Revolta unui medic: ”De ce sunt jecmăniți pacienții care merg la stomatolog în timpul pandemiei”

Revolta unui medic: ”De ce sunt jecmăniți pacienții care merg la stomatolog în timpul pandemiei”

Stomatologia, ca și ramură medicală, este domeniul strategic în menținerea sănătații populației și trebuie să fie în linia întâi pentru menținerea sănătății , fiind deci prioritate de gradul zero și ține de Siguranța Națională , în condițiile în care din data de 16.03.2020 s-a instituit starea de urgență, care continuă și astăzi pe întreg teritoriul României.

Interesant este că în data de 22.03.2020 , Colegiul Medicilor Stomatologi din România , prin ordinul 13/BExN/2020 elaborează un set de recomandări pentru activitatea stomatologică de urgență , încercând in același timp să definească ce inseamnă urgență stomatologică , de parcă noi , medicii , am fi debutanți in acest domeniu și incapabili să discernem pericolul , gravitatea unei pandemii , metodele specifice de lucru , cu alte cuvinte n-am fi pregătiți corespunzător de vestita Școala Românească a caror absolvenți sunt apreciați în toată lumea.

Domnilor Profesori , noi vă stimăm pentru cunoștințele predate ! Nu aveți incredere in noi ?! Doar am fost studenții , rezidenții și doctoranzii dumneavoastră !

Nu aveți încredere în medicii pe care i-ați format in atâția ani de facultate , rezidențiat și doctorat?

Ne puteți urmări și pe Google News

Poate pentru unii dintre noi sunteți chiar MENTORI !

Cele 10 tipuri de urgențe medicale care sunt permise le-aș numi ”EFECTE“ și au multiple “CAUZE”. În prezent este interzis a trata aceste cauze, ceea ce va genera din nou aceleași urgențe tot mai complicate și cu efecte din ce în ce mai grave asupra dinților și maxilarelor, lucrarilor protetice, protezelor dentare , aparatelor ortodontice, implanturilor dentare și, nu in ultimul rând, asupra sănătății pacienților noștri.

Consider că Urgențele definite de Colegiul Medicilor Stomatologi din România sunt incomplete și nu acoperă decât o parte din activitatea stomatologică .

Conform listei de urgențe permise de CMSR întelegem că orice problemă minoră existentă trebuie să se transforme într-una majoră și în acest mod să devină URGENȚĂ PERMISĂ !

UNDE ESTE CONCEPTUL DE PREVENȚIE ?

Extrăgînd în continuare din acest ordin , mai descoperim că pentru tratamentul urgențelor stomatologice în contextul COVID-19, atât în cazul pacienților confirmați, cât și în cazul pacienților suspecți, vor fi respectate toate măsurile de prevenire stabilite de reglementările legale în vigoare, la care suplimentar se recomandă NEBULIZAREA cabinetului după fiecare pacient , ea devenind dintr-o dată o măsură obligatorie , deși există și alte metode de dezinfecție la fel de eficiente , mult mai puțin periculoase pentru sanătatea pacienților și a medicilor , și nu in ultimul rând mult mai ieftine.

În caz contrar, conform unor recomandări ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile , este INTERZISĂ cu desăvârsire activitatea stomatologică de urgență.

Știm că NEBULIZATORUL este un dispozitiv medical destinat sălilor de operații care sunt dotate cu aparatură medicală special concepută pentru a nu se deteriora și strica sub acțiunea aerosolilor.

Nu înțelegem de ce s-a obtat pentru metoda cea mai complicată , periculoasă , costisitoare, neadaptată cabinetelor de stomatologie (distruge toată aparatura specifică) și care nici măcar nu a fost disponibilă pentru a fi procurată în toată aceasta perioadă de la firmele de profil?!

În data de 24.03.2020 prin Decizia nr. 16/3BExN/2020 au fost comunicate precizări referitoare la efectuarea de către cabinetele de medicină dentară publice și private a intervențiilor stomatologice de urgență și a fost aprobat Planul de măsuri privind cadrul general de efectuare a intervențiilor stomatologice de urgență. Astăzi 03.05.2020, dacă consultăm site-ul CMSR , această decizie nu mai poate fi accesată.