Evenimentul Zilei > Social > Româncă de etnie rromă în „Le Monde”: „Nu puteam trăi în halul ăla în România”
Româncă de etnie rromă în „Le Monde”: „Nu puteam trăi în halul ăla în România”

Româncă de etnie rromă în „Le Monde”: „Nu puteam trăi în halul ăla în România”

Copii care dansează în ploaie pe manele date la maxim, o caravană de români romi care spun într-o limbă română stâlcită că preferă să trăiască pe drumuri decât să se întoarcă în România sunt câteva dintre imaginile unui webdocumentar realizat pentru site-ul cotidianului „Le Monde”.

Problema rromilor care împânzesc oraşele mari din Franţa este încă una de actualitate pentru francezi. Fapt surprins de numeroasele materialele de presă pe acest subiect. Unul dintre acestea este un webdocumentar realizat pentru site-ul cunoscutei publicaţii „Le Monde”. Unul dintre personajele principale este Diktatora din Nantes – o româncă de 39 de ani de etnie rromă care declară că a preferat să trăiască pe drumuri în Franţa şi să hrănească din pubele decât să mai rămână în România. Producţia este semnată de Solveig Anspach, regizor şi realizator de documentare. De origine finlandeză şi stabilită în Franţa, regizorul s-a specializat în producţii video – fie artistice, fie documentare – în care prezintă situaţii limită ale unor oameni defavorizaţi. Webdocumentarul face parte din seria „La vie a sac” care prezintă patru poveşti de viaţă ale unor persoane care şi-au abandonat ţara natală.
În România – o camera din lemn, în Franţa – un pat într-o rulotă
Diktatora spune că în ţară trăia într-o căsuţă cu o cameră făcută din lemne furate, iar traiul şi-l câştiga din muncile agricole. Din cauza acestui trai a ales să plece. „În România este rău. Acolo aveam cinci copii. Ne duceam noaptea prin păduri furam lemne pâna ne-am făcut şi noi o cameră, toata ziua ne duceam la familii cu săpatul, unde aveau oamenii nevoie. Fata mai mare stătea cu copiii acasă. Ne duceam la munca, noi nu mâncam la femei acolo, veneam cu mâncarea acasă şi o dădeam la copii”, declarat românca.
Solveig Anspach a declarat pentru „Evenimentul Zilei” că povestea româncei de etnie rromă i s-a părut adevărată. „Este o familie care trăieşte în mizerie care se loveşte de multe dificultăţi şi pe care încearcă să le depăşească şi acest lucru nu este deloc uşor. Dictatora este o femeie foarte inteligentă şi emoţionantă”, a declarat regizorul. „Este o familie care trăieşte în mizerie care se loveşte de multe dificultăţi şi pe care încearcă să le depăşească şi acest lucru nu este deloc uşor. Dictatora este o femeie foarte inteligentă şi emoţionantă”, a mai declarat Solveig Anspach.

Apa de la ploaie intră în rulota familiei de rromi
Cu toate acestea, lângă Nantes traiul româncei de etnie rromă pare să fie unul şi mai mizerabil. Locuieşte într-o rulotă care stă să se dezintegreze, iar apa de la ploaie intră şi udă până şi singurul pat. În plus hrana şi-o asigură uneori şi din gunoiul din pubele.
„Dormim cu toţi copiii pe patul asta. Uneori nu dormim,  pentru ca trebuie să dăm apa jos din rulotă.  Câteodata începem să plângem noaptea că nu putem să avem o situaţie mai bună”, spune bărbatul Dikatorei. „De câte ori am pus curentul, ni l-a tăiat Poliţia, ne-au spus că e furat, si ne-au spus că ne aresteaza, ni l-au tăiat de 5-6 ori", mai povesteşte bărbatul.
„În Franţa e lumea mai bună”
Cu toate acestea, Diktatora este de părere că: „Nu puteam trăi în halul ăla în România. Acolo aveam o singură cameră, nu puteam trăi acolo. Prefer să trăiesc aici că e lumea mai bună, mai iau mâncare din pubelele de gunoi”. Românca spune că a fost nevoită să plece din ţară pentru că Ioana, una din fetele sale suferea de leşin. „Ni s-a spus că în Occident sunt doctori speciali pentru asta, şi de asta am plecat ca să vin cu ea în alt stat unde să fie tratată”, spune Diktatora.
"Medecins dun Monde" – cunoscuta organizaţie medicală – îi ajută pe românii rromi din tabară de lângă Nantes. „Doctorii vin ne ajuta, ne dau medicamente, au grijă de copii noştri”, povesteşte în film Diktatora.
Concluzita româncei este una tristă: „Am 39 de ani si tot trăiesc tot în mai rău. Credeam şi eu că se mai schimbă viaţa, dar nu se schimbă deloc. Fericirea mea nu se schimba niciodată”.

<iframe frameborder="0" width="480" height="270" src="http://www.dailymotion.com/embed/video/xfr0ud"></iframe><br /><a href="http://www.dailymotion.com/video/xfr0ud_diktatora-mere-de-famille-rom-a-nantes_news" target="_blank">Diktatora, m&egrave;re de famille Rom &agrave; Nantes</a> <i>de <a href="http://www.dailymotion.com/lavieasac" target="_blank">lavieasac</a></i>

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: