Rompetrol achită o parte din datorie

Rompetrol achită o parte din datorie

Kazahii vor plăti circa 450 milioane lei, nici a cincea parte din obligaţiile la stat, de 2,4 miliarde lei, ale Petromidiei.

Kazahii de la KazMunai- Gaz (KMG) vor scoate din conturi aproape 450 milioane lei (108 milioane euro) pentru a plăti o primă parte din datoriile Rompetrol către statul român, în valoare totală de 2,4 miliarde lei (578 milioane euro). Suficient pentru a fi siguri că statul nu le va lua rafinăria.

Astfel, acţionarii Rompetrol Rafinare (unde KMG, prin The Rompetrol Group, deţine 98,61% din acţiuni) vor trebui să aprobe, pe 30 iunie, efectuarea unei majorări de capital de până la 450 milioane lei, printr-un aport în numerar „special destinat” răscumpărării unei părţi din obligaţiuni, conform unui anunţ al companiei la BVB.

Chiar dacă ar putea decide să nu mai plătească până la scadenţă, 30 septembrie, şi restul datoriei de 1,95 miliarde lei, suma pe care i-o vor da acum statului este suficientă pentru a le garanta kazahilor păstrarea pachetului majoritar de acţiuni la Rompetrol Rafinare (Petromidia), potrivit calculelor EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, dacă la scadenţă statul decide să convertească restul datoriei în acţiuni, va avea sub 50% din capitalul social al companiei. De altfel, scenariul prin care statul va deveni acţionar minoritar la Petromidia a fost luat în calcul de autorităţi.

Ce zicea Patriciu în 2006

Dacă Ministerul Finanţelor va decide ulterior să vândă aceste acţiuni, kazahii vor avea drept de preferinţă la cumpărarea lor, potrivit OUG 118/2003, care prevede conversia restanţelor bugetare ale Rompetrol Rafinare în obligaţiuni.

Dat fiind că societatea va fi delistată între timp de la Bursă, acţiunile vor fi vândute kazahilor prin negociere directă.

Scenariul conversiei datoriei în acţiuni ale statului la companie a fost lansat de Patriciu din 2006, când încă nu vânduse nicio acţiune din Rompetrol. Întrebat atunci de presă dacă acceptă ideea ca statul să devină acţionar la Petromidia în 2010, el a răspuns: „De ce nu? Atunci am avea o contribuţie şi mai însemnată la buget. Nu numai din dividende, ci şi valoarea acţiunilor va aduce o creştere substanţială”.

El a adăugat însă că este puţin probabil să nu-şi plătească datoriile: „În 2010, această datorie va fi mai mică chiar decât profitul din acel an, deci o pot plăti cu uşurinţă”. În 2009, Patriciu a ieşit total din Rompetrol.