România se confruntă cu riscuri legate de politica fiscală, salarii, finanţarea externă şi reducerea cererii externe, care pot conduce la o spirală de contracţie economică şi de probleme în sectorul bancar, potrivit unui raport întocmit de Banca Mondială, citat de Mediafax.
"Contracţia creditării externe şi interne, pe fondul crizei financiare internaţionale şi temerilor pieţei privind perspectivele economiilor emergente, ar putea limita accesul României la contractarea de împrumuturi în viitorul apropiat, ceea ce întâreşte impactul recesiunii Europei Occidentale asupra economiei", se arată în acelaşi raport.
Guvernul trebuie să acţioneze "agresiv"
Analiştii notează că încrederea în economie ar putea fi afectată negativ în cazul în care noul guvern nu va acţiona "agresiv" pentru sprijinirea politicii monetare şi îngustarea deficitelor bugetar şi de cont curent.
"Fluxurile de capital, inclusiv investiţiile străine directe şi creditarea de către băncile străine, ar putea să se diminueze în continuare şi pentru o perioadă mai lungă de timp, cu impact direct asupra lichidităţii băncilor şi abilitatea lor de a da împrumuturi. În acelaşi timp, condiţiile de finanţare se înăspresc pe piaţa internă, întrucât accesul României la pieţele internaţionale de capital a fost limitat după retrogradarea ratingului sub nivelul investment grade", se spune în raport.
Experţii Băncii Mondiale sunt de părere că Ministerul Finanţelor Publice trebuie să îşi asume un rol important în administrarea crizei, întrucât pot fi în joc sume importante din fondurile publice.
Astfel, MFP trebuie să îşi consolideze implicarea şi capacitatea de monitorizare şi evaluare a problemelor legate de stabilitate financiară.
Fiscalitatea naşte presiuni Referitor la situaţia fiscală, analiştii instituţiei internaţionale arată că măsurile adoptate de fostul guvern vor genera presiuni substanţiale în acest an.
În acelaşi timp, în cazul în care situaţia economică se deteriorează şi mai mult ar putea fi nevoie de intensificarea procesului de protecţie socială.
Analiştii instituţiei recomandă adoptarea unor politici fiscale prudente, care să corecteze dezechilibrele actuale şi să păstreze deficitul sub control, şi care să fie sprijinite de programe de reformă pe termen mediu.