Presedintele Partidului Identitatea Romaneasca, Giancarlo Germani, crede ca rezolvarea problemelor comunitatii romanesti i-ar ajuta si pe italieni.
Consilieri in administratiile locale din Italia - aceasta este ambitia Partidului Identitatea Romaneasca (PIR) pentru alegerile locale din Italia, care se vor desfasura luna viitoare, pe 27 si 28 mai.
Pana atunci, se confrunta insa cu o mare problema: romanii isi pierd dreptul de vot daca nu se inscriu pe listele electorale speciale din primarii si nu prezinta un certificat din tara de origine, obtinut prin intermediul consulatului.
Problemele reprezentantilor proaspat infiintatei organizatii nu sunt date insa atat de piedicile puse de autoritatile italiene, ci de lipsa de solidaritate si de suspiciunile romanilor.
Avocatul italian Giancarlo Germani, presedintele PIR - formatiune infiintata in noiembrie anul trecut - spune ca acestia par scufundati in problemele lor pana la gat, ca intr-o apa care creste.
„Iar atunci cand vii cu o barca si le intinzi mana, te intreaba: „Dar tu ce castigi din asta?”. Apoi iti spun „La revedere revedere!””.
Germani castiga intr-adevar procese cu cei care angajeaza ilegal romani, eschivandu-se apoi sa plateasca pentru accidentele suferite de acestia sau de alte consecinte. Din daunele platite de italieni isi extrage si onorariul. Numai anul trecut a castigat 100 de astfel de procese.
Chiar si dupa ce se lamuresc de asta, romanii continua sa strambe din nas: „De ce totusi un italian in fruntea unui partid al romanilor?”. Raspunsul avocatului si al colaboratorilor sai este extrem de simplu: pentru ca un italian trateaza mai bine cu semenii sai din politica italiana, le cunoaste „smecheriile”.
Si, la urma urmei, functia este mai mult simbolica, secretarul general al PIR, om „cu greutate” in luarea deciziilor, este o avocata romanca, Geta Lupu.
Colaborare cu un partid de guvernamant
„Italienii au bani, dar n-au suflet. Romanii au suflet, dar n-au bani. De aici se poate construi o alta comunitate”, crede avocatul italian. Important este si faptul ca multi italieni considera, ca si el, ca problema natalitatii poate fi solutionata doar prin integrarea imigrantilor mai vechi sau mai noi.
La inceputul lunii, PIR s-a aliat cu un partid aflat la guvernare in momentul de fata. Este vorba de Partidul Popular - Udeur, condus de actualul ministru al justitiei, Clemente Mastella.
In virtutea acestui acord, organizatiile vor elabora propuneri politice comune pe tema imigratiei, integrarii si respectarea drepturilor cetatenilor straini in Italia.
Alte obiective ale PIR sunt obtinerea de circumscriptii electorale pentru diaspora romaneasca, imbunatatirea procesului de reintregire a familiilor ajunse aici, recunoasterea si echivalarea studiilor facute in Romania, includerea Bisericii Ortodoxe Romane intre cele recunoscute oficial de statul italian, impunerea limbii romane ca limba de studiu in gradinite si scoli.
„Avem dreptul sa cerem asta, avand in vedere cifrele noastre. Putem sa cerem profesori pentru ca limba romana sa se studieze in scoli, in timpul programului normal”, considera Miruna Cajvaneanu, purtatorul de cuvant al organizatiei.
Deocamdata, cele doua partide vor colabora la alegerile din primavara. Urmeaza cele pentru Parlamentul European, din 2009, atunci cand ambitiile vor creste: comunitatea spera sa aiba doi parlamentari din Italia, doi din Spania, „iar Romania ar putea castiga mult din asta”.
Scarbiti de politica
Giancarlo Germani spune ca discutiile cu partidele italiene s-au purtat pe mai multe fronturi, luand in calcul ofertele diferitelor organizatii interesate: „Vrem sa avem candidatii nostri, dar nu avem putere sa facem toata treaba pe primarii. E nevoie de o structura mare”.
Pana in prezent, aproximativ 1.000 de oameni s-au inscris in PIR. „Multi, avand in vedere cat de putina incredere arata romanii fata de politica”, observa Germani.
Este vorba aici in special de cei dusi in Occident de primele valuri de emigrare de dupa 1990, scarbiti de politica romaneasca a acelor vremuri. Putini, daca avem in vedere ca in Italia traiesc aproximativ un milion de romani.
CONFLICTE DE MUNCA
Neincrezatorii prefera „teapa”
Cele mai multe dintre conflictele care ii aduc pe romani la usa avocatului italian sunt cauzate de smecherii ale patronilor italieni care folosesc mana de lucru romaneasca.
„Angajatorul ii spune muncitorului: „Ai nevoie de contract daca vrei sa-ti prelungesti permisul de sedere. Da-mi cateva mii de euro””, descrie Germani un mecanism care functioneaza de prea multe ori.
Acesta adauga faptul ca italienii devin mult mai „intelegatori” fie si daca vad ca cei astfel „tepuiti” apeleaza la un avocat pentru a rezolva problema. In cele mai multe cazuri insa, acest lucru nu se intampla din cauza lipsei de incredere a romanilor in orice posibil ajutor din afara.