Nutriţioniştii au pus la punct o dietă despre care susţin că previne infecţiile respiratorii, dar şi boli precum cancerul
Secretul eficienţei noii diete constă în micronutrienţii prezenţi în fructe şi legume, susţine creatorul ei, medicul nutriţionist Joel Fuhrman. Piramida alimentelor, cu 8 legume şi 3 fructe Piramida alimentară a dietei are la bază legumele - cel puţin opt pe zi - cât mai puţin procesate pentru a-şi păstra calităţile nutriţionale. Următoarea treaptă a piramidei este constituită din fructe (cel puţin trei pe zi) şi alimente bogate în proteine ca: fasole, nuci şi seminţe. Componentele care se găsesc în nuci, seminţe, fructe de pădure şi rodii au rol protectiv, iar combinate cu legume verzi, ciuperci şi usturoi întăresc funcţiile organismului de auto-apărare şi auto- vindecare. O masă ideală combină legumele verzi, usturoiul, ciupercile, fasolea, seminţele şi fructele de pădure, iar numărul porţiilor recomadate este de trei pe zi, conform lui Joel Fuhrman. "Sistemul imunitar este în directă legătură cu ceea ce mâncăm, iar cele mai benefice sunt alimentele proaspete, fructele şi legumele de sezon'', completează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. Alimentele care conţin carbohidraţi (pâine integrală, fasole, mazăre, porumb, orz, ovăz, dovleac) nu au un rol foarte imporant, ele reprezentând doar 20% din dietă. Carnea, ouăle, peştele şi lactatele sunt situate în vârful piramidei, deci ar trebui consumate foarte rar. Cât despre dulciuri sau alimente de la fast food nici nu poate fi vorba pentru că aceste alimente lucrează împotriva dietei şi slăbesc sistemul imunitar. "Deşi sistemul imunitar are nevoie de proteine care se găsesc în carne, ouă, lapte şi peşte, la baza piramidei alimentare ar trebui situate legumele şi fructele proaspete şi cât mai colorate. Pe lângă alimentaţia sănătoasă, trebuie să avem grijă să facem mişcare, să gândim pozitiv şi să evităm mediile poluate", mai recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Fără fast-food şi dulciuri Iată alimentele care ar trebui consumate zilnic, în timpul celor două săptămâni cât durează dieta care pregăteşte organismul pentru vremea rece: 1. O salată mare compusă din salată verde, roşii şi alte legume crude. Atât la prânz cât şi la cină trebuie să includem o porţie de legume gătite la care adăugăm ciuperci şi usturoi; 2. Fasole sau legume, preferabil sub formă de supă; 3. Trei fructe proaspete de preferat fructe de pădure, portocale, rodii, prune; 4. O mână de nuci sau seminţe; În plus, nu trebuie consumată mâncare procesată, de tip fast food, dulciuri şi carne la grătar. "Sistemul nervos are o infl uenţă extrem de importantă asupra sistemului imunitar. Depresivii au un sistem imunitar slăbit.". GHEORGHE MENCINICOPSCHI, expert în alimentaţie