Generalul de armată Iuri Iakubov, coordonatorul Direcției Inspectorilor Militari din Ministerul rus al Apărării a comentat informațiile din presa internațională, potrivit cărora Statele Unite intenționează să amplaseze armament greu în România, Polonia, Bulgaria și țările baltice:

„Dacă tehnica militară grea a SUA, compusă din tancuri, sisteme de artilerie şi alte echipamente militare, va apărea într-o serie de ţări din Europa de Est şi ţările baltice, acesta va fi pasul cel mai agresiv al Pentagonului şi al NATO de la Războiul rece.”

„Rusiei nu-i mai rămâne altceva decât să-și sporească forțele și mijloacele în direcția strategică Vest”, a avertizat generalul Iakubov, citat de Agerpres.

El a detaliat care vor fi măsurile cu care va replica Rusia:

„În primul rând, va fi consolidată gruparea militară pe întreg perimetrul frontierei de vest a Rusiei, inclusiv cu noi formaţiuni de tancuri, de artilerie şi unităţi aeriene. Brigada de rachete din regiunea Kaliningrad va fi reînarmată rapid cu noi sisteme de rachete tactice ‘Iskander’, va fi supus unor modificări substanţiale grupul interarme din Belarus etc.”

Presa internațională a informat despre intențiile Casei Albe de a concentra în apropiere de granița cu Rusia tehnică militară grea (tancuri, artilerie, vehicule de luptă pentru infanterie etc.) la baze din Lituania, Letonia, Estonia, România, Bulgaria, Polonia și probabil Ungaria.

Pe de altă parte, Kremlinul a refuzat să comenteze aceste informații. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a afirmat:

„Nu a existat nicio declaraţie din partea SUA, de aceea nu am nimic de spus. Când va fi, atunci vom comenta.”

Te-ar putea interesa și: