"Dacă cei care au făcut bomba atomică şi au folosit-o sunt gata să îşi abandoneze proiectul – dar şi cei care nu deţin oficial astfel de armament ar renunţa – cu siguranţă ne-am alia şi noi acestui demers", a declarat Putin, citat de agenţia RIA Novosti.

La începutul lunii aprilie, preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, au demarat o serie de negocieri pentru un nou tratat de reducere a arsenalului militar nuclear, ca un prim pas spre "o lume fără arme nucleare".

Astfel a fost eliminat tratatul iniţiat în 1986 în cadrul summitului de la Reykjavik, Islanda, semnat de către preşedintele american, Ronald Reagan, şi cel rus, Mihail Gorbaciov.

Anunţul lui Putin a fost făcut în aceeaşi zi în care un general al armatei ruse a avertizat asupra pericolului la care s-ar expune Rusia şi Statele Unite în cazul în care s-ar decide reducerea la mai puţin de 1.500 a armamentului nuclear.

Generalul Nikolai Solovtsov, şeful Statului Major al forţelor strategice ale armatei ruse a declarat pentru agenţiile de ştiri din ţară că decizia finală cu privire la menţinerea înarmării nucleare va aparţine în exclusivitate Kremlinului. Acesta recomandă, însă, păstrarea a cel puţin 1.500 de focoase nucleare.