Evenimentul Zilei > Social > Reacție fermă a fostului șef al IGPR, Bogdan Despescu, la raportul Corpului de Control al MAI: Conține date nereale și informații incomplete
Reacție fermă a fostului șef al IGPR, Bogdan Despescu, la raportul Corpului de Control al MAI: Conține date nereale și informații incomplete

Reacție fermă a fostului șef al IGPR, Bogdan Despescu, la raportul Corpului de Control al MAI: Conține date nereale și informații incomplete

Fostul șef al Poliției Române, chestor Bogdan Despescu este decis să își caute dreptatea atât în MAI și, eventual, în instanță, după ce a aflat că va fi cercetat disciplinar în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministrului. Bogdan Despescu susține că avea informații că urm asă fie schimbta din funcție încă de la sfârșitul anușui 2017 și de aceea consideră un linşaj mediatic şi tendenţioasă expunerea conform căreia ar fi dispus măsuri tardive în cazul polițistului pedofil.

Reacția chestorului Bogdan Despescu să fie o premieră în Ministerul de Interne, însă revolta lui față de informațiile nereale apărute în Raportul Corpului de Contral al Ministrului pare să fie mai importantă. “Declanşarea cercetării mele disciplinare, ca urmare a verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministrului, nu m-a surprins deoarece această decizie era "necesară" pentru argumentarea declaraţiilor publice prin care ministrul afacerilor interne s-a antepronunţat cu privire la vinovăţia mea, atât la momentul solicitării demisiei mele din funcția de Inspector General, dar și  ulterior, cu ocazia intervenţiilor în mass-media” arat[ fostul șef al IGPR într-o scrisoare publică. El susține că  deținea date, încă de la sfârșitul anului trecut, despre intenția ministrului Carmen Dan de a-l înlocui din funcție iar cazul polițiștului pedofil ar fi devenit, astfel, oportunitate speculată şi un veritabil pretext.   

 

Bogdna Despescu informează că acuzaţiile Corpului de Control la adresa lui nu i-au fost aduse la cunoștință și nu i s-a dat posibilitatea exercitării dreptului la apărare. “Mai mult,  prin mediatizarea, de către doamna ministru, a materialului de control în cadrul unei dezbateri televizate, am fost pus în imposibilitatea, ca anterior, să pot da lămuriri şi să prezint organelor abilitate şi opiniei publice argumente şi date care contrazic şi chiar răstoarnă situaţia de fapt expusă de Corpul de Control în privinţa mea”, explică Bogdan Despescu. Vorbind despre modul în care și-a exercitat atribuțiile,“raportul prezintă atât date nereale, prin felul în care sunt argumentate, cât şi informaţii incomplete, de natură a induce în eroare opinia publică, cu scopul provocării oprobriului societăţii împotriva mea”.

 

Fostul șef al Poliției Române, Bogdan Despescu, prezintă, în premieră, informațiidespre măsurile reale dispuse în cazul polițistului pedofil. “Astfel, sinteza raportului are neconformităţi majore, de exemplu: se menţionează trunchiat că raportarea cazului de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a făcut în data de 05.01.2018 către Inspectoratul General al Poliţiei Române, evitând a se arăta că aceeaşi informaţie a fost transmisă în acelaşi timp, la ora 17.57 şi Ministerului Afacerilor Interne. Pe de altă parte, sunt prezentate aspecte nereale referitoare la faptul că aş fi dispus tardiv, măsuri, abia în data de 15.01.2018, speculându-se că am acţionat la câteva zile după prinderea făptuitorului. În realitate, pentru identificarea şi prinderea făptuitorului, dispusesem măsuri, încă din data de 06.01.2018 (aspect recunoscut de Corpul de Control în cuprinsul materialului), iar în data de 15 a aceleiaşi luni, am solicitat să fie luate măsuri suplimentare. Acest lucru s-a impus ca urmare a datelor noi operative apărute şi inserate în data de 14.01.2018, ora 17.36, în completarea fişei de informare referitoare la identificarea unei boxe deținute de Stan Eugen în comuna Măgurele, județul Ilfov în interiorul căreia ar fi putut fi descoperite mijloace de probă. Ulterior, la solicitarea procurorului de caz, instanţa de judecată a autorizat, şi s-a efectuat percheziţia domiciliară a boxei”.

 

În urma precizărilor făcute anterior, fostul șel al Poliției Române consideră “un linşaj mediatic şi tendenţioasă expunerea conform căreia am dispus măsuri tardive, abia după ce suspectul a fost reţinut, aşa cum am arătat mai sus”. Bogdan Despescu va pune, de aceea, la dispoziția comisiei disciplinare şi organelor abilitate informaţiile şi documentele necesare stabilirii situaţiei reale de fapt. n funcţie de legalitatea şi temeinicia tratării cauzei disciplinare,“îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanțelor de judecată şi/sau organelor abilitate pentru a verifica inclusiv dacă actele Corpului de Control şi cele în legătură cu cercetarea mea disciplinară au fost întocmite cu respectarea legalităţii, a prezumţiei de nevinovăţie şi dacă, acestea cuprind afirmaţii mincinoase și tendenţioase diseminate în spaţiul public cu scopul de a-mi discredita imaginea de ofițer de carieră, chestor (general) al Statului Român”. Bogdan Despescu este convins că, la final, se va demonstra faptul că nu a încălcat nicio prevedere legală sau de conduită.