Creditele luate de populatie vor avea cresteri mai mari decat ale firmelor.
Activitatea institutiilor de credit va inflori in urmatorii trei ani pe segmentul de retail. Analistii Unicredit estimeaza ca imprumuturile acordate populatiei vor inregistra cresteri anuale medii de 34a comparativ cu numai 28% in cazul creditelor acordate firmelor.
In urmatorii ani, si produsele bancare concepute pentru populatie vor avea cea mai importanta dinamica, potrivit economistului Unicredit Rozalia Pal. De altfel, segmentul de retail va ramane cel mai dinamic la nivelul intregii regiuni. Creditele acordate de banci vor avea o rata de crestere cumulata de 28% pe an in acest an si in urmatorii doi ani, potrivit unui studiu prezentat ieri de analistii Unicredit.
Succesul retailului pe piata autohtona va fi consemnat in conditiile in care mai putin de jumatate dintre romanii cu varste de peste 15 ani vor avea relatii cu o banca. La acest capitol, in regiune Romania sta mai bine numai decat Bulgaria si Bosnia si Hertegovina.
Consumul ramane pe primul loc
Creditele de consum acordate de banci vor insuma 22,6 miliarde de euro la finele anului 2009, in timp ce imprumuturile contractate pentru achizitia de locuinte vor totaliza 5,6 miliarde de euro. Si in prezent volumul creditelor de consum este cu mult mai mare decat cel al creditelor ipotecare.
In anii urmatori, creditul de consum va avansa mai rapid decat imprumuturile acordate pentru locuinte. Cresterea medie anuala cumulata a creditelor pentru locuinte va fi de 31,6%, iar cea a imprumuturilor pentru consum va fi mai ridicata, de 34,9%. In perioada 2006-2009, depozitele constituite la banci vor avea cresteri inferioare imprumuturilor. Depozitele constituite la banci vor creste in medie cu 21%.
Depozitele populatiei vor avansa in medie cu 28%, iar cele ale firmelor se vor mari cu 15% in medie, de la un an la altul. „Acest fenomen duce la indatorare externa: creditele domestice sunt finantate din ce in ce mai mult din indatorarea externa”, a explicat Rozalia Pal.
Profiturile cresc mai lent Profiturile inregistrate de bancile autohtone vor avea cresteri mai lente de la un an la altul, potrivit estimarilor analistilor Unicredit. In 2006, bancile autohtone au avut un profit net cumulat de aproape 2,7 miliarde de lei, echivalentul a 763 de milioane de euro, cu 13,3% mai mult decat in 2005.
In acest an profitul cumulat al bancilor autohtone va creste cu 12,5, pentru ca rata de crestere sa ajunga la 10,2% in 2009, estimeaza analistii Unicredit. In veniturile bancilor autohtone comisioanele vor incepe sa fie mult mai importante decat pana acum.
„Apar servicii tot mai sofisticate pe piata, care duc la cresterea veniturilor din comisioane”, a afirmat analistul Unicredit. Activele totale ale sistemului bancar romanesc vor creste in acest an cu 24%, la peste 217 miliarde lei.