DANIEL CONŢESCU, corespondenţă din LONDRA
După ce aseară, la festivitatea de deschidere, atmosfera a fost încinsă de idealurile flacării olimpice, megaîntrecerea londoneză “va lua foc” şi în celelalte arene şi locaţii londoneze, începând de astăzi, urmând să păstreze artificiile pentru festivitatea de închidere, de pe 12 august.

Cele două zile ale acestui sfârşit de săptămână vor consemna intrarea în competiţie a grosului sportivilor tricolori. Gimnastica, scrima şi canotajul sunt gata să arate lumii că România are statut de favorită.

“Recolta” strânsă de la aceste disciplină va constitui, în mare parte, “tezaurul” cu care ne vom întoarce acasă.

Prima sportivă a noastră cu şanse la medalii care va avea răspunsul Jocurilor Olimpice este judoka Alina Dumitru (29 de ani şi 48 de kilograme), campioana olimpică de la Beijing, din 2008. Ea va trece astăzi şi prin supliciul calificărilor, dar şi prin emoţiile fazelor superioare. Meciurile românilor pot fi văzute pe canalul TVR 1.

Falimentează "fabrica de medalii"?

O situaţie gravă s-a născut pe neaşteptate în lotul feminin de gimnastică. “Fabrica de medalii” a României pare să fi intrat într-un blocaj, unul dintre motive fiind lipsa de “materie primă”, un motiv invocat cu obstinaţie de cuplul Bellu-Bitang, iar celălalt – din pricina unor probleme de sănătate ale sportivelor, dificultăţi apărute chiar înainte de start.
Accidentată la gleznă, Larisa Iordache, o sportivă de bază, va concura doar la anumite aparate, în funcţie de verdictul medicilor, dar nu se ştie încă dacă va putea fi de folos şi la individual compus, România fiind creditată oricum cu şanse mai mici decât SUA, Rusia şi decât China. Greul îl vor duce Cătălina Ponor şi Sandra Izbaşa.

INTERVIU
Suciu n-are milă de Drăgulescu: “Nu e suficient să fii icoană!”

Ion Suciu (34 de ani) este cel mai tânăr tehnician din lotul României deplasat la Londra, fiind antrenorul-coordonator al lotului masculin de gimnastică. Dacă fetele şi-au luat rămas bun, la nivel declarativ, de la medalia de aur pe echipe, după accidentarea Larisei Iordache, Suciu trage nădejde să prindă măcar finala băieţilor la individual compus şi să ducă România între primele şase naţiuni ale lumii.

EVZ: Fetele şi-au luat gândul de la aurul pe echipe, se mută cumva presiunea unui rezultat mare asupra gimnasticii masculine?
Ioan Suciu: Nu se mută. Noi trebuie doar să ne facem exerciţiile aşa cum trebuie. Spre deosebire de fete, unde sunt doar câteva puteri, la noi este foarte greu. Puterea este mai împărţită. 10-12 echipe se bat pentru primele 8 locuri care duc în finală.

De ce l-ai lăsat în afara lotului pe Marian Drăgulescu?
Este o chestiune legată strict de perioada de acumulare. Nu este una de parti pris. Nu era gata de concurs. Trebuie să fii nebun să arunci o medalie din traistă. Eu vă asigur că nu sunt.

Ce i-a lipsit?
Dacă mai avea o lună la dispoziţie de pregătire…

Totuşi, “Marocanul” este perceput ca o vedetă a României…
Nu este suficient doar să fii o icoană, trebuie să şi faci ceva. Sper la o comportare onorabilă la Olimpiadă. La individual compus vreau să prindem primele 6, la sol Flavius Koczi are şanse, la fel şi la sărituri, unde este campionul european. Eu mai cred în Marius Berbecar la paralele, dar şi în Vlad Cotuna, de la care mă aştept la un exerciţiu legat. E bine că nu avem probleme medicale, ci doar chestiuni de oboseală, pe care însă le vom rezolva.

O altă decizie contestată a fost aceea că Marius Urzică, antrenorul lui Koczi de la Dinamo, n-a încăput în delegaţia oficială. Cum a fost luată?
Îmi pare rău fiindcă Marius Urzhică n-a înţeles. Aşa vin nişte lucruri şi trebuie să le luăm ca atare. Nu am nimic personal cu el. Nu este singurul caz de acest gen.

Hotărârile legate de lot au fost luate exclusiv de către tine sau te-ai consultat cu cineva?
Nu le iau doar eu. Fiecare trebuie să înţeleagă că aşa e viaţa… Este dinamică, trebuie să ne adaptăm. Oricum, îmi asum toate deciziile luate.

Cum sunt condiţiile de aici?
Excepţionale, ca organizare, ca ambient social. La Atena, ultima Olimpiadă la care am  luat parte ca sportiv, vedeam altfel lucrurile, fiindcă eram într-o altă postură. Acum mă ocup de mai multe lucruri.

Vedete peste tot în Satul Olimpic
O zi petrecută “la liber” în Satul Olimpic, după ce la intrare eşti controlat la fel ca şi atunci când urmează să te urci în avion, îţi oferă confirmarea că Turnul Babel s-a mutat la Londra în aceste zile. Toţi campionii pământului s-au strâns între nişte blocuri care aduc cu un complex de apartamente din Titan, doar că locaţiile sunt străjuite de multă verdeaţă.
Fiecare face ce vrea, ce poate şi ce-l taie capul, în timp ce pe alei patrulează soldaţi înarmaţi, iar periodic autocarele aduc şi iau sportivi de la antrenamente. Un boxer brazilian face “palmare” chiar în faţa blocului tricolor, iar asta îl determină pe Bogdan Juratoni, singurul nostru pugilist la JO, să-l privească admirativ de la etaj, doi voleibalişti se încălzesc pe iarbă, iar neo-zeelandezii execută, din când în când, celebrul haka, cu care atrag atenţia tuturor.

Dodean are meci de foc în prima zi: “Dacă trec de numărul 1, nu mai pierd aurul!”
Daniela Dodean, jucătoare de tenis de masă, a terminat buimăcită antrenamentul de joi după-amiază. A dat-o peste cap rezultatul tragerii la sorţi. S-a întors în campus vorbind la telefon cu un membru al familiei. “Am avut ghinion la tragerea la sorţi”, a fost auzită discutând. Suficient cât să devină un subiect.

Cap de serie numărul 18, Dodean va da peste o ucraineancă în primul ei tur (al treilea al turneului, după ce pe primele le-a avut libere), iar al doilea adversar îi va fi cea mai bună jucătoare a lumii. Asta în vreme ce colega ei, Eliza Samara, a avut parte de o tragere mai bună, deşi este mai slab cotată la nivelul capilor de serie. Ghinionul a reuşit să scoată şi un gând pozitiv de la Dodean: “Dacă trec de numărul 1, nu mai pierd aurul! Cine să mă mai bată?”.

Nu-i pronunţă numele adversarei, ştie doar că are ochii oblici şi este enervant de valoroasă. “Voi lupta până la ultima minge cu asiatica. Dar va fi greu, fiindcă am jucat de patru ori împotriva ei şi n-am bătut-o niciodată. Poate faptul că va debuta în concurs cu mine, iar eu voi avea deja un meci jucat, să fie un avantaj. Ucraineanca este o jucătoare defensivă, iar numărul 1 atacă, aşa că va trebui ca eu să mă apăr. Şi serveşte într-un fel incredibil… Stilul ei este unic în circuit, imposibil de descifrat. Îmi pare rău că, deşi sunt cap de serie numărul 18, am avut o tragere urâtă”.

Până la concurs, Daniela Dodea nu doarme. Are spectacol gratis din partea vecinilor: “Vecinii neo-zeelandezi execută des dansul ăla al lor celebru. Ies mereu la geam să-l văd”.

Giba ştie de gimnastică şi de mititei

Între antrenamente, sportivii se fâţâie permanent şi fără vreo ţintă precisă prin Satul Olimpic. Unii coboară din camere doar ca să stea pe băncuţe, iar alţii – ca să-şi cumpere cu cardul pe care-l au la dispoziţie din partea orgazatorilor fructe sau câte un sandviş de la nişte gherete din lemn. Brazilia este una dintre vecinele României, iar campionul olimpic şi mondial Giba, vestitul jucător de volei de volei însurat cu Cristina Pârv, acceptă fără fiţe să stea la bârfă cu jurnaliştii şi să se fotografieze cu trecătorii. Deşi se comportă jovial, căpitanul Braziliei naşte priviri mirate din partea poloiştilor tricolori, abia întorşi de la antrenament, care nu înţeleg cum de un brazilian poate lega atâtea propoziţii în română şi de ce i se acordă atâta atenţie. Giba e umil, zâmbeşte tot timpul şi nu refuză pe nimeni.

“Ce ştiu despre Olimpiadă când aud despre români? Gimnastica, în primul rând. Aţi avut şi aveţi rezultate bune la acest sport, dar, din câte mi-a spus şi soţia, începeţi să fiţi buni şi la volei, mai ales după ce aţi adus un antrenor român care a lucrat în Germania”, a fost amabil şi bine informat sud-americanul cu statut de vedetă în ţara lui natală. “Când ajung în România mănânc sarmale, supă de găină, iar o dată am preparat barbeque brazilian în care am pus pe grătar şi mititei!”, şi-a dezvăluit starul preferinţele culinare.
Federer, Neymar şi Bolt nu stau în campus

În blocul României, la etajele superioare sunt cazaţi sportivii maghiari. Echipa de handbal a Ungariei stârneşte simpatii, vedetele fiind Laszlo Nagy, aflat de 12 ani în slujba Barcelonei, şi Ferencz Ilyeş, românul care evoluează pentru naţionala vecinilor şi care a fost cel mai bun prieten al lui Marian Cozma. Delegaţia Argentinei a fost cazază la primul bloc de la intrarea în campus, semn că alfabetul a funcţionat pentru organizatori ca şi criteriu. Pe străduţe, Manu Ginobili (foto) şi Luis Scola plimbă câte o cafea şi se poartă natural, de parcă n-ar fi staruri în NBA, la San Antonio Spurs, respectiv Houston Rockets. Există şi sportivi care n-au vrut să audă de Satul Olimpic. N-au dorit să se amestece în mulţimea olimpică fenomene sportive precum jucătorul elveţian de tenis Roger Federer, fotbalistul brazilian Neymar sau sprinterul jamaican Usain Bolt. Cu toţii s-au temut că interesul existent în jurul lor le-ar fi pertubat perturbat programul de odihnă.

“Cursa de ciclism la Olimpiadă are 260 de kilometri şi va fi una haotică, fiindcă nu există mai mult de cinci rutieri din aceeaşi ţară, aşa că nu se vor face alianţe pe durata ei. Voi avea de înfruntat ciclişti specializaţi în proba de sprint, astfel că nu-mi rămâne decât să încerc o evadare încă de la start”
Andrei Nechita, singurul reprezentant al României la ciclism în proba de fond pe şosea