze cooperarea cu Teheranul, relatează cotidianul rus „Kommersant“, citând surse diplomatice.
Prinţul saudit Bandar bin Sultan şi preşedintele rus Dmitri Medvedev s-au întâlnit, luni, la Moscova pentru a discuta despre întărirea legăturilor bilaterale.