România câştigă teren în materie de inovaţie economică

România câştigă teren în materie de inovaţie economică

România se numără printre statele UE cu cele mai accelerate creşteri ale capacităţii de inovaţie în economie, înaintea crizei financiare, cu rezultate bune în ceea ce priveşte aplicarea cu succes a inovaţiilor în domeniul resurselor umane, exporturilor şi vânzărilor, potrivit unui studiu European, citat de Mediafax.

Studiul European Innovation Scoreboard 2008, realizat de Institutul de la Maastricht şi Comisia Europeană, indică restrângerea decalajului dintre UE şi SUA, pe de o parte, şi UE şi Japonia, pe de altă parte, în ceea ce priveşte performanţele în materie de inovaţie, datorată în principal progreselor realizate de noile state membre, în special România, Bulgaria şi Cipru.

Deşi decalajul dintre UE şi SUA, şi Japonia, se reduce treptat, investiţiile în inovaţie derulate în cele 27 de state membre sunt încă mai reduse comparativ cu cele realizate în cele mai mari două economii ale lumii.

Liderii UE în materie de inovaţie sunt •Suedia •Finlanda •Germania •Danemarca •Marea Britanie

Ne apropiem de media UE

Deşi se numără printre statele cu punctaje mai mici pentru capacitatea de inovaţie, România se apropie rapid de media UE în acest domeniu.

Rezultate mai bune se înregistrează, în particular, în ceea ce priveşte numărul de firme care introduc inovaţii în activitate, precum şi în legătură cu efectele economice ale inovaţiilor, respectiv aplicarea cu succes în zonele resurselor umane, exporturilor şi vânzărilor.

Probleme cu finanţarea

Pe de altă parte, România are probleme în ceea ce priveşte disponiblitatea resurselor de finanţare şi sprijinului acordat de autorităţi pentru activităţile de inovaţie, precum şi legate de drepturile de proprietate intelectuală generate de astfel de iniţiative, se mai arată în studiul citat.

"Investiţiile în cercetare şi inovaţie sunt vitale, dacă Europa vrea să iasă mai puternică din criza economică şi să se adreseze provocărilor ridicate de schimbările climatice şi globalizare", au declarat, într-un comunicat al CE, comisarii europeni pentru Industrie şi Cercetare, Gunter Verheugen şi, respectiv, Janez Potocnik.

Analizarea stadiului în care se află fiecare stat membru din punct de vedere al inovaţiei este bazată pe performanţele din ultimii cinci ani.

Ne puteți urmări și pe Google News