Revoluţia anti-Mafia a patronilor sicilieni

Revoluţia anti-Mafia a patronilor sicilieni

O nouă generaţie de patroni a preluat puterea în Sicilia, instituind o adevărată „revoluţie culturală“ fără precedent şi oferind politicienilor o nouă temă preferată în campaniile electorale, prin refuzul lor de a mai plăti taxa de protecţie grupărilor mafiote din regiune, relatează AFP.

În septembrie 2007, organizaţia patronilor italieni Confindustria a făcut un pas decisiv, anunţând excluderea acelor membri sicilieni care mai acceptă să plătească „pizzo“, adică impozitul mafiot. „Până acum câţiva ani, sicilienii plăteau pizzo cu oarecare indiferenţă. Patronii nu înţelegeau că era vorba de un act care dăuna societăţii şi economiei,“ explică Ivanhoe Lo Bello, cel care a preluat şefia organizaţiei cu 4.000 de patroni, în urmă cu un an şi jumătate.

În ultimele luni, peste 40 de patroni au fost excluşi din Confindustria, iar tot mai multe plângeri sunt înregistrate în fiecare zi la poliţie. Impozitul plătit Mafiei a fost evaluat la un miliard de euro, adică în jur de 1,3% din PIB-ul regional, precizează AFP. „Nu despre suma cerută este vorba, ci despre interesul general. Această luptă joacă un rol decisiv în modernizarea Siciliei“, subliniază Ivanhoe Lo Bello. Un curent la care aderă şi autorităţile

Patronii susţin că se bucură de începutul unei noi „primăveri împotriva Mafiei“, în care au început să se implice şi politicienii, şi forţele de ordine. Foarte mulţi afacerişti sicilieni au găsit curajul de a-i denunţa la poliţie pe mafioţi şi de a refuza să mai verse anual mii de euro în vistieria gangsterilor, în afara sumelor plătite obligatoriu statului. EROU LOCAL

Protejat de poliţie Vincenzo Conticello a devenit celebru în Sicilia după ce l-a denunţat pe gangsterul care i-a cerut „pizzo“, în 2005. Patron al unui restaurant cu tradiţie, Conticello a povestit cum un bărbat i-a cerut să plătească Mafiei o datorie de 50.000 de euro şi alţi 500 de euro lunar, în schimbul unei vieţi liniştite.

Sicilianul a refuzat şi a depus plângere la poliţie, la scurt timp trezindu- se cu geamurile maşinii sparte, genţile clienţilor furate sau deteriorarea unui rezervor de apă. Patru luni mai târziu, gangsterul şi alţi trei mafioţi au fost arestaţi, primind împreună o pedeapsă de 48 de ani de închisoare. „Mi-a fost frică, dar nu am vrut să fiu un complice al Mafiei, în ochii fiicei mele,“ a mărturisit bărbatul de 48 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News