Război pentru Polul Sud

Război pentru Polul Sud

Intenţia Marii Britanii de a revendica la ONU o suprafaţă imensă - aproximativ un milion de kilometri pătraţi - din platoul continental al Antarcticii complică disputele teritoriale din jurul Polului Sud, relevă ziarul „Daily Telegraph“.

„Există cinci revendicări pe care Marea Britanie speră să le avanseze“, se arată într-un comunicat al Ministerului britanic de Externe. Conform documentului, este vorba despre Golful Biscaya şi despre teritorii din jurul Insulelor Falkland, Georgia de Sud, Ascension şi din bazinul Hatton/Rockall.

„The Telegraph“ apreciază că iniţiativa Londrei va intensifica disputa pentru regiunile din jurul Polului Sud. Zona este bogată în petrol, gaze naturale şi resurse minerale şi, deşi exploatarea acestora este interzisă de Tratatul Antarctic, semnat în 1959, pretenţiile Londrei au stârnit deja furie în Argentina. Se încinge lupta Marea Britanie a fost acuzată că face „revendicări imperialiste“, iar noua dispută riscă să redeschidă rănile provocate de războiul pentru Insulele Falkland (Malvine), din 1982. Acestea sunt, în prezent, teritoriu britanic, însă Argentina vrea să revendice la ONU atât Insulele Falkland, cât şi Insula Georgia de Sud.   În cursa pentru teritoriile de la Polul Sud au mai intrat până acum Noua Zeelandă şi Australia, dar o vor face, cel mai probabil, şi Chile, Franţa sau chiar Brazilia, scrie presa britanică. Acest lucru ar putea genera o dispută la fel de aprinsă ca aceea pentru Polul Nord, în care sunt implicate Rusia, Statele Unite, Canada, Norvegia şi Danemarca. Termenul-limită pentru revendicările privind zonele antarctice este mai 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News