Reconstituirea celui mai mare film romanesc

Reconstituirea celui mai mare film romanesc

Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", regizat de Cristian Mungiu, a impresionat specialistii si iubitorii de film de la Cannes.

Impreuna cu actorul Vlad Ivanov, interpretul personajului „domnu’ Bebe”, am reconstituit cel mai mare succes al industriei cinematografice din Romania.

Succesul filmului „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” a confirmat faptul ca in Romania exista tineri talentati, capabili sa faca pelicule foarte bune. Iata povestea unui film care, cu un buget mic, dar cu o echipa „mare”, a luat trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes.

Scena 1: Actiunea

Filmul se petrece inainte de 1989, in perioada comunismului si spune povestea a doua studente, Gabita si Otilia, care stau intr-o camera de camin. Gabita ramane insarcinata - de aici si titlul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, exact durata sarcinii - asa ca ia decizia sa se intalneasca cu domnul Bebe, un barbat care face avorturi. In acea perioada avorturile erau ilegale si niciuna dintre fete nu mai trecuse pana atunci prin asa ceva.

„Otilia se intalneste cu el intr-o camera de hotel. Desi e destul de suspicios la inceput, totul incepe foarte linistit, zici ca e un om de treaba si, de fapt, nu e deloc, e o bestie cu chip de om”, isi descrie Vlad Ivanov, in cateva cuvinte, personajul.

„Le forteaza pe cele doua fete sa se culce cu el, face avortul, si in final devine o bestie, bate cu pumnul in masa, se transforma, pur si simplu, intr-un animal si dupa ce isi devoreaza prada spune: „Hai ca, daca e, va mai ajut daca mai aveti nevoie. Hai, bafta!”„, retraieste Vlad Ivanov pentru o clipa una dintre scene.

Scena 2: Filmarile

„S-a lucrat foarte mult la acest film. Am filmat o luna jumatate, doua luni. Incepeam dimineata foarte devreme, ne intalneam la sase-sapte, iar la opt eram deja in locatie. Si filmam pana seara tarziu”, isi aminteste actorul.

Spune ca s-a simtit extraordinar pentru ca au lucrat ca o adevarata echipa, toti intelegand cat de importanta este fiecare scena. „Era o liniste ca de catedrala. Iar daca ceva nu era in ordine, Cristian venea si-mi spunea la ureche, in soapta: „Uite asa si asa... Gata. Motor! Actiune!”.”

„4 luni, 3 saptamani si 2 zile” a fost filmat in ordine cronologica, pentru ca regizorul Cristian Mungiu si-a dorit sa pastreze aceeasi tensiune pe tot parcursul secventelor si sa ajute actorii sa traiasca mai intens personajele.

„Prima zi de filmare a fost cu mama mea. Pentru ca pierduse cheia, eu trebuie sa ma duc sa i-o duc. Ea e pe o banca, undeva intre blocuri. Eu conduc o masina, opresc si-i zic: „Ce cauti aici? De cate ori ti-am zis sa nu mai iesi din casa?”„, isi aminteste actorul replica din film.

„A fost o zi extraordinara. Era iarna si era cam frig, iar doamna Bosanceanu (actrita care a interpretat rolul mamei domnului Bebe - n.r.) a tremurat acolo, pe bancuta, si a suportat cu stoicism tot frigul asta cat am tras foarte, foarte multe duble”, adauga Ivanov.

Actorul spune ca au filmat in mai multe locatii, gasite special ca sa trezeasca atmosfera acelei epoci. „Am filmat in Bucuresti, intr-un hotel de la gara, de doua stele, care, culmea, a ramas la fel ca pe vremea lui Ceausescu. Am mai filmat undeva prin spate pe la Gara Obor si prin Baicului, prin spate”, completeaza el.

Scena 3: Regizorul

Despre Cristian Mungiu actorul Vlad Ivanov are doar cuvinte de lauda. Spune ca este nu numai un regizor, ci si un scenarist talentat. „E o arta pe care Cristian a avut-o - sa simti actorul. A lucrat cu noi, iar dialogurile pe care le-a scris, parca ni le-a pus in gura. E mare lucru sa simti, ca actor, ca sunt cuvintele tale”, spune, zambind, Vlad Ivanov.

Pe Cristian Mungiu il cunostea pentru ca lucrase cu el la doua reclame. „Cristi a vazut ceva la mine atunci, pentru ca initial, la casting, directorul de casting i-a spus: „Mai, nu cred ca e pentru rolul asta, trebuie sa fie o fiara si Vlad e bland, ia uita-te la fata lui”. Am dat totusi probele si i-a placut foarte mult.”

A fost impresionat de forta pe care au avut-o atat regizorul, cat si operatorul Oleg Mutu, de a incerca ceva extraordinar. „Inima filmului este o scena care tine cam 35 de minute, impartita doar in trei cadre mari, ceea ce este foarte greu. Daca ar fi filmat plan contra plan si ar fi taiat foarte multe cadre s-ar fi pierdut starea in care eram”, spune Ivanov.

Scena 4: Restul echipei

Vlad Ivanov este foarte mandru de Anamaria Marinca, o actrita care, desi este foarte tanara, are un palmares extraordinar, dar si de restul actorilor, care au contribuit putin cate putin la aceasta mare reusita.

„Anamaria este un om care isi elaboreaza rolul, este un om extrem, extrem de sensibil. Laura Vasiliu, la fel. Eu cu ele doua am jucat, desi in film sunt foarte multi actori de mare, mare valoare - Alex Potocean, Luminita Gheorghiu, Tania Pop, Lili Mocanu.” Se vede ca a fost multumit de echipa cu care a lucrat si vrea sa o felicite si pe scenografa Mihaela Poenaru.

„Mihaela e o scenografa extraordinara. La un moment dat, Oleg si Cristi se plimba cu camera 360 de grade, de jur-imprejur, si nu gasesti absolut nimic, un termopan sau ceva, care sa fie din zilele noastre. Sa orchestrezi toata chestia asta e o munca imensa. Pentru ca filmul se petrece inainte de ‘89, trebuia reconstituita exact perioada aia, ori e foarte greu sa gasesti tot felul de lucruri de pe vremea aia. Avea la un moment dat, nu lapte Doina, dar tot o chestie din asta si o intreb: „Dar unde le mai gasesti, mai, ca s-au dus, au trecut 17 ani, unde le mai gasesti?”.

Si ea era asa fericita ca putea sa faca toate astea. A muncit enorm si are si ea Palme d’Or-ul ei pentru asta. Fiecare dintre noi are cate un mic Palme d’Or.”

Scena 5: La Cannes

„Seara de joi, 17 mai, a fost o seara magica. N-o sa uit niciodata, era seara de Inaltarea Domnului, seara aia magica de covor rosu”, isi aminteste actorul.

Desi ar fi putut vedea filmul pe DVD, Cristian Mungiu i-a sugerat sa astepte sa-l vada direct la Lumiere. „Am fost socat, pur si simplu. Noi am filmat cu doua saptamani inainte de Craciun si in ianuarie. L-am uitat, l-am scos din minte si acum, la sfarsitul lui mai, cand l-am vazut, eu, ca actor, am ramas socat de duritatea lui, de impactul pe care l-a avut asupra mea. Cred ca o sa aiba un impact extraordinar si asupra publicului”, spune Ivanov.

Desi „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” nu a fost un film cu un buget mare, a luat marele premiu la Cannes. „Din cate stiu, CNC-ul (Centrul National al Cinematografiei - n.r.) ar fi dat 350.000, iar restul de 250.000 - 600.000 de euro a costat in total - i-ar fi luat din sponsorizari. Si uite, intr-adevar, se dovedeste ca nu-ti trebuie investitii mari si bugete enorme ca sa faci un film care sa ia Palme d’Or-ul. Iti trebuie o idee buna, un regizor bun, un operator bun, niste actori buni care sa-si duca la capat ideea. Acestea sunt ingredientele absolut necesare pentru succes.”

Despre onorariul sau nu vrea sa spuna prea multe, doar ca in Romania actorii nu au nici pe departe onorariile pe care ar trebui sa le ia sau pe care le au actorii straini. „Sigur ca am fost platiti pentru chestia asta, dar nu traim ca un actor american de pe urma unui film, nici pe departe”, adauga actorul.

FISA DE FILM Pelicula „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, un succes international > Regie: Cristian Mungiu > Scenariu: Cristian Mungiu > Scenografie: Mihaela Poenaru > Montaj: Dana Bunescu > Imagine: Oleg Mutu > Sunet: Titi Fleancu > Distributie: Laura Vasiliu, Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean, Adi Carauleanu, Eugenia Bosanceanu, Tania Popa, Luminita Gheorghiu.

CARIERA

Biografia actorului Vlad Ivanov > Actorul Vlad Ivanov s-a nascut pe 4 august 1969 la Botosani.

> In 1995 a absolvit Academia de Teatru si Film, Sectia actorie, la clasa profesoarei universitare Sanda Manu.

> Este angajat al Teatrului National Bucuresti din stagiunea 1995-1996.

> Societar al Teatrului National din 2004.

> Roluri in teatru: 1996 - Amyras, in „Tamerlan cel Mare”, 1999 - Bagot, in „Richard II”, 2001 - Dr. Samson Carasco, in „Omul din la Mancha”, 2003 -Branzovenescu, in „O scrisoare pierduta”, 2004 - Jitnicerul Stavar, in „Apus de soare”.

> In 2005 a jucat alaturi de actrita Maia Morgenstern in „Lysistrata”, de Aristofan, in regia lui Michael Cacoyannis.

> Vlad Ivanov a jucat in filmele: „Liceenii in alerta”, „Triunghiul mortii”, „The Embassy” (coproductie romano-americana), „Tacanitii” (coproductie romano-franceza), „Le Pere Goriot” (coproductie franco-romana).

Ne puteți urmări și pe Google News