Roibu - împărat şi-a amânat detronarea de la Oltchim

Roibu - împărat şi-a amânat detronarea de la Oltchim

Ultimul dinozaur de la stat a reuşit, ieri, să-şi prelungească mandatul de director general al combinatului din Vâlcea cu girul Ministerului Economiei, care caută manager privat.

Acţionarii combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea au decis, ieri, să îl păstreze în funcţia de director general pe Constantin Roibu, managerul care a reuşit să aducă societatea de pe profit la pierderi uriaşe, înglodând-o totodată în datorii de aproape 2,5 miliarde de lei. Reprezentanţii Ministerului Economiei, în ograda căruia se află societatea Oltchim, au hotărât, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, să nu susţină punctele de vedere ale acţionarului minoritar PCC, care a cerut înlocuirea lui Roibu de la şefia combinatului.

Tot reprezentanţii Ministerului Economiei au precizat, ieri, că nu acceptă schimbări sistemice la Oltchim, în situaţia în care doar cu câteva zile în urmă, a fost publicată pe site-ul instituţiei documentaţia pentru selectarea firmelor care vor recruta manageri privaţi pentru companiile de stat.

Se caută un cumpărător

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul Oltchim, viitorul manager va avea un mandat limitat, întrucât, aşa cum se menţionează şi în documentaţie, acesta va trebuie să pregătească societatea pentru privatizare şi se va afla la conducerea combinatului până la finalizarea procesului.

Conform calendarului de privatizare asumat faţă de Fondul Monetar Internaţional, Ministerul Economiei vrea să găsească un cumpărător pentru Oltchim în 2012.

Datorii de miliarde şi sancţiuni

Pe 30 iunie 2011, combinatul înregistra datorii totale de aproape 2,45 miliarde de lei, dintre care 153,97 milioane de lei sunt din acest an.

În plus, a fost amendat cu 14,34 milioane de euro de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), pentru că directorul Constantin Roibu nu s-a îngrijit să restituie la termen certificatele pentru emisie de gaze cu efect de seră. 2,5 miliarde de lei este datoria pe care o înregistra combinatul la 30 iunie 2011 Citiţi şi:

  • Cum a distrus baronul Constantin Roibu combinatul Oltchim
  • Lumea strâmbă şi bănoasă a lui Roibu-împărat de la Oltchim
  • Oltchim trimite iar în şomaj 1.161 de salariaţi
  • Roibu şi-a pierdut jumătate de scaun la Oltchim
  • Combinatul Oltchim, în pragul falimentului