Schimburile valutare au scăzut la jumătate comparativ cu acum câteva luni.
Expectativă. Aceasta este atitudinea adoptată de români în faţa fluctuaţiilor puternice ale cursului valutar, care se traduc într-un număr extrem de redus de tranzacţ ii, după cum apreciază angajaţii caselor de schimb valutar. Cursul de schimb anunţat de Banca Naţională a României a fost şi ieri peste 3,7 lei pentru un euro, mai sus decât marţi. Deprecierea monedei îi ţine pe români departe de tranzacţii cu principalele valute, euro şi dolar. Ieri la amiază, casele de schimb din centrul Bucureştiului erau goale, situaţie mai degrabă excepţională în vară, când un euro era cu circa 15% mai ieftin decât astăzi. Pe străzile lăturalnice sau în cartierele mai mici ale Capitalei, existau şi case de schimb valutar care nu au înregistrat nicio tranzacţie până la prânz. „Încă din decembrie înregistră m un număr foarte redus de tranzacţii“, explică angajata unei case de schimb valutar. „Decembrie trecut a fost cea mai proastă lună de câţiva ani încoace, dar nici ianuarie nu arată mai bine. Ce-i drept, şi numărul de sucursale bancare a crescut, iar clienţii preferă să schimbe acolo“, spune ea.
Cumpără doar dacă arde Cei care se încumetă să cumpere acum euro sunt fie din categoria speculatorilor, care mizează pe continuarea tendinţei de întărire a monedei europene, fie dintre cei care au nevoie urgentă de valută - îşi plătesc ratele bancare sau chiriile în moneda europeană. „Plătesc chiria la spaţiul comercial pe care îl deţin în euro, la cursul la zi. Sunt nevoit să schimb nişte bani. În urmă cu două luni, când euro era la 3,4 lei, mi se părea prea scump pentru tranzacţii cu sume mai mari. Acum regret“, spune un client al unei case valutare. Pe de altă parte, românii care au ceva economii în valută preferă să întârzie momentul vânzării, încurajaţi de declaraţiile recente ale analiştilor economici, care dau ca sigură o depreciere puternică a monedei naţionale şi atingerea unei cotaţii de 4 lei pentru un euro, la jumătatea anului. „Dacă în urmă cu câteva luni aveam tranzacţii de 10.000 de euro, în medie, acum trec rar de 1.000 de euro“, conchide proprietarul unei case de schimb valutar de pe bulevardul Magheru, din Capitală. PIEŢELE FINANCIARE Leul, în genunchi. Bursa, pe tobogan Ieri, cursul comunicat de BNR a fost de 3,7044 lei pentru un euro. Astăzi, leul va continua să se deprecieze, estimează dealerii băncilor comerciale. „Fără o intervenţie mai puternică (n.r. - din partea BNR), eventual chiar directă, leul va continua deprecierea“, ne-a declarat ieri dealerul unei bănci comerciale. Ieri, către finalul şedinţei interbancare de tranzacţ ionare, leul a recuperat puţin teren în faţa monedei europene. Dealerii au interpretat această evoluţie a monedei naţionale ca datorându-se declaraţiilor făcute ieri-seară de oficialii BNR la Viena. Printre altele, viceguvernatorul Eugen Dijmărescu a afirmat că BNR va lua orice măsură, inclusiv o nouă majorare de dobândă, pentru întărirea politicii monetare şi atingerea ţintei de inflaţie, în funcţie şi de răspunsul pieţei la ultimele două creşteri ale ratei dobânzii.
Argumentele pentru deprecierea în continuare a monedei naţionale sunt problemele la nivel macroeconomic: deficitul de cont curent foarte mare, investiţiile străine mai mici, ţinta de inflaţie ratată şi, în plus, majorarea dobânzii de politică monetară se pare că nu a fost suficient de mare. „Nu ştiu ce ar putea să-l mişte (n.r. - pe leu) în sensul aprecierii“, a afirmat dealerul. Ieri, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de pe piaţa interbancară un euro era cotat la 3,7- 3,71 lei, după care rata de schimb a urcat la 3,7155 lei pentru un euro. La închiderea şedinţei, cursul de schimb era de 3,6930-3,6960 lei pentru un euro. Marţi, ultimele tranzacţii au fost efectuate la 3,7110-3,71150 lei pentru un euro. Chiar dacă a dat ceva semne de revigorare pe finalul şedinţei de ieri, dealerii nu exclud ca acestea să reprezinte de fapt „vreun joc“. (Consuela Stegărescu) BURSA Scădere cu până la 5,2% Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au coborât ieri cu 4,5-5,2% şi au accentuat declinul înregistrat de piaţă de la începutul anului. Indicele BET-FI, care cuprinde cotaţiile societăţilor de investiţii financiare, a consemnat cea mai mare scădere, de 5,19%. În acest an, BET-FI a pierdut 19%. Indicele general al pieţei, BET-C, a coborât ieri cu 4,77%, scăderea înregistrată în 2008 fiind de 16,5%. Indicele calculat în funcţie de titlurile celor mai lichide zece companii, BET, a înregistrat o depreciere similară în acest an, după ce ieri a scăzut cu 4,525. „Sunt două cauze care au dus la scăderile de azi. Prima: investitorii mai neexperimentaţi s-au speriat de scăderile din ultima vreme şi au luat poziţii de marcare a pierderilor. A doua: speculatorii au fost foarte atenţi la ceea ce se întâmplă pe pieţele externe, corelând evoluţiile cu cele de pe piaţa internă“, ne-a declarat un broker. (Adrian Popa)