Traian Basescu a informat parlamentul ca declanseaza referendum pentru introducerea votului uninominal, vot care permite alegerea unei persoane, nu a unei liste de partid.

Acesta a fost in esenta mesajul sau pentru parlamentari. In loc de scuze, presedintele a vorbit despre coruptia clasei politice si despre necesitatea unei reforme profunde.

Intampinat de o sala pe jumatate goala – intrucat parlamentarii PSD, PRM, PC si o parte dintre liberali au refuzat sa participe la sedinta -, Basescu si-a citit in liniste mesajul, fara sa mai aiba parte de circul de tipul C.V. Tudor.

La final, politicienii care l-au urmarit pe Basescu la televizoarele din birouri au iesit sa respinga "la cald" propunerea votului uninominal. "E o smecherie ieftina a unui om incoltit", a comentat Mircea Geoana.

"Este o diversiune", a fost replica vicepresedintelui PNL Crin Antonescu. "Populista si anacronica", a reactionat vehement si Marko Bela. "O prostie si o gaselnita", a apreciat C.V. Tudor.

In loc de scuze…

Inca de la inceputul mesajului, Traian Basescu le-a spus parlamentarilor ca nu are de ce sa-si ceara scuze. "Cred totusi ca ati exagerat si ati fost excesivi in interpretare. Eu nu m-am referit la parlament, ci la, si citez, "politicieni care fac legi pentru infractori", s-a justificat Basescu. Apoi au inceput sa curga acuzele, fara a face nominalizari, dar cu aluzii la anumiti lideri politici sau oameni de afaceri.

Sub tirul lui Basescu

"Din 2000 pana in 2007 s-au emis frecvent ordonante prin care agenti economici sunt scutiti sau amanati de la plata obligatiilor catre stat. (…) O alta modalitate prin care se manifesta coruptia este transmiterea informatiilor de interes public in mod preferential, respectiv catre protejatii din imediata apropiere a oamenilor politici. In actuala situatie, acestia vor fi beneficiarii fondurilor de la UE", a acuzat Basescu.

Apoi a vorbit despre RAAPPS, "un sistem mascat de coruptie", prin care unii politicieni beneficiaza de locuinte de serviciu chiar si dupa ce parasesc functiile publice, "continuand sa beneficieze de tratament special, nelegal, ceea ce-i face dependenti de guvern".

Basescu a vorbit despre "starea de nervozitate" pentru  ca "nu mai functioneaza telefonul catre procurori si judecatori" si despre "legatura stransa intre unii oameni de afaceri si parte din oamenii politici".

"Sunt aceiasi oameni de afaceri pe care-i gasim la putere continuu prin influenta pe care au dobandit-o asupra oamenilor politici", a aratat Basescu. Seful statului s-a referit si la "coalitiile transpartinice care-si permit cu aroganta sa influenteze justitia". Pentru toate aceste motive, a sustinut Traian Basescu, clasa politica are nevoie de "o schimbare profunda", nu de o "innoire partiala".

BOICOT

Opozitia si PNL au lipsit din plen

Parlamentarii PSD, PRM, PC si o parte din PNL au refuzat sa participe la sedinta unde presedintele Romaniei si-a prezentat mesajul. Au preferat sa-l asculte la televizor, din birourile personale, sau sa participe la emisiuni televizate. Asa a facut liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, care s-a declarat ofensat de faptul ca Basescu l-a acuzat de lichelism politic.

Mircea Geoana a enuntat trei motive pentru absenta PSD de la sedinta: sefului statului se afla in procedura de suspendare, nu si-a cerut scuze parlamentului, nu a comunicat in avans ideile pe care vrea sa le prezinte in mesaj. Absenta parlamentarilor PSD, PRM si PC a fost convenita la nivel de lideri inca de la pranz.

Potrivit unor surse parlamentare, pentru ca aceasta miscare sa ramana surpriza si sa nu fie "interceptata de servicii", nu a fost anuntata prin telefon, ci prin biletele pasate din om in om. De aceasta data, seful statului si-a luat masuri pentru a impiedica eventuale manifestari violente din partea sustinatorilor lui C.V. Tudor: a fost suplimentat numarul de ofiteri SPP.

Scrutin

Sisteme uninominale

In dezbaterea Comisiei electorale se afla deja proiecte ale PNL, PC si PSD care sustin variante diferite ale alegerii uninominale a parlamentarilor. PNL doreste un sistem uninominal mixt cu compensare, PC vrea ca toti parlamentarii sa fie alesi uninominal, iar PSD militeaza pentru vot uninominal doar pentru Senat.

Fiecare dintre propuneri se bazeaza deja pe modele existente de sisteme electorale uninominale. Modelul englez. Legislatia britanica prevede un sistem uninominal majoritar relativ, cu un singur tur de scrutin.

Astfel, in fiecare circumscriptie electorala este ales un singur membru al parlamentului, castigand acel candidat care obtine cele mai multe voturi, chiar daca acestea reprezinta mai putin de 50 la suta din totalul celor exprimate. In acest caz, guvernul va fi format de partidul care ar obtine cele mai multe mandate in legislativ, chiar daca nu are o majoritate. 

Modelul francez. Francezii voteaza potrivit unui sistem uninominal majoritar absolut cu doua tururi de scrutin. Pentru a castiga mandatul de parlamentar, un candidat are nevoie de cel putin 50 la suta plus unu din voturile valabil exprimate.

Sistemul este asemanator celui folosit in cazul alegerilor prezidentiale din Romania, al doilea tur de scrutin fiind organizat intre primii doi clasati in cel dintai.

Sistemul mixt. O alta varianta ar fi cea a unui sistem uninominal mixt, care presupune ca o majoritate semnificativa dintre mandate sa fie distribuita nominal, in timp ce restul ar urma sa fie redistribuit utilizand tipul proportional.

Cele mai cunoscute modele sunt cele cu distributia a 50 la suta si 66,66 la suta din numarul de mandate in regim uninominal, cu redistribuirea proportionala a celor ramase. Redistribuirea ar putea fi facuta tuturor partidelor participante sau numai celor care nu au obtinut niciun mandat. (Clarice Dinu)

IN EUROPA

Tari in care se aplica acest principiu

> Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Danemarca, Letonia, Olanda, Slovacia, Suedia – se bifeaza candidatul preferat de pe lista propusa de un partid

> Estonia, Finlanda, Grecia, Polonia, Slovenia – cetatenii scriu de mana pe buletinul de vot numele sau numarul corespunzator politicianului pentru care opteaza

> Luxemburg – alegatorii au la dispozitie voturi multiple, acordate fie unei liste, fie mai multor candidati din partide diferite

> Irlanda, Malta – se bifeaza individual mai multi politicieni, urmand ca voturile sa poata fi transferate intre acestia

> Franta, Marea Britanie – candidatul sau lista cu cele mai multe voturi, cu sau fara majoritate absoluta (50%·1), castiga alegerile

*) Actualul sistem electoral din Romania (proportional cu lista blocata) mai este agreat doar in Bulgaria, Spania, Portugalia si Italia
(Anca Simina)