Evenimentul Zilei > Actualitate > Romii din Italia, ţintă sigură în lupta politică
Romii din Italia, ţintă sigură în lupta politică

Romii din Italia, ţintă sigură în lupta politică

În timp ce premierul Berlusconi încearcă să evite anticipatele, un ministru al formaţiunii Liga Nordului readuce în discuţie soluţia expulzărilor.

Italia vrea să-i poată expulza pe cetăţenii Uniunii Europene care nu au locuinţă adecvată şi un venit minim, constituind o povară pentru sistemul de asistenţă socială al ţării-gazdă, a declarat sâmbătă ministrul de interne, Roberto Maroni, într-un interviu acordat cotidianului "Corriere della Sera".

Declaraţia sa vine după ce, vineri, premierul Silvio Berlusconi a anunţat că, în septembrie, va cere un vot de încredere în parlament "pentru a merge împreună încă trei ani". În caz de eşec, "nu există altă opţiune decât revenirea la urne înainte de Crăciun", a avertizat Berlusconi.

Coaliţia aflată la guvernare în Italia, din care face parte şi Liga Nordului, a pierdut majoritatea absolută în parlament luna trecută. Pe 30 iulie, fostul aliat al lui Berlusconi, Gianfranco Fini, a părăsit Partidul Poporul Li bertăţii (PDL), împreună cu peste 40 de deputaţi şi senatori.

De ce iese Maroni la atac

Aşa cum şi-a obişnuit aliaţii, dar şi adversarii, Silvio Berlusconi guvernează cu ochii la sondaje. Iar acestea arată că Liga Nordului surclasează PDL chiar şi în regiunile "roşii" (foste comuniste) Emilia-Romagna şi Toscana, scrie France Presse. În aceste condiţii, spre deosebire de Maroni, Berlusconi nu este dispus să-şi asume riscul unor alegeri legislative anticipate şi încearcă să-şi asigure din nou susţinerea taberei lui Fini.

La rândul său, Roberto Maroni vrea să se asigure că, orice s-ar întâmpla luna viitoare, popularitatea Ligii Nordului rămâne ridicată, iar declaraţiile referitoare la expulzarea romilor sunt reţeta ideală. Profitând de măsurile luate de Franţa, ministrul de interne a promis că Italia va fi mult mai dură cu imigranţii care nu îndeplinesc criteriile minime în materie de venituri şi locuinţe.

"Numeroşi romi sunt cetăţeni europeni, dar nu îndeplinesc nici măcar una dintre aceste cerinţe", a declarat Maroni în "Corriere della Sera", lăudând decizia Franţei de a-i trimite acasă pe romii bulgari şi români.

Demersuri la UE

Potrivit ministrului Roberto Maroni, expulzarea cetăţenilor europeni din Italia va fi discutată pe 6 septembrie, la Paris, cu ocazia reuniunii miniştrilor de interne din statele UE.
"Expulzările ar trebui să fie posibile în cazul tuturor cetăţenilor UE, nu doar pentru romi. Problema este alta: spre deosebire de situaţia din Franţa, la noi mulţi romi şi etnici sinti au şi cetăţenie italiană. Aceştia au dreptul să rămână, nu se poate face nimic în cazul lor", a adăugat ministrul de interne italian.

În iulie 2008, Italia a început să treacă în dosare numele locuitorilor taberelor de nomazi, prelevând amprente digitale şi menţionând explicit etnia şi religia lor, reaminteşte France Presse.

"De fapt, expulzările ar trebui să fie posibile în cazul tuturor cetăţenilor Uniunii Europene.",
ROBERTO MARONI, ministrul italian de interne

VOT DECISIV ÎN PARLAMENT

Combaterea imigraţiei, obiectiv major
Silvio Berlusconi va cere, luna viitoare, un vot de încredere în parlament pe un program în care se regăsesc cinci obiective: consolidarea securităţii şi combaterea imigraţiei ilegale, reformarea justiţiei, reducerea fiscalităţii, accelerarea spre federalism şi adoptarea unui plan pentru susţinerea Moezzogiorno (sudul ţării).

Primele semnale din tabăra lui Gianfranco Fini au fost încurajatoare pentru Berlusconi. "Îl vom susţine pentru că ne-am asumat un angajament în faţa alegătorilor", a declarat Italo Bocchino, unul dintre apropiaţii lui Fini.