La această sesiune vor participa şi directorii celor 58 de licee cu profil agricol coordonate de Ministerul Agriculturii și Dezvotării Rurale (MADR).

Primele două zile se adresează directorilor liceelor agricole, iar următoarele două sunt dedicate discuțiilor pe specialități cu reprezentanți ai MADR, ai Consiliului Național pentru dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), cu profesori care predau discipline tehnice și cu membri ai consorțiului (format din World Vision Romania, Civitas, Centrul Român de Politici Europene și Romanian-American Foundation, Junior Achievement, CEED) care, împreună cu Ministerul Agriculturii din România, organizează acest eveniment.

„Pregătirea profesorilor de liceu agricol este esențială dacă vrem să avem specialiști și fermieri de succes în viitor. În condițiile în care, pentru predare, profesorii se ghidează după manuale din anii 80 sau 90 – singurele disponibile -, este extraordinar să avem sprijinul Franței, țara cu un sistem de învățământ agricol extrem de performant. Cred că este un început bun pentru liceele agricole din România. Pe de o parte, avem implicarea Ministerului Agriculturii pentru asigurarea bazei materiale și, pe de altă parte, acest trasfer de know-how generat de colaborarea cu experți și licee agricole din Franța”, a declarat Crenguța Bărbosu, Senior Program Manager Agricultură și Dezvoltare la Fundația World Vision România.

„Am interacționat cu ministerul francez al agriculturii, direcțiile centrale și regionale pentru învățământ, cu două licee agricole și fermele lor didactice, cu o Cameră Agricolă, cu ferme și tineri fermieri, cu instituții de suport specializate, dar și cu entități specifice – centre de ”apprentisage” (o formă de ucenicie) sau case familiale rurale (maison familiale rurale)”, a precizat Crenguța Bărbosu.

Potrivit reprezentantului World Vision Romania, în România vor fi implementate modele concrete pentru revitalizarea învățământului profesional și tehnic agricol.

World Vision Romania este o organizație implicată activ în procesul de profesionalizare a învățământului cu profil agricol din România. Împreună cu alte patru organizații (JAR, Civitas, CEED, CRPE) derulează programul „Mândru să fiu fermier”, prin care 11 licee cu profil agricol din toate regiunile țării sunt sprijinite să ofere programe educaționale relevante pentru economia locală și pentru formarea viitorilor fermieri, potrivit fermierinromania.ro