Evenimentul Zilei > Actualitate > Risc de inundaţii în toată România
Risc de inundaţii în toată România

Risc de inundaţii în toată România

STUDIU. Nici o zonă din România nu mai este ferită în totalitate de inundaţii, potrivit directorului Apelor Române-David Csaba. Şi asta, deoarece clima a luat-o razna.

”Efectul schimbărilor climatice se resimte printr-o creştere în intensitate şi în frecvenţă a fenomenelor extreme şi, în consecinţă, nici o zonă nu mai este ferită în totalitate de inundaţii. Până în prezent, multe dintre digurile realizate pentru protecţia terenurilor agricole au fost dimensionate în clasele de importanţă III-V. Cu alte cuvinte, au fost făcute să reziste la inundaţii cu perioada de revenire de la zece până la 50 ani. Aceste diguri apără în prezent şi noi zone locuite, necesitând reconsiderări ale încadrării în clase de importanţă şi, implicit, lucrări noi de supraînălţare şi reconsolidare”, potrivit directorul general al Administraţiei Naţionale "Apele Române, Csaba Dvid.

Acesta avansează şi un nivel de siguranţă la care digurile din zonele locuite ar trebui să fie proiectate şi construite: unu la sută, respectiv pentru a preveni fenomene ce se pot produce o dată la o sută de ani.
Investiţiile începute în ’60 ar stopa inundaţiile
Investiţii începute de stat  în 1960, care nici acum nu au fost finalizate, ar putea face faţă puhoaielor care distrug  zeci de case în fiecare primăvară şi toamnă, crede directorul Administraţiai Naţionale ”Apele Române”.

„În ciuda crizei economice, investiţiile în infrastructura de apărare a inundaţiilor trebuie accelerate. Mi-aş dori foarte mult să se găsească investiţiile necesare de a menţine acumulările pe care le avem la parametri optimi, iar acolo unde au fost prevăzute, încă din anii ’60, ca soluţii tehnice impetos necesare (de exemplu, acumularea Paşcani-pe râul Siret), astfel de investiţii să fie finalizate într-un orizont de timp relativ scurt, tinând cont de condiţiile de mediu actuale”, a declarat David Csaba.

Inundaţiile din lunile iunie-iulie 2010 au produs pagube de 700 de milioane de lei prin distrugerea de diguri, apărări de mal şi albii de râu, conform unei centralizări realizate de ANAR.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: