În această dimineaţă, randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au urcat la 7,41%, fiind cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, în 1999, şi demonstrând scepticismul investitorilor privind capacitatea guvernului de la Madrid de a-şi gestiona datoria publică.

Dacă tendinţa va continua, Spania ar putea fi nevoită să solicite un pachet de asistenţă financiară, aşa cum au făcut Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Bursa de valori de la Madrid a înregistrat vineri cea mai mare cădere din acest an, 5,82%, în pofida faptului că Eurogrupul a aprobat planul de sprijinire a băncilor spaniole. Indicele principal IBEX 35 a pierdut 286,30 puncte, ajungând la închidere la nivelul de 6.246,3 puncte, pe fondul scăderii acţiunilor marilor bănci spaniole. Titlurile Santander (cea mai mare bancă din zona euro) au scăzut cu 7,32% iar acţiunile BBVA au pierdut cu 7,80%.

Bursa spaniolă, în scădere

În această dimineaţă, bursa de la Madrid a deschis în scădere cu 3,04%, la 6.056,20 puncte. Acţiunile Bankia, care a primit un ajutor de stat de 23,5 miliarde de euro, au înregistrat un declin de 8,25%. Titlurile Santander au scăzut cu 3,82% iar acţiunile BBVA au pierdut cu 4,12%.

Potrivit noilor previziuni prezentate vineri la Madrid, Spania nu va putea ieşi din recesiune până în 2014, urmând încă un an de scădere a economiei, cu 0,5% în 2013. De asemenea, rata şomajului, cel mai urmărit indicator al evoluţiei economice a ţării, ar urma să ajungă la 24,6% anul acesta.

Acord pentru Spania

Vineri, miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat un acord pentru a împrumuta până la 100 miliarde de euro Spaniei, pentru ca această ţară să-şi poată ajuta băncile cu probleme. Suma exactă a împrumutului va fi determinată abia în luna septembrie, după rezultatul unor examene de audit în sectorul bancar spaniol afectat de credite imobiliare neperformante.

14 grupuri bancare spaniole (aproximativ 90% din sistemul bancar) vor fi supuse unor teste pentru a se stabili nevoile de recapitalizare, teste care ar urma să se finalizeze până în a doua jumătate a lunii septembrie. Un audit independent derulat de firmele de consultanţă Oliver Wyman şi Roland Berger a arătat că sectorul bancar spaniol ar avea nevoie în total de 62 miliarde de euro. Însă un al doilea examen, mai amănunţit, precum şi o nouă rundă de teste de stress va determina exact sumele de care are nevoie fiecare bancă şi sub ce formă, credite sau bani gheaţă.

CITIŢI ŞI:

  • Proteste ample, în Spania, faţă de măsurile de austeritate luate de guvern
  • Cât va strânge Spania din creşterea TVA
  • Spania apasă pe pedala austerităţii
  • AUSTERITATE. Spania taie salariile şi indemnizaţia de şomaj