Românii vor desemna astăzi senatorii şi deputaţii, prin vot uninominal. Noul sistem electoral aduce modificări majore în sistemul politic românesc: pentru prima dată după Revoluţie, alegătorii vor vota persoane nu liste. După validarea alegerilor, în urma consultărilor cu partidele, preşedintele va desemna un premier care să poată întruni votul parlamentului. Preşedintele Traian Băsescu a fost cel de-al treilea politician care a mers la urne împreună cu soţia sa Maria şi fiica cea mică, Elena.
17:22 Cristian Adomniţei, fostul ministru al Educaţiei, candidatul PNL în colegiul 7 pentru Camera Deputaţilor, a votat dis-de-dimineaţă la Şcoala "Alexandru Ioan Cuza" din Podul Iloaei, la secţia nr. 263. "Am votat în primul rând pentru proiecte, entuziasm şi, nu în ultimul rând, pentru consecvenţă şi proiecte concrete. Asta fac şi asta sunt: un om entuziast ce luptă pentru proiecte concrete”, a precizat Cristian Adomniţei. 17:17 Relu Fenechiu, candidat PNL în Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor, a votat la Şcoala Generală "D.D. Pătrăşcanu" din Tomeşti, la secţia nr. 620, în jurul orei 12.15. La prânz, Fenechiu se vedea deja câştigător. "Victoria în aceste alegeri va fi a celor care au fost atacaţi prin ziarele mizerabile din Iaşi. Asta arată că oamenii nu mai cred în asftel de lucruri. Sunt convins că voi fi unul dintre candidaţii care vor lua cele mai multe procente nu numai în circumscripţia din Iaşi ci şi la nivelul ţării", a declarat Relu Fenechiu, liderul PNL Iaşi. (Maria Craus) 13.35 Vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu, a votat, în jurul orei 13.00, la Piteşti. Candidatul democrat-liberal la Camera Deputaţilor, în colegiul 9, a fost însoţit de soţia sa, Valentina Pelinel, care a votat în această dimineaţă, în Capitală, şi de un alt candidat PDL, Iulian Corbu. Boureanu a precizat că a votat "pentru a lăsa România pe mâini bune" şi şi-a exprimat speranţa că după-amiază vor ieşi la vot şi tinerii. Democrat-liberalul a mai vorbit şi despre informaţiile potrivit cărora au fost cumpărate voturi cu sume cuprinse între 30 şi 100 de lei şi a subliniat că, mâine, vor fi făcute publice numele celor implicaţi.
13.25 Vadim îşi va radicaliza discursul Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a votat "cu mare speranţă" la şcoala 156 din Bucureşti, promiţând că va rămâne în politică şi îşi va radicaliza discursul indiferent dacă va intra în Parlament sau nu". Liderul PRM a venit la vot în jurul orei 12.30 însoţit de câţiva membri de partid şi s-a interesat la membrii Comisiei de votare de prezenţa oamenilor la urne, doar 55.
12.30 Dinu Patriciu, omul de afaceri şi preşedintele de onoare al PNL Prahova, a votat la Liceul Jean Monnet din Capitală, în jurul orei 11:15. După ce a ieşit de la urne a spus că a votat "cu cei liberi şi puternici", "ca nu cumva să intre în Parlament golani şi escroci". Întrebat dacă sfătuieşte românii să vină la vot, liberalul Patriciu a ţinut să precizeze că nu sfătueişte pe nimeni să facă ceva, "fiecare să facă cum vrea". 12.15 Adrian Păunescu, candidatul PSD în Colegiul 2 Senat, din Hunedoara, a votat în jurul orei 12.00, la Liceul Mircea Sîntimbreanu din Brad.
12.00 Iliescu: „Mi-a fost mai greu să votez mai simplu” - Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a venit, la ora 11:45 , la Liceul Jean Monet din Capilală, pentru a-şi exercita dreptul de vot. La ieşirea de la urne, Iliescu a desfăcut unul dintre buletinele de vot pentru a-şi verifica votul, fapt care este ilegal, deoarece votul în România este secret. Fostul preşedinte a desfăcut, apoi, şi cel de-al doilea buletin de vot, gest care l-a determinat pe preşedintele secţiei de votare să îl trimită înapoi în cabină. Iliescu a mai zăbovit vâteva minute în cabina de vot şi s-a reîntors la urne, votul decurrgând, de data aceasta, normal. În declaraţia făcută la ieşirea din secţia de votare, Ion Iliescu a descris gestul său de la urne: „Mi-a fost mai greu să votez mai simplu” Ion Iliescu fost însoţit, ca de obicei, de soţie. Spre deosebire de ceilalţi ani, acesta nu a mai fost tot atât de matinal cu prezenţa la urne.
11:25. Fostul deputat de Vrancea Miron Mitrea, candidat pentru un fotoliu de senator în Colegiul 2 de nord din Vrancea, a fost la vot în jurul orelor 11.00, la o secţie de votare din Mărăşeşti, cel mai sărac oraş din judeţ. Şeful de campanie al PSD a fost însoţit atât de baronul Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, dar şi de candidatul PSD în Colegiul 5 Mărăşeşti, Cătălin Vrabie. „Am votat pentru schimbare, am votat pentru ca oamenii obişnuiţi să aibă o viaţă mai bună", a spus fostul deputat.Solicitat de jurnalişti să facă un pronostic, Mitrea a spus că vrea „100 % pentru PSD atât la Vrancea, cât şi în ţară". (Silvia Vrînceanu)
10:50. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a votat la ora 10.30 în secţia de votare nr.200 din Dăbuleni „o schimbare din temelii în România.” „Am votat pentru o schimbare din temelii în România, pentru şansa românilor să aibă un nou început. Îi invit pe toţi să se gândească de trei ori înainte să voteze cine cred românii că sunt oamenii cei mai competenţi să conducă România în situaţie de criză, cine cred ei că vor putea să îi protejeze pe cei mai necăjiţi dintre noi - muncitori, ţărani, tineri, pe cine cred românii că au demonstrat de-a lungul timpului că ştiu să conducă competent România”, a declarat Mircea Geoan`, la ieşirea de la urne. Preşedintele PSD Mircea Geoană candidează la funcţia de senator în Colegiul 5 Dăbuleni, unde este cotat în sondaje cu peste 60 de procente.(Gabriela Zanfir)
10:45. Preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu a votat în jurul orei 10:30 la Şcoala din Ciofliceni, Ilfov. El a declarat că este foarte important ca românii să ştie că prin votul pe care îl dau astăzi pot schimba în mod esenţial viitorul. Totodată, el speră ca viitorul să fie caracterizat prin bunăstare, creştere economică şi locuri de muncă, având încredere că românii ştiu cel mai bine ce să voteze. Până la ora când premierul a ajuns la urne votul s-a desfăşurat fără incidente la Ciofliceni, 140 din cei 900 de persoane trecute pe liste exprimându-şi votul. 10:40. Social-democratul Bogdan Niculescu Duvaz a votat, în jurul orei 10.30, la secţia de votare numărul 1 din Piteşti. Deputatul s-a declarat optimist în privinţa rezultatului scrutinului de astăzi. PSD estimează că va obţine un procent de 50% în Piteşti. 10:00. Preşedintele PD-L, Emil Boc, a venit în această dimineaţă, însoţit de soţia sa, la Şcoala nr. 10 din Cluj, pentru a vota.
"Am votat cu cei care cred că cea mai bună politică este politica rezolvării problemelor oamenilor. Că vorbim de menţinerea sau crearea de noi locuri de muncă, de pensii şi salarii decente sau aici, la Cluj, de cei care cred că pot sprijini Autostrada Transilvania, centurile ocolitoare, spitalul de urgenţă, adică aceia care nu vor avea linişte şi somn până aceste lucruri nu se vor rezolva", a declarat Emil Boc.
09:47. Ministrul Muncii, Maria Câmpeanu, a votat, ca şi Băsescu, la liceul Xenopol." Aştept prosperitate după acest vot", a spus demnitarul.
09:30. Vasile Blaga a votat, în jurul orei 9:30, la Şcoala Generală Nr. 81 din sectorul 3 al Capitalei. Democrat-liberalul a declarat că a votat pentru un Parlament puternic şi care să le arate românilor beneficiile aderării la Uniunea Europeană. Împreună cu Blaga a votat şi Liviu Negoiţă, edilul Sectorului 3.
08:57. Traian Băsescu a fost al treilea politician important care a votat. Preşedintele a venit la Liceul A.D. Xenopol însoţit de soţia sa, Maria, şi de fiica cea mică, Elena.
"Am votat pentru un Parlament care să îi aibă, în continuare, pe cei care au confirmat în ultim mandat şi pentru un Parlament care prin mecanismele acestui sistem de vot să vină şi o nouă generaţie de politicieni, care împreună să realizeze o structură bună pentru România. Am votat experienţa celor care au mai fost şi curajul celor tineri care vor veni", a spus şeful statului.
08:45. Liberalii Crin Antonescu şi Andrei Chiliman au votat împreună, în această dimineaţă, la secţia de votare 48 din Capitală.
"Am venit la vot cu gânduri bune. Cu speranţa că avem de-a face cu un nou început în viaţa politică românească, cu speranţa că vom avea o calitate mult, mult îmbunătăţită a vieţii parlamentare şi cu convingerea că oamenii pe care i-am votat, senatorul şi deputatul, mă vor reprezenta cu adevărat", a susţinut Crin Antonescu, candidat în colegiul 2 al Capitalei pentru Senat.
La rândul său, Andrei Chiliman a precizat că a venit la vot pentru a face ceea ce trebuie să facă orice cetăţean responsabil.
"Am venit la vot pentru a face ceea ce trebuie să facă orice cetăţean responsabil - să decid pe cine cred eu că vreau să mă reprezinte în Parlament şi îi indemn pe toţi locuitorii sectorului 1, şi nu numai, să vină la vot, pentru că este un act de responsabilitate civică şi cred că e important să decidă dânşii pe cei care vor să îi reprezinte în Parlament", a afirmat Chiliman, la ieşirea de la urne.
07:57. Cu puţin timp înainte de ora 08:00, Theodor Stolojan şi-a exercitat dreptul la vot. Premierul desemnat al PD-L a spus că a votat ca România să ajungă pe mâini bune.
"Îmi pare rău că foarte mulţi tineri au părăsit Bucureştiul, sper să se reîntoarcă spre seară să îşi exercite dreptul de vot pe care l-am câştigat totuşi cu greu în decembrie 1989 şi cu multe jertfe", a spus Stolojan.
Întrebat dacă a votat pentru partid sau pentru persoane, liderul PDL a răspuns: "Eu cunosc şi persoanele, şi partidul pentru care am votat, şi evident am votat pentru PDL şi persoanele pe care le cunosc".
07:28. Primul politician "cu nume" care a votat astăzi a fost ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Liberalul şi-a păstrat obiceiul de a se trezi foarte de dimineaţă şi a ajuns la vot în jurul ore 07:00, odată cu deschiderea secţiei de votare. Liderul PNL a votat în colegiul 14 din Bucureşti.
"De mult îmi doresc să votez un Brătianu şi azi am avut ocazia să votez un Brătianu.Am votat pentru certitudinea unui viitor mai bun", a declarat Ludovic Orban la ieşirea de la vot.
Şi la alegerile locale, Orban a fost printre primii politicieni care au votat. Ministrul a candidat atunci pentru fotoliul de primar al Capitalei.
CITIŢI ŞI:
Argeşenii, printre cei mai mari chiulangii la alegeri
Alegeri cu iz penal în colegiul Jilava-Ciorogârla
Primele estimări: PSD este lider
IOANA LUPEA: Clasa mijlocie votează cu PSD...
VLAD MACOVEI: Alianţa D.A. a câştigat detaşat alegerile
CĂLIN HERA: Dacă alegerile s-ar fi încheiat la prânz
MIRCEA MARIAN: Bogdan Olteanu ar putea fi un pedelist de frunte