Evenimentul Zilei > International > Rusia cumpără MASIV AUR pe măsură ce SUA se pregăteşte de noi sancţiuni. Putin arată că nu se teme de repercusiuni şi devine cel ma mare cumpărător OFICIAL de AUR
Rusia cumpără MASIV AUR pe măsură ce SUA se pregăteşte de noi sancţiuni. Putin arată că nu se teme de repercusiuni şi devine cel ma mare cumpărător OFICIAL de AUR

Rusia cumpără MASIV AUR pe măsură ce SUA se pregăteşte de noi sancţiuni. Putin arată că nu se teme de repercusiuni şi devine cel ma mare cumpărător OFICIAL de AUR

Rusia nu stă pe gânduri şi stochează aurul pe măsură ce Washingtonul se pregătește să aplice noi sancțiuni economice. Aşa aflăm că Banca Centrală a Rusiei a cumpărat 26,1 tone de aur în urmă cu câteva zile, ajungând la 2170 de tone, potrivit datelor de la Fondul Monetar Internațional.

Este cea mai mare achiziție lunară unică de la sfârșitul anului 2017.  Stocul a fost evaluat la 77,4 miliarde dolari la sfârșitul lunii trecute, potrivit site-ului Băncii Centrale Ruse. La prețurile curente, rezervele sunt în valoare de aproximativ 83,6 miliarde de dolari.

"Operațiunile în lingouri se apropie de vârful istoric sovietic de 2.800 de tone, care au fost văzute în 1941", titrează Bloomberg. În ultimul deceniu, cota țării de aur în rezerve a crescut de zece ori. Rusia a continuat, de asemenea, să își reducă disponibilitățile din trezoreria americană. Aceasta și-a redus participațiile la datoria SUA de la 96,1 miliarde de dolari în martie până la doar 14,9 miliarde de dolari în mai.

Creșterea achizițiilor de aur vine ca urmare a informaţiilor că administrația Trump este pregătită să impună noi sancțiuni asupra Moscovei. Primul viceguvernator al băncii centrale, Dmitri Tulin, a declarat că Moscova vede aurul drept o "garanție de 100% din riscurile legale și politice".

Potrivit Consiliului mondial al aurului, Rusia nu este doar cel mai mare cumpărător oficial de aur, ci și cel de-al treilea producător din lume. Numai în ultimul deceniu, Rusia a exploatat peste 2.000 de tone de aur, producția anuală fiind așteptată să crească cu 400 de tone până în 2030.