Locuitorii satului Sântionlunca, din comuna Ozun, au pregătit sâmbătă seara, cu ocazia zilelor comunei, un colac secuiesc (kurtoskolacs - n.r) de cinci metri lungime.
Aluatul colacului uriaş a fost pregătit de o tânără de 25 de ani, Ciutak Melinda, iar „băţul“ de cinci metri pe care a fost copt colacul a fost meşterit de consăteanul ei, Foldasz Francisc, de 35 de ani. Bărbatul spune că „băţul“ pe care a fost copt colacul e din lemn de brad, dar că ar fi fost mai bine dacă era făcut din lemn de fag, paltin sau mesteacă n.
„Aluatul se face uşor, în 15 minute e gata. Cu aluatul folosit pentru acest colac făceam 50 de kurtoşi normali. «Băţul» a fost uns cu ulei pentru a nu se lipi aluatul, iar după ce a fost încolăcit, aluatul a fost uns cu gălbenuş de ou cu zahăr. După coacere, l-am trecut printr-un stat de zahăr tos şi vanilat“, povesteşte Ciutak Melinda. Odată întins, kurtoskolacsul uriaş s-a copt, pe jar de cărbuni, în 25 de minute, după care a fost tăiat cu un cuţit, pentru că nu putea fi scos întreg de pe „băţ“, şi împă rţit zecilor de localnici şi turişti prezenţi la manifestare. Pentru ediţia de anul viitor, locuitorii comunei vor să facă un colac de 7,5 metri.
Tot sâmbătă, dar la Sfântu Gheorghe, 53 de echipe din România şi Ungaria au preparat 795 de metri de cârnaţi, după cele mai diverse şi originale reţete. Publicul care a vrut să deguste delicatesele de la „Parada Cârna- ţilor“ a plătit o taxă de intrare de 10 lei. REŢETĂ Ingredientele folosite > 12 kilograme de făină > 8 pachete de unt > 1 kilogram de zahăr > 30 de pliculeţe de zahăr vanilat > 150 de grame de drojdie
> 6 litri de lapte > 10 ouă > coaja rasă de la 2 kilograme de lămâi