Autoritatea electorală de la Harare şi-a motivat această decizie extrem de controversată susţinând că a primit prea târziu scrisoarea prin care Tsvangirai îşi anunţa oficial retragerea candidaturii, relatează BBC. El i-a transmis deja lui Mugabe că nu va mai fi deschis la negocieri dacă acesta nu dispune anularea scrutinului de azi.
 
Încălcarea drepturilor omului şi dispreţul manifestat de Mugabe faţă de regulile democraţiei nu au putut fi trecute cu vederea nici de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a decis să îi retragă preşedintelui în exerciţiu titlul de cavaler, acordat în 1994. În trecut, Elisabeta a II-a a mai procedat la fel doar în cazul lui Nicolae Ceauşescu, acum 19 ani.
 
Pe de altă parte, relatările privind încercările de intimidare a simpatizanţilor opoziţiei din Zimbabwe de către regimul lui Mugabe sunt tot mai îngrijorătoare. Într-un e-mail trimis CNN, un jurnalist din Harare susţine că unora dintre alegă torii lui Tsvangirai li s-au rupt degetele şi li s-au tăiat mâinile pentru a nu mai putea vota.

Tsvangirai a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat pe 29 martie, în aceeaşi zi cu scrutinul parlamentar.