Evenimentul Zilei > Economie > România poate redeveni GRÂNARUL EUROPEI
România poate redeveni GRÂNARUL EUROPEI

România poate redeveni GRÂNARUL EUROPEI

Statul român poate să redevină grânarul Europei în doar câţiva ani, având în vedere producţiile de grâu, floarea soarelui şi porumb ce situează România pe primele locuri în UE, a declarat Cristian Socol pentru Agerpres.

"România se află pe locul doi în UE la producţia de porumb, de trei ani, şi pe locul cinci la producţia de grâu din UE. Se estimează că România va fi al treilea exportator de grâu din UE, după Franţa şi Germania, cu livrări estimate de patru milioane tone. În 2013, România a înregistrat cea mai ridicată rată de export din UE (cantitate exportată/cantitate produsă) – 57,5%. În plus, suntem pe primul loc în UE la producţia de floarea soarelui", se arată într-o declaraţie de presă a lui Cristian Socol transmisă marţi AGERPRES.

Consilierul premierului enumeră câteva elemente care îi asigură României un potenţial puternic al creşterii în agricultură.

"România are potenţial puternic de creştere a randamentelor prin pământ fertil plus tehnologie şi know how inclusiv prin investiţiile realizate de companiile străine ce deţin mare parte din ferme; subvenţii crescute din fonduri europene şi din bugetul naţional în următorii ani; refacerea canalelor de irigaţii; fonduri de dezvoltare rurală crescute; potenţial crescut pentru agricultură bio şi organică ş.a", arată Cristian Socol. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.