ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta moare să fie șef de Coaliție, fie aceasta și pe hîrtie

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta moare să fie șef de Coaliție, fie aceasta și pe hîrtie

După ruperea USL, eliberat de constrîngerile contractului politic, liderul PNL, Crin Antonescu, a pornit un război de vorbe împotriva lui Victor Ponta. Îi spun război de vorbe conștient de conotația negativă a formulării. Deocamdată, Crin Antonescu doar a vorbit împotriva lui Victor Ponta de pe platforma unul lider al Opoziției. Rămîne de văzut cînd va trece la fapte.

Printre alte vorbe spuse de Crin Antonescu la adresa lui Victor Ponta se numără şi aceasta: „Eu am senzaţia din ce în ce mai puternic conturată că domnului Ponta îi este foarte frică, îi e frică de multe lucruri, dar îi e frică şi de un lucru la care nu mă aşteptam să se sperie şi anume, îi e frică să spună foarte clar PSD. Da, noi suntem PSD, noi guvernăm România, noi ne prezentăm la alegeri. De aici, această încercare de travesti cu domnul Tăriceanu, cu alte două partide care nu sunt decât filiale minore ale PSD, Partidul Conservator şi UNPR, şi de aici bucuria de a-i aduce şi pe udemerişti în combinaţia asta, care să dea impresia unei coaliţii, a ceva ce nu este exact PSD“.

Citatul a fost luat din intervenţia la Realitatea TV, de luni seara, cînd, pe fondul dezbaterii despre politica dusă de Victor Ponta de sugrumare a PNL prin îmbrăţişarea ostentativ prietenească, a fost invitat Crin Antonescu să-și spună cu voce tare și telefonic gîndurile despre asta.

După cum am mai scris, Crin Antonescu e imbatabil cînd vine vorba de a-l înjunghia verbal pe Victor Ponta. Fireşte, asta nu înseamnă automat că liderul PNL e imbatabil cînd vine vorba de fapte împotriva lui Victor Ponta. Aici, în domeniul faptelor, Victor Ponta e cel imbatabil în bătălia cu Crin Antonescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Observaţia lui Crin Antonescu e corectă.

Într-adevăr, Victor Ponta pare tot mai mult sînjenit de faptul că Guvernul pe care-l conduce s-ar putea numi Guvern PSD.

USL, mortul pe care Victor Ponta ne tot făgăduieşte că-l va sui în două picioare din mormînt şi-i va porunci să umble, a fost o alianţă menită a strînge suficiente voturi pentru ca desemnarea lui, a lui Victor Ponta, ca premier, să nu fie o problemă. Acest ţel de profunzime al acţiunii PSD de a se concubina cu PNL explică şi slăbiciunea mortală a USL. Dacă vrei să verifici autenticitatea unei construcţii politice, trebuie să te întrebi dacă părţile componente puteau realiza ceva şi fără a se uni temporar. În Istorie nu există Ce-ar fi fost dacă? În Istoria recentă, ne putem juca însă cu această ipoteză. Ce-ar fi fost dacă Preşedinte n-ar fi fost Traian Băsescu?

Răspuns:

PSD n-ar fi simţit nevoia unei alianţe cu PNL.

PSD ar fi dobîndit majoritatea relativă, cea care îndreptățește un partid la postura de partid care trebuie să formeze noua majoritate. ÎN aceste condiții, Victor Ponta ar fi putut primi mandatul de premier şi fără ca PSD să se alieze cu PNL.

Cu toate acestea, urmărind mişcările din ultimul timp ne dăm seama că USL a fost pentru el şi un bun prilej de a ascunde denumirea de PSD sub pălăria unei construcţii politice mai largi.

După plecarea PNL de la Guvernare, PSD s-a dat peste cap pentru a încropi o altă alianţă: USD.

Deşi numele a întîmpinat dificultăţi la tribunal, Alianţa continuă să se exprime public.

Teoretic, la putere se află o alianţă alcătuită din patru partide: PSD, UNPR, PC, UDMR.

Cînd alianţa de Guvernare se numea USL şi era alcătuită din PSD şi PNL, presa aştepta cu aţîţare şedinţele conducerii PNL pentru a vedea poziţia partidului în chestiuni vitale de guvernare.

În alte situaţii, după o decizie luată de Victor Ponta, jurnaliştii dădeau fuga, cu microfoane cu tot, la Crin Antonescu, pentru a-i cere opinia despre măsura respectivă.

De la înfiinţarea coaliţiei PSD-UNPR-PC- UDMR a trecut deja o lună.

Aţi auzit în acest timp de vreo şedinţă a conducerii UNPR sau a conducerii PC în care să se discute vreo măsură de Guvernare?

Ştiţi că, teoretic, UNPR e condusă de Gabriel Oprea şi PC e condus de Daniel Constatin.

Aţi auzit pînă acum vreun scîncet public venit de la cei doi într-o chestiune de guvernare?

Se precipită vreun jurnalist să-l întrebe pe țîncul politic Kelemen Hunor, șef al UDMR, despre vreo măsură anunțată de Victor Ponta?

Pe hîrtie, avem o Coaliţie de guvernare:

PSD, UDMR, PC, UDMR.

În realitate, avem un singur partid, PSD, care guvernează. Celelalte formațiuni sunt bucățele din PSD, vopsite altfel, ca să se creadă că partidul baronilor locali guvernează într-o Coaliție. Nimic deosebit de tactica PCR în anii 1944-1948, cînd BVD guverna România ca o coaliţie condusă de PCR, în realitate alcătuită doar din PCR.

Ca şi în cazul USL, Victor Ponta simte nevoia unei pitiri a PSD sub jupoanele unei coaliţii.

De ce?

1) Victor Ponta e conştient că PSD-ul a rămas partidul lacom, partidul corupător, mucegăit în politica FSN-istă. N-a reuşit să reformeze partidul.

Şmecher cum e, vrea să ascundă faţa de rîtan a PSD sub coaliţii false, artificiale.

2) Falsa Coaliţie se doreşte un instrument de contracarare a imaginii reale de Partid-Stat. Ca şi în cazul limbuţiei despre apărarea presei, PSD foloseşte din plin trucul dublului limbaj.

Imaginea de partid democrat e dată de, vezi Doamne, guvernarea într-o Coaliţie.

3) Dincolo de surîsurile şmechereşti Victor Ponta e un doritor de nemăsurată Putere. A fi şeful unui partid nu e de-ajuns.

El simte nevoia să fie şi şeful unei Coaliţii.

Chiar dacă această Coaliţie e doar pe hîrtie! CITIŢI ŞI

  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PNL se pregăteşte să scape din îmbrăţişarea dulceagă a lui Victor Ponta?
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. ”Deși Partidul vrea, Victor Ponta refuză să candideze” - o șmecherie electorală la care presa noastră a pus botul
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta vrea să ascundă Parlamentului și țării înțelegerile secrete încheiate cu UDMR prin boscheți
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Invocînd cuvîntul de onoare al lui Victor Ponta (!), Traian Băsescu a încălcat grav Constituția
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Guvernul Ponta 3 – un Guvern dat cu nițel lustru occidental pentru ca Penalii din PSD să poată trece Legea Amnistiei
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Crin Antonescu și Victor Ponta față-n față cu șansa vieții lor
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. În Criza din Crimeea, naționalismul ucrainean – unul dintre cele mai tembele din Europa de azi - chiar n-are nici o vină?!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta caută un alt partid de pus în pieptul PSD, cum a fost PNL