Evenimentul Zilei > International > Replică seismică puternică în Noua Zeelandă
Replică seismică puternică în Noua Zeelandă

Replică seismică puternică în Noua Zeelandă

Oraşul Christchurch s-a cutremurat din nou, după seismul puternic de 7,1 din weekend. O replică seismică cu magnitudinea 5,1 pe scara Richter a provocat, aseară, din nou pagube şi i-a scos în stradă pe localnici.

De la cutremurul din urmă cu cinci zile s-au înregistrat peste o sută de replici, însă cea de aseară a fost cea mai puternică, scrie BBC.
Hipocentrul cutremurului a fost la doar aproximativ un kilometru adâncime, iar epicentrul a fost mult mai aproape de centrul oraşului decât în timpul cutremurului de vinerea trecută, potrivit seismologilor.
Alimentarea cu electricitate, deja afectată de cutremurul trecut, a fost întreruptă, iar imobilele deja avariate au fost din nou afectate.
Replica seismică "este o lovitură  dură pentru oraş. A fost un moment terifiant. Am fost nevoiţi să evacuăm cartierul general al Apărării Civile", a declarat primarul din Christchurch, Bob Parker, pentru postul de radio NewstalkZB, citat de AFP.
Aşa că autorităţile au prelungit starea de urgenţă cu încă o săptămână în Christchurch.
Pagube de peste un miliard de euro
Cutremurul de vinerea trecută, cu magnitudinea 7,1 pe scara Richter, a provocat pagube a căror valoare este estimată la un total de două miliarde de dolari (1,12 miliarde de euro).
Aproximativ 100.000 de locuinţe au fost avariate. Însă din fericire n-au existat victime, ci doar câţiva răniţi uşor. "E un miracol", spune premierul John Key.
Autorităţile au închis un tunel de 1,9 kilometri, care asigură legătura între Christchurch şi portul vecin Lyttleton, după apariţia unor fisuri. L-au deschis la scurt timp şi-au anunţat că nu sunt probleme.
"Anumite zone sunt mai afectate de cutremur decât ne aşteptam şi, într-adevăr, pagubele sunt mult mai importante", a declarat premierul, după ce a vizitat mai multe zone afectate.
"Sunt din nou îngrozit, tot mai îngrozit", spune îngrozit un locuitor al oraşului.
"A fost un cutremur cu adevărat puternic şi dur. A fost mai degrabă vertical, în comparaţie cu primul. Din maşină, drumul părea că se mişcă în sus şi în jos".

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: