Dacă vi se întâmplă adeseori să uitaţi unde v-aţi pus cheile sau dacă reţineţi greu numele persoanelor cu care faceţi cunoş tinţă înseamnă că aveţi probleme cu memoria, vă avertizează specialiştii. Experţii americani citaţi de publicaţia „Prevention“ vă sfătuiesc ce să faceţi ca să vă ascuţiţi memoria.

Îmbunătăţiţi-vă rezerva de fier. Fierul este un mineral care ajută neurotransmiţătorii esenţiali să funcţioneze la parametri normali. „O dietă nepotrivită poate scădea nivelul fierului suficient de mult cât să vă afecteze memoria, chiar dacă nu aveţi anemie“, afirmă Laura Murray Kolb, profesor la Johns Hopkins University, citat de publicaţia „Prevention“. Specialistul a testat 149 de femei şi a descoperit că acelea care aveau deficit de fier au greşit de două ori mai multe întrebări decât celelalte. După patru luni de tratament cu suplimente de fier, majoritatea femeilor şi-au recăpătat nivelul de fier normal şi au răspuns la întrebări la fel de bine ca acelea sănătoase din prima tură de teste.

Eliminaţi zgomotele de fond.
Dacă ascultaţi ştirile în timp ce scrieţi un mail, capacitatea dv. de concentrare scade. În mod normal, când aflaţi informaţ ii noi, le procesaţi cu zona din creier denumită cortexul cerebral. „Dacă faceţi mai multe lucruri deodată, riscaţi să pierdeţi esenţialul“, susţine Russell Poldrack, cercetător la UCLA.

Controlaţi-vă colesterolul.
Un nivel al colesterolului normal este esenţial pentru ascuţimea minţii. Grăsimile se aşază pe vasele de sânge şi îngreunează circulaţia acestuia spre creier. „În plus, mai multe studii au arătat că nivelul ridicat de colesterol este un factor de risc şi pentru maladia Alzheimer“, afirmă Aaron Nelson, şeful catedrei de psihologie şi neuropsihologie la Brigham and Woman’s Hospital, Boston.

Aveţi grijă la medicamente.
Antidepresivele, citostaticele, medicamentele pentru Parkinson, ulcer, somniferele şi antiinflamatoarele vă pot afecta memoria, vă avertizează Gary Small, şeful UCLA Memory and Aging Research Center.

Mâncaţi mere zilnic.
Câteva mere pe zi vă ţin departe de neurolog, susţin specialiştii. „Merele au doza potrivită de antioxidanţi care cresc nivelul neurotransmiţă torilor importanţi pentru memorie“, spune Tom Shea, directorul University of Massachusetts Lowell Center for Cellular Neurobiology and Neurodegeneration Research. În plus, antioxidanţii din mere protejează celulele din creier de efectele radicalilor liberi creaţi de acţiunile metabolice obişnuite, precum procesarea glucozei de către celulele organismului.