Recolta de grâu, abia la jumătatea celei din 2008

Recolta de grâu, abia la jumătatea celei din 2008

Producţia slabă, cauzată de secetă şi de lipsa îngrăşămintelor, s-ar putea traduce prin creşterea preţului pâinii, începând din toamnă.

Recolta de cereale din acest an s-ar putea diminua cu până la 50% faţă de cea de anul trecut, dacă zilele călduroase continuă, spun cultivatorii de terenuri. Vina pentru o recoltă slabă din acest an este împărţită între secetă şi lipsa îngrăşămitelor. „Din start, producătorii plecau anul acesta cu o recoltă la hectar cu 15%-17% mai mică. Acum, că nu mai avem nici îngrăşăminte, acest procent va creşte”, spune Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar. Potrivit acestuia, am avea nevoie de o recoltă de cel puţin 2,8 milioane de tone de grâu pentru a acoperi nevoia de consum a României.

Pâinea, cu 5%-10% mai scumpă  Cert este că nu vom avea o producţie similară cu cea din 2008, de 5,8 milioane de tone. „Mă rog, pentru minimum de recoltă. Pentru că, dacă vom avea o situaţie ca anul trecut, despre care procesatorii spun că, din cele 2,8 milioane de tone, 30-40% sunt de o calitate proastă, sigur va trebui să importăm, ceea ce va creşte preţul pâinii cu circa 5%-10%, din toamnă”, mai spune reprezentantul fermierilor. Recoltarea va începe la sfâr şitul acestei luni, dacă temperaturile se vor încadra în parametri normali. Dacă însă temperaturile vor continua să crească, depăşind 35 de grade Celsius, lucrările ar putea fi devansate.

Ceva mai pesimist decât preşedintele Agrostar este Marcel Cucu, membru al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). El spune că recolta la hectar din acest an va fi la jumătatea celei de anul trecut. Producţie de cel mult 1,5 tone pe hectar  „Dacă, în 2008, am avut la grâu o medie de 2.800 kg/ha, anul acesta nu cred că vom avea mai mult de 1.500 kg/ ha. Trebuie menţionat că fermierii care şi-au irigat terenurile chiar vor avea o recoltă bună, însă per total producţia nu va fi una prea îmbucurătoare”, afirmă reprezentantul LAPAR. El crede că pe piaţa autohtonă există o mare distorsiune, mai ales în condiţiile în care tona de grâu se vindea, anul trecut, în România, cu 130 de euro, în timp ce la Bursa de la Paris aceasta costa în jur de 185 de euro.

„Pe lângă preţul de nimic, noi am mai avut un dezavantaj ce a constat în subvenţii. Ale noastre au fost de trei ori mai mici decât cele din Franţa sau Germania. Dacă la noi aceasta a fost de 97 de euro la hectar, în ţările respective plata de la stat depăşea 300 de euro”, a mai spus Marcel Cucu.

Potrivit acestuia, preţul produselor agricole româneşti este atât de mic şi din cauza lipsei capacităţii de stocare a recoltelor.

Ne puteți urmări și pe Google News