România - Scoţia 24-34. "Stejarii", la zece minute de o victorie incredibilă cu "ciulinii" la Cupa Mondială!

România - Scoţia 24-34. "Stejarii", la zece minute de o victorie incredibilă cu "ciulinii" la Cupa Mondială!

Echipa naţională de rugby a României a debutat în această dimineaţă la turneul final al Cupei Mondiale din Noua Zeelandă. "Stejarii" au făcut o partidă senzaţională cu Scoţia, formaţie care a prins sferturile de finală la toate ediţiile precedente ale Mondialelor, scăpând printre degete, în ultimele cinci minute, o victorie pe care ar fi meritat-o!

Elevii lui Romeo Gontineac au jucat în multe momente ale jocului mai bine decât scoţienii, iar soarta meciului jucat pe stadionul "Rugby Park Stadium" din Invercargill a fost decisă de două eseuri târzii reuşite de Simon Dainelli, în minutele 75 şi 78. După o oră şi zece minute din primul joc al Grupei B, România conducea Scoţia. "Ciulinii" au început mai bine meciul, iar eseurile semnate de Mike Blair şi Joe Ansbro în prima jumătate de oră păreau să fie doar primele dintr-o serie mult mai lungă de încercări. Cu toate acestea, "stejarii" nu s-au dat bătuţi şi, după două lovituri de pedeapsă transformate de Dumbravă, Lazăr a marcat primul eseu al tricolorilor. După pauză, România a jucat şi mai bine decât în prima repriză. Dimofte nu a greşit nicio transformare, iar în minutul 67 s-a produs minunea, Carpo reuşind un nou eseu pentru "stejari". În acel moment, scorul era 24-21! Au venit eseurile marcate de Danielli, ambele după faze rapide, de contraatac, iar "ciulinii" au obţinut şi bonusul ofensiv de un punct. Cu toate acestea, România a fost cea mai aplaudată echipă de la Invercargill azi, iar căpitanul Marius Tincu a fost desemnat omul meciului, el având o evoluţie impecabilă la Invercargill. "Sunt foarte fericit", a spus, după meci, căpitanul Tincu, care evoluează în Franţa, la USA Perpignan. "Le mulţumesc băieţilor pentru felul în care s-au luptat azi. Regret că nu am reuşit să ţinem de scor în ultimele minute, dar aşa e rugby-ul: se joacă 80 de minute, nu 70. În orice caz, sper că în meciul următor să jucăm la fel de bine, poate chiar mai bine!", a adăugat veteranul în vârstă de 33 de ani, care a fost înlocuit, din motive încă necunoscute, la doar câteva clipe după ce România trecea în avantaj în faţa Scoţiei.

"Avem o echipă tânără. Eu sunt bătrân şi au nevoie de oameni experimentaţi ca să progreseze. Cred că azi au obţinut puţin respect din partea adversarilor", a mai declarat numărul 2 din echipa naţională de rugby. Echipa lui Romeo Gontineac, locul 17 în ie­rarhia International Rugby Board, porneşte cu şansa a doua în confruntarea cu Scoţia, formaţie mult mai bine cotată în clasamentul IRB (poziţia a 7-a) şi sfertfinalistă la precedenta ediţie a Cupei Mondiale, din Franţa (2007). "Sunt mândru că sunt antrenorul acestei echipe, că am asemenea elevi. Ne-au lipsit opt minute ca să repurtăm o victorie istorică. Am început meciul ezitant, dar ne-am revenit şi am rezolvat din mers anumite deficienţe", a declarat, la conferinţa de presă, Romeo Gontineac, selecţionerul "stejarilor". "Sunt nemulţumit de joc. Am câştigat meciul şi am luat bonusul. Doar de lucrul acesta sunt mulţumit acum. Am fost puşi de multe ori în situaţii dificile azi. Am greşit mult. Lucruri simple. Asta e bine însă, pentru că lucrurile simple sunt uşor de reparat. Trebuie să ne facem treaba mai bine de acum încolo", a declarat şi căpitanul "ciulinilor", Alastair Kellock. Antrenorul Scoţiei nu îşi dorea altceva decât o victorie în meciul cu "stejarii". "România este o echipă puternică, dar noi vrem victoria. Trebuie să controlăm ce se va întâmpla pe tabela de marcaj şi să gândim limpede în momentele când vom fi sub presiune", a declarat, înainte de meci, Andy Robinson, selecţionerul "ciulinilor".

România se mai întâlnise de 12 ori cu Scoţia şi a obţinut doar două victorii, prima în 1984, în faţa unei echipe a "ciulinilor" care câştigase Turneul celor Cinci Naţiuni, şi cea de-a doua - în 1991. Ambele izbânde au fost obţinute pe tărâm românesc. În 2007, la Mondialul găzduit de Franţa, scoţienii ne-au surclasat cu 42-0. Turneul final al Cupei Mondiale - a şaptea ediţie - a debutat ieri, la Auckland, unde Noua Zeelandă a învins fără prea mari emoţii Tonga, cu scorul de 41-10. "All Blacks" îşi menţin astfel palmaresul fără greşeală în faza grupelor în istoria participărilor la Mondiale. Astăzi, în Grupa B, din care face parte şi România, s-a disputat şi partida Anglia - Argentina, un derby, având în vedere faptul că ambele formaţii atingând semifinalele competiţiei în urmă cu patru ani.  A câştigat Anglia, scor 13-9. "Trandafirul roşu" a fost învins atunci în ultimul act, scor 6-15 cu Africa de Sud, în timp ce "jaguarii" au câştigat finala mică (34-10, cu Franţa). Următoarea partidă a naţionalei noastre va avea loc sâmbăta viitoare, cu Argentina.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • "Evenimentul zilei" e singura instituţie mass-media din România care are un trimis special la Cupa Mondială de Rugby, care va transmite corespondenţe şi pentru "Radio Sport Total FM".

ROMÂNIA - SCOŢIA 24-34 (11-18)

  • Lovituri de pedeapsă: Dănuţ Dumbravă (2), Ionuţ Dimofte (2) - Chris Patterson (4)
  • Eseuri: Mihăiţă Lazăr, Daniel Carpo - Mike Blair, Joe Ansbro, Simon Danielli (2)
  • Transformări: Ionuţ Dimofte - Chris Patterson

Min. 80 - Final de meci. România pierde cu Scoţia, însă rezultatul este foarte nedrept. Scoţienii au fost, timp de peste 70 de minute sub România ca nivel al jocului. "Stejarii" conduceau când mai erau 10 minute de joc. Meci superb făcut de băieţii lui Gontineac.  Min. 79 - Omul meciului a fost desemnat căpitanul român Marius Tincu. Min. 78 - Încă un eseu pentru Scoţia. Spreanţele unui rezultat pozitiv pentru români au fost ucise de valoarea scoţienilor, care atunci când simt pericolul evoluează mult mai rapid. A marcat acelaşi Dainelli şi "ciulinii" iau bonusul ofensiv de un punct. Patterson ratează din nou transformarea. Min. 75 - Eseu Scoţia! "Ciulinii" contraatacă periculos. Viteza nu e punctul forte al românilor, iar Richie Vernon l-a găsit perfect pe Simon Danielli, care înscrie. Patterson ratează transformarea. Min. 71 - Lovitură de pedeapsă pentru Scoţia. Chris Patterson nu mai greşeşte şi scorul redevine egal. 24-24! Min. 70 - Scoţia răspunde furios. "Ciulinii" simt cuţitul pe os. România se apără cu îndârjire. "Stejarii" au jucat formidabil azi. Fiecare metru de teren e un câmp de bătălie în aceste momente. Min. 67 - Suntem din nou la cinci metri de terenul de ţintă al "ciulinilor". Uluitor. Scoţia greşeşte din nou, iar România are dreptul la o grămadă! Suntem la cinci metri de un eseu! La cinci puncte de a prelua conducerea! Este eseu? Decizie video! SENZAŢIONAL! ESEEUU! Daniel Carpo! Dimofte transformă! Vă vine să credeţi? România conduce Scoţia!  min. 64 - Puţin peste un sfert de oră până la finalul meciului. Sună nebunesc, dar România poate câştiga azi. A jucat mai bine decât Scoţia! Min. 61 - România a mai transformat o lovitură de pedeapsă. Dimofte reuşeşte şi a doua execuţie de acest fel din această repriză, iar "stejarii" sunt la patru puncte de Scoţia! Min. 59 - Ocazii uriaşe ratate de "stejari", care domină Scoţia fără pic de ruşine! Dumitraş a ratat un drop. Voicu a fost la câţiva centimetri de eseu. Incredibil! "Stejarii" joacă excepţional! Min. 55 - Tincu mai obţine o lovitură de pedeapsă pentru România. Căpitanul a evoluat sclipitor în această seră. Dimofte, care l-a înlocuit pe Dumbravă, transformă şi "stejarii" strâng imediat handicapul la şapte puncte. Min. 54 - Patterson, uvertura scoţienilor, mai pune trei puncte pe tabelă. Diferenţa de scor a crescut la zece puncte.

Min. 52 - Presiunea scoţiană este sufocantă. Mai mult, greşelile românilor s-au înmulţit vizibil în partea secundă, în timp ce adversarii nu mai fac atât de multe erori. Scorul strâns îi deranjează vizibil pe "ciulini", care nici nu se gândeau că nu vor reuşi patru eseuri uşoare şi rapide în meciul cu România, pentru a obţine punctul suplimentar. Min. 49 - Rezistăm eroic la marginea terenului de ţintă. "Ciulinii" au fost la doar câţiva centimetri de un nou eseu. Min. 46 - Scoţienii răspund în forţă jocului bun făcut de români şi în startul reprizei secunde. Patterson ratează însă şi el o lovitură de pedeapsă şi scăpăm de pericol. Min. 44 - Sârbu comite un înainte pe un contraatac românesc periculos. Încă o ocazie excelentă irosită. Românii joacă cu zâmbetul pe buze. Scoţienii nu sunt deloc în formă. Multe greşeli pentru adversarii "stejarilor" de azi.

Min. 42 - A început repriza secundă. Vremea de la Invercargill e asemănătoare cu cea din Scoţia şi, ca un amănunt amuzant, multe dintre străzile oraşului din insula sudică a Noii Zeelande sunt numite după râuri din Scoţia. Min. 41 - Pauză la Invercargill. Scoţia conduce România cu 18-11. Dănuţ Dumbravă a ratat două lovituri de pedeapsă şi o transformare, în timp ce gazdele au irosit o singură lovitură de pedeapsă. După eseul marcat de Lazăr, neo-zeelandezul Steve McDowell, antrenorul secund al României, l-a sărutat de bucurie pe selecţionerul Romeo Gontineac. McDowell a câştigat Cupa Mondială ca jucător, cu Noua Zeelandă, în 1987 - singurul succes de până acum al "All Blacks" în această competiţie Min. 40 - ESEU ROMÂNIAAAA! Senzaţional. Mihăiţă Lazăr a pus mingea în terenul de ţintă al scoţienilor în ultimul minut al primei repriză, însă pe lista marcatorilor ar trebui trecut tot pachetul de înaintare. Superbă primă repriză făcută de tricolori. Dumbravă a ratat transformarea, însă "stejarii" fac o figură excelentă la debutul la Cupa Mondială din Noua Zeelandă. Min. 37 - Chris Patterson transformă o lovitură de pedeapsă şi Scoţia se desprinde din nou la 12 puncte. Min. 35 - Scoţia conduce pe tabelă, însă România face legea pe teren de minute bune. În afară de reuşitele individuale semnate de Blair şi Ansbro - jucători pe care "stejarii" nu au prea reuşit să îi oprească azi -, România nu a fost cu nimic mai prejos faţă de Scoţia. Min. 31 - Tricolorii au împins 20 de metri defensiva scoţiană, până la doar doi metri de terenul de ţintă al "ciulinilor". România este aproape de primul eseu la turneul final al Cupei Mondiale de Rugby din Noua Zeelandă. Lovitură de pedeapsă pentru România (Marius Tincu nu alege să joace minge în grămadă, de la un metru de terenul de ţintă al scoţienilor). Dumbravă ratează lovitura. Păcat. Min. 28 - România le ţine piept cu mare curaj scoţienilor. "Ciulinii" s-au chinuit serios azi cu "stejarii", care fac o treabă bună, mai ales în ofensivă, unde reuşesc de multe ori să îşi depăşească adversarii. Min. 23 - România reduce din handicap. Dumbravă reuşeşte să mai pună încă trei puncte pe tabelă, dintr-o lovitură de pedeapsă. "Stejarii" nu se lasă învinşi cu una cu două la Invercargill. Min. 21 - Al doilea eseu pentru Scoţia. Joe Ansbro a sprintat incredibil şi a evitat cu uşurinţă jucătorii tricolori, care au fost surprinşi de viteza jucătorului formaţiei London Irish. Patterson a transformat fără probleme de această dată. Min. 19 - "Stejarii" şi "ciulinii" joacă deschis. Ambele echipe au fost aproape de a reuşi eseuri, însă tricolorii au greşit pase decisive, în timp ce scoţienii au comis mai multe infracţiuni, printre care şi o pasă în faţă. Min. 14 - România joacă bine. Scoţienii nu mai găsesc culoare prin defensiva tricoloră, iar din tribune se aud încurajările: "Hai România!" sau "Hai băieţi!". Min. 11 - În sfârşit o transformare pentru "stejari". Dumbravă reuşeşte să trimită balonul oval printre buturi dintr-o poziţie mult mai dificilă decât în urmă cu două minute şi românii pun primele puncte pe tabelă. Min. 9 - Dănuţ Dumbravă ratează o lovitură de pedeapsă de la 22 de metri de buturile scoţiene, lateral stânga. Vântul bate puternic la Invercargill.

FOTOGRAFII: REUTERS

Min. 7 - Eseu Scoţia! Senzaţională acţiune a "ciulinilor". Defensiva română a fost depăşită de viteza şi combinaţiile rapide ale scoţienilor, care înscriu prin Mike Blair. Patterson ratează incredibil transformarea, mingea târându-se, la nivelul ierbii, spre buturile române. Min. 3 - Scoţia trece imediat în avantaj pe tabela de marcaj. Uvertura Chris Paterson a transformat o lovitură de pedeapsă în minutul trei, după ce românii au fost penalizaţi pentru un ofsaid. Minutul 1 - România are lovitura de start. Stadionul din Invarcargill este arhiplin. În tribune, fanii români şi cei scoţieni se bucură împreună, încercând să se încălzească. Atmosfera de la imnurile naţionale a fost, ca de obicei la meciurile de rugby, foarte intensă. A început partida. Scoţienii au luat cu asalt jumătatea de teren a "stejarilor". ROMÂNIA: 15. Iulian Dumitraş, 14. Ştefan Ciuntu, 13. Csaba Gal, 12. Ionuţ Dimofte, 11. Mădălin Lemnaru, 10. Dănuţ Dumbravă, 9. Lucian Sârbu, 8. Daniel Carpo, 7. Ovidiu Toniţa, 6. Mihai Macovei, 5. Valentin Ursache, 4. Cristian Petre, 3. Paulică Ion, 2. Marius Tincu (c), 1. Mihai Lazăr. SCOŢIA: 15. Chris Paterson, 14. Max Evans, 13. Joe Ansbro, 12. Sean Lamont, 11. Simon Danielli, 10. Ruaridh Jackson, 9. Mike Blair, 8. Richie Vernon, 7. John Barclay, 6. Kelly Brown, 5. Alastair Kellock (c), 4. Richie Gray, 3. Geoff Cross, 2. Ross Ford, 1. Allan Jacobsen. CITIŢI ŞI:

  • "L'Equipe", după meciul "stejarilor" cu Scoţia: "Rezultat prea dur pentru români"