Reţelele de socializare: mijloc de informare sau chemare la violenţă?
- Adam Popescu
- 20 aprilie 2010, 15:15
Norul de cenuşă a blocat mii de turişti pe aeroporturile de pe bătrânul continent. Foarte mulţi dintre ei au apelat la reţelele de socializare pentru a afla sau a oferi informaţii noi sau pentru a-şi căuta parteneri de drum. Alţii, însă, le folosesc pentru a afla unde va avea loc o nouă bătaie.
Acest lucru a fost dovedit de declaraţiile consemnate de poliţiştii din Los Angeles, care au arestat mai multe persoane, în urma unui protest al neonaziştilor. La chemarea Mişcării Naţionale Socialiste, vreo 40 de neonazişti s-au adunat în faţa primăriei din Los Angeles la sfârşitul săptămânii trecute.
Pentru a răspunde „mesajului de ură” al susţinătorilor rasei pure, valuri de contramanifestanţi, evrei, latino-americani, negri, s-au adunat, din cartierele metropolei, în faţa primăriei. Manifestaţia a degenerat în ciocniri violente, astfel că poliţia a intervenit în forţă.
La interogatorii, tinerii au declarat că au aflat de reuniunea neonaziştilor de pe reţele de socializare, unde au fost postate mesaje care îi chemau să le dea o mamă de bătaie naziştilor.
Acest episod a precedat avalanşa de mesaje postate de cei care au fost blocaţi în aeroporturi sau hoteluri, ca urmare a anulării zborurilor din cauza norului de cenuşă. Mulţi utilizatori Facebook sau Twitter au postat informaţii despre starea aeroporturilor, posibila reluare a zborurilor, locuri de cazare.
Unii au pus întrebări despre cum ar putea ajunge acasă cât mai repede. Alţii şi-au căutat parteneri de drum.
În acest context, reţelele de socializare şi-au dovedit dubla utilitate. Pe de o parte, sunt un mijloc de comunicare între persoane care au nevoie de informaţii actualizate în timp real. Pe de altă parte, pot fi folosite de membrii găştilor sau ai diferitelor grupări, pentru a instiga la violenţă şi rasism.