Astfel, în mai mult de 60 de ani, regina a vizitat peste 120 de ţări, de fiecare dată fără paşaport. Motivul este cât se poate de simplu: paşapoartele britanice sunt eliberate sub autoritatea şi în numele reginei, prin urmare aceasta nu are nevoie de paşaport.

Regina Elisabeth a II-a a călătorit prin toată Uniunea Europeană, cu o excepţie. Nu a fost niciodată în Grecia, ţara care l-a exilat pe tatăl soţului ei, în 1921, şi a cărei juntă militară l-a forţat să abdice pe ultimul rege al Greciei, Constantin. Acesta trăieşte în prezent în Londra şi este un prieten apropiat al familiei regale.

Însă timpurile s-au schimbat şi este cât se poate de posibil ca, în curând, regina Elisabeta să întreprindă vizite atât la Atena, cât şi în Moscova postcomunistă. Suverana a fost invitată în Rusia, pentru prima dată, de către fostul preşedinte Mihail Gorbaciov, în timpul vizitei sale la Londra.

Regina a refuzat invitaţia întrucât a considerat că bolşevicii, care l-au asasinat pe Ţarul Nicolae şi familia acestuia, erau încă la putere în Rusia.

Tipuri de vizite efectuate de suverana Marii Britanii:

Vizitele de stat– în ţările în care regina nu este şeful statului. Gazda acestora este fie un alt monarh, fie un şef de stat.

Vizitele regale – făcute în ţările în care regina este şeful statului. Ea este primită de către un reprezentant al Coroanei.

Vizitele făcute cu ocazia diferitelor competiţii sportive şi în Commonwealth. Acestea nu necesită o etichetă prea strictă.

Opririle pentru realimentare, pentru petrecerea unei nopţi într-un spaţiu de cazare, care nu presupun o primire regală formală.