Naţionala tricoloră de handbal feminin a pierdut ieri dramatic cu Germania, în finala mică de la Campionatul Mondial, şi a ratat bronzul.
Meciul România - Germania disputat ieri, în finala mică a Campionatului Mondial de handbal feminin, a fost o sinteză a evoluţiei oscilante a tricolorelor la această competiţie. După o primă repriză de vis, o parte secundă de infarct şi, de acum, obişnuitele prelungiri de coşmar, româncele au îngenuncheat în faţa Germaniei, scor 35-36 (18-11), clasându-se doar pe locul 4 în ierarhia finală a competiţiei. Aseară, finala mare a fost câştigată de Rusia, care a trecut confortabil şi de Norvegia: scor 29-24. Un meci pierdut în ultimele secunde Prima repriză cu Germania a semănat izbitor cu semifinala România - Rusia. Numai că româncele au fost ieri în rolul de călău, iar germancele au îmbrăcat hainele de victimă sigură. Scuturată de ihibiţii, România părea să zburde. Cu Huţupan în zi de graţie şi Meiroşu cu poftă de gol, tricolorele conduceau la pauză cu 18-11.
Pe fondul unei relaxări premature, tenacele nemţoaice au revenit incredibil: 19-19. „E o hoţie fără margini! La pauză s-au dus peste arbitri!“, îşi striga Tadici neputinţa. Trezite la timp, vicecampioanele mondiale s-au distanţat din nou la şapte goluri, dar au căzut încă o dată inexplicabil. Cu 30 de secunde înainte de final, româncele mai aveau doar un gol avans. Lecuşanu ratează, nemţoaicele atacă, înscriu şi împing meciul în prelungiri. Adversarele au preluat iniţiativa, iar arbitrii ne-au desfiinţat: Lecuşanu a primit cartonaş roşu şi Beşe s-a ales cu o eliminare de două minute. Acesta ne e locul România a forţat pe final şi a egalat, 35-35. Huţupan a apărat 7 metri, dar Krause a recuperat şi a înscris: 35-36, iar tavanul sălii Bercy s-a prăbuşit peste tricolore. Aşa am învins noi Franţa, iar acum s-a întors roata!
Nemţoaicele plâng de bucurie, iar româncele - de ciudă. Tadici fierbe. Încearcă să le consoleze pe fete şi-i înjură ca la uşa cortului pe arbitri.
Principala problemă a antrenorului Tadici, înainte de startul fazelor finale, a fost imposibilitatea de a evalua corect forma echipei, în condiţiile în care până în „sferturi“ elevele sale nu jucaseră decât un singur meci cu o formaţie valoroasă, Ungaria, pe care îl pierduseră după o primă repriză fenomenală.
Aşadar, până ieri, tricolorele învinseseră un singur adversar de calibru: Franţa. DECLARAŢII Tadici: „Noi suntem câştigătorii morali“ Imediat după meci, handbalistele române au plecat la vestiare cu lacrimi în ochi. Aproape că nu le venea să creadă cum au scăpat printre degete medaliile de bronz.
„N-am gestionat bine finalul jocului şi asta ne-a costat. În prelungiri au avut un cuvânt de spus şi arbitrii. Am dominat clar Germania, dar ele au fost mai puternice în momentele-cheie. Românii să fie mândri de noi!“, a declarat Adina Meiroşu, cea mai bună marcatoare a României aseară, cu 12 reuşite.
Luminiţa Huţupan plângea în hohote: „Am început atât de bine… Dar n-am ştiut să ţinem de minge, să treacă timpul. În prelungiri ne-a lipsit luciditatea în atac. Eu am dat tot ce-am putut. Asta e, viaţa merge înainte“. Ionela Gâlcă, desemnată cel mai bun pivot din lume Gheorghe Tadici era negru la conferinţa de presă: „În niciun caz, România n-a pierdut medalia de bronz. Noi suntem câştigătorii morali. Echipa are o singură vină: că le-a uşurat sarcina arbitrilor, care, la rândul lor, au fost «orientaţi»“. Selecţionerul român părea să-şi fi pierdut simţul măsurii. „Evoluţia României a fost bună spre foarte bună. Sunt mândru de locul patru. Îl mâniem pe Dumnezeu dacă spunem că nu ne convine acest loc. Ascultaţi la mine, la handbal vom fi fericiţi când vom mai avea o asemenea performanţă! N-avem nici infrastructură şi nici bază de selecţie“, a spus Tadici, care i-a făcut cu ou şi cu oţet pe cei care i-au contestat selecţia, printre care şi Vasile Stangă.
În schimb, „secundul“ Dumitru Muşi a fost ceva mai realist: „Bronzul Germaniei se datorează în bună parte arbitrilor. S-a văzut însă că fetele sunt obosite, fiindcă 90 la sută dintre ele joacă la Oltchim, care a avut un program infernal. Cred că ne lipseşte un lider de echipă care să ne ducă sus“.
La final, Ionela Gâlcă a fost aleasă în echipa lumii şi desemnată cel mai bun pivot de la Campionatul Mondial. A fost singura româncă laureată la această competiţie.
DEZASTRUL DIN SEMIFINALE Rusoaicele ne-au mai „furat“ tezaurul încă o dată Ca şi finala de acum doi ani, de la Sankt Petersburg, semifinala jucată sâmbătă, la Paris, cu Rusia a fost una fără istoric, scor 20-30. Lipsite de vlagă şi inhibate de masivele adversare, româncele au făcut cel mai slab joc de la acest Mondial, părând un simplu partener de antrenament.
Practic, Rusia ne-a călcat în picioare, conducând confortabil de la început şi până la sfârşit. A fost încă o umilinţă în faţa „tancurilor“ ruseşti, pe care nu le-am mai bătut de 11 ani într-o competiţie importantă. Concluzia a tras-o Steluţa Luca, deţinătoarea recordului de participări la Mondiale (7 ediţii): „A fost o înfrângere ruşinoasă. Am simţit încă de la încălzire că ne e teamă de acest meci“. Pentru Luca (32 de ani), dar şi pentru Luminiţa Huţupan (36 de ani), înfruntarea de ieri, cu Germania, a fost ultimul meci la un Campionat Mondial. Şanse mari de calificare la Jocurile Olimpice Accederea în careul de aşi la Mondialul francez a asigurat României privilegiul de a găzdui anul viitor, în martie, unul dintre turneele de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Beijing.
Aproape sigur, meciurile din grupa de calificare (care va include patru echipe) se vor disputa la Bucureşti, unde există singura sală cu o capacitate de 5.000 de locuri.
Din grupa României vor face parte Ungaria, Japonia şi Polonia. Cum ocupantele primelor două locuri din fiecare grupă obţin biletele pentru Beijing, România se poate considera mare favorită. Celelalte două grupe de calificare vor fi găzduite de Germania şi de Franţa, în timp ce Rusia şi Norvegia şi-au asigurat deja participarea la Jocurile din China.