Riscurile leului

Riscurile leului

Banca Nationala avertizeaza ca, in perioada urmatoare, evolutia cursului euro va fi si mai imprevizibila, existand riscul unor fluctuatii mari.

Cursul valutar poate fi mult mai zvapaiat in perioada urmatoare, avertizeaza cel mai recent raport asupra inflatiei dat publicitatii de Banca Nationala. Ceea ce inseamna ca, pe langa scaderea monedei europene in fata leului, cu care deja ne-am obisnuit, cursul valutar ar putea sa inregistreze si cresteri semnificative.

Vestea este una proasta pentru veniturile in lei ale romanilor. In cazul deprecierii monedei nationale, puterea de cumparare va scadea in urma scumpirii produselor din strainatate. De asemenea, daca pana acum romanii cu credite in valuta au constatat ca platesc rate mai mici la creditele in euro, in cazul unei deprecieri, suma in moneda nationala necesara pentru a achita ratele in euro va creste.

Potrivit raportului bancii centrale, in perioada urmatoare, evolutia cursului este caracterizata de „un grad ridicat de incertitudine si exista riscul sa cunoasca o accentuare a volatilitatii si impredictibilitatii sale”.

La acesta se adauga posibilitatea ca valoarea euro fata de leu sa nu mai aiba legatura cu fundamentele economice - dintre care cel mai important indicator este productivitatea. Din 2004 si pana in prezent, cursul euro a scazut de la peste 4 lei la sub 3,4 lei, ca urmare a miliardelor de euro plasate de investitori in Romania, o parte din aceste sume avand caracter speculativ.

Ne puteți urmări și pe Google News