PRESA INTERNAŢIONALĂ. "Traian Băsescu a supravieţuit referendumului"

PRESA INTERNAŢIONALĂ. "Traian Băsescu a supravieţuit referendumului"

Jurnaliştii străini au relatat pe larg rezultatele şi deznodământul referendumului de ieri de la Bucureşti.

AFP scrie că fostul căpitan de marină comercială, preşedintele Traian Băsescu,  crede că se va întoarce la Cotroceni. "Băsescu s-a arătat un apărător neobosit al reformelor de la primul său mandat în 2004, dar oponenţii săi îi reproşează că este un "tiran"", potrivit AFP.

Pentru cel aflat în fruntea României la intrarea ei în Uniunea Europeană în 2007, modernizarea unei ţări puse la încercare de decenii de dictatură comunistă a constituit o prioritate, mai scriu jurnaliştii britanici care amintesc că Traian Băsescu a mai supravieţuit unui referendum de demitere, în anul 2007.

Şi REUTERS relatează că referendumul nu va fi validat pentru că nu a fost atins pragul de prezenţă. Eforturile premierului Victor Ponta de a-l demite pe Traian Băsescu au atras criticile Uniunii Europene, scrie Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

BBC News prezintă datele Biroului Electoral Central privind prezenţa la vot- 45,9%, procent inferior pragului de 50% necesar pentru validarea referendumului. Corespondentul BBC Nick Thorpe consideră că temperaturile foarte ridicate şi neîncrederea generală în clasa politică i-au determinat pe români să nu participe la scrutin. Disputa dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta a stârnit îngrijorare în rândul partenerilor europeni ai României, potrivit BBC. Citiţi şi:

  • Numărătoare paralelă PDL: 45,45% prezenţa la urne. Estimare BEC: 45,92%. Ora 10.00 - primele rezultate oficiale
  • Traian Băsescu: "Îi asigur pe români că, odată revenit la Cotroceni, o sa încerc să generez un sentiment de împăcare în societate"
  • Victor Ponta: "Guvernul va respecta decizia Curţii Constituţionale privind referendumul"