Război mediatic înainte de negocierile pentru guvern

Război mediatic înainte de negocierile pentru guvern

Până când vor afla de la Cotroceni numele premierului, partidele îşi fac avansuri prin intermediul presei. Democrat-liberalilor li s-a transmis să intre în "silentio stampa".

Combinaţiile când cu PNL, când cu PSD lansate de la televizor de democrat-liberali au fost stopate ieri brusc de Emil Boc, până la un semn de la preşedintele Traian Băsescu. Euforici după avansul de trei parlamentari rezultat din alegeri, PDL-iştii au primit interdicţie la orice emisiune la televiziune, la orice declaraţie în presă până la consultările de la Cotroceni.

În aşteptarea premierului avansat de Traian Băsescu, de la care să înceapă negocierile, PDL, PSD şi PNL joacă la cacealma. Dacă PSD a ieşit ieri prin Miron Mitrea şi Ilie Sârbu cu avansuri către PDL, PNL a pus totul pe o carte: şantajul cu intrarea în opoziţie.

Varianta PSD-PNL, dorită de Viorel Hrebenciuc, este pentru moment închisă, social-democraţii punându-şi toate speranţele de intrare la guvernare cu PDL. „O soluţie cu PDL este mai probabilă astăzi decât una cu PNL, dar este departe de a fi bătută în cuie“, a spus Mitrea.

Între timp însă, în PDL a venit ordin de sus: nimeni nu mai are ce căuta la televizor sau ce negocia până la consultările cu şeful statului, aşteptate mâine sau luni.

Cu scaunele de parlamentar numărate, partidele nu au încă nicio variantă de majoritate pentru a merge la Cotroceni să ceară premier, formulă cu care atât PSD, cât şi PNL au ameninţat înainte de alegeri.   CONSEMN: INTERZIS LA TELEVIZOR   PDL face „ciocu’ mic“ până la semnalul lui Băsescu

Combinaţiile când cu PNL, când cu PSD lansate de la televizor de democrat-liberali au fost stopate ieri brusc de Emil Boc până la un semn de la preşedintele Traian Băsescu. Euforici după avansul de trei parlamentari rezultat din alegeri, PDL-iştii au primit interdicţie la orice emisiune la televiziune, la orice declaraţie în presă până când şeful statului va da startul negocierilor în consultările de la Cotroceni. Cei care nu au fost de faţă de dimineaţă la şedinţa de partid au luat la cunoştinţă prin SMS.

Redevenit stăpân pe situaţie, Boc a convocat pentru astăzi conducerea centrală şi liderii de filiale să stabilească echipa de negociere atât cu PNL, cât şi cu PSD şi mandatul acesteia. Boc: „Mergeţi la Cotroceni, acolo sunt răspunsurile“   „Se spun tot felul de prostii“, a fost explicaţia unuia dintre participanţii la muştruluială. Ceea ce a deranjat ar fi fost decredibilizarea în presă a mesajului de refacere a dreptei din seara alegerilor, prin declaraţiile deschise de apropiere de PSD.

Unul dintre protagoniştii unui astfel de episod a fost ieri-dimineaţă chiar finul lui Băsescu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă. „Eu sunt un om din provincie, dar cred că PSD are şanse mai mari să intre la guvernare cu PDL“, a intervenit el la Antena 3.

Radu Berceanu a reamintit că „PNL este preferat“, dar a constatat că „pretenţiile lor sunt exagerate“. „Nu cred ca negocieri politice să însemne chestiuni de genul noi vrem premier şi program liberal, ca şi cum ar fi la 51%, dar noi nu am aflat. O să găsim nişte parteneri care să ne vrea, să fie rezonabili, să fie eventual şi de cuvânt“, a mai spus el.

Boc a luat atât de în serios interdicţia încât şi-a aplicat-o şi sieşi. Întrebat dacă va da curs invitaţiei PSD de intrare în parteneriat cu PDL, şeful partidului a pasat răspunsul. „Mergeţi la Cotroceni, bateţi pe acolo, că acolo sunt răspunsurile“, a spus el, cu Gheorghe Flutur jubilând alături. La restaurant, mai răruţ şi mai discret

Odată cu intrarea în „silentio stampa“, PDL-iştii au decis să o lase mai moale şi cu restaurantele. În ultimele două zile au fost găsiţi de ziarişti când în grup de partid, la Select, când la Casa Doina, unde luau masa şi PSD-iştii. „Nici să mai mănânci nu mai poţi, dom’le, în ţara asta“, s-au plâns liderii în Modrogan.

Mai calm, Vasile Blaga a explicat că prezenţa în acelaşi restaurant cu PSD-iştii luni seara a fost „pur şi simplu întâmplătoare“. „Am fost în camere diferite, n-a existat nicio negociere. Credeţi că, dacă vrei să discuţi, nu există şi telefoane?“, a adăugat secretarul general al PDL.

Cu PNL prima variantă, PSD rămâne însă una dintre soluţiile de parteneriat. „Măcar nu mai suntem izolaţi“, a concluzionat Radu Berceanu pe holurile din Modrogan. Înainte de discuţiile serioase, Boc a revendicat „dreptul moral“ al PDL de a impune premierul şi „dreptul constituţional“ al lui Băsescu de a-l alege. (Anca Simina)

ÎNCREDERE. Blaga, Videanu şi Boc merg la sigur

CITIŢI ŞI:

EDITORIALUL EVZ: Băsescu iubeşte trădarea

SENATUL EVZ: Bilanţ după primele trei zile ale alegerilor

--------------------

Bulă a intrat în parlament

Victimele uninominalului îi invidiază pe aleşii calculatorului

Culmea uninominalului: un deputat cu 34 de prieteni

--------------------------------------------------------------------- GUVERN CU PDL PSD se oferă pe tavă PSD vrea să ajungă la putere cu orice preţ. Cu sau fără premier. Chiar şi alături de Traian Băsescu şi de PDL. Declaraţiile au fost în consecinţă.

Ilie Sârbu, vicepreşedinte: „Există un curent puternic care merge pe varianta unui guvern PDL-PSD. (...) Nu ştiu dacă PSD mai suportă patru ani de opoziţie“. Miron Mitrea: „PNL se cramponează de menţinerea lui Tăriceanu ca premier. Nu suntem de acord. O soluţie cu PDL este mai probabilă astăzi decât una cu PNL“. Veşnica dilemă: la putere sau în opoziţie

După ce varianta unei combinaţii cu PNL a căzut, PSD îşi joacă ultima carte înainte de a ajunge în opoziţie. Bate la Palatul Cotroceni şi insistă pentru a fi primit într-o coaliţie cu PDL, partidul pe care voia să-l izoleze.

Reuniţi ieri într-o şedinţă de urgenţă, liderii PSD au analizat pe toate părţile posibilele soluţii. „Avem două variante: cu PNL sau în opoziţie“, a pledat Iliescu pentru „izolarea lui Băsescu şi a PDL“. Radu Mazăre i s-a alăturat. „De ce nu rămânem noi în opoziţie? Numai din opoziţie putem să-l dăm jos pe Băsescu. Aşa ce facem, îl mai facem pe Băsescu cinci ani preşedinte?“. „Liberalii au fost neserioşi“, a sărit şi vicepreşedintele Dan Nica, pledând pentru un guvern cu PDL. Conform înţelegerii dintre Geoană şi Tăriceanu, PNL trebuia să iasă duminică seară să anunţe formarea majorităţii cu PSD şi UDMR. Înţelegerea nu s-a respectat.

Adrian Năstase s-a pronunţat pentru continuarea discuţiilor, atât cu PNL, cât şi cu PDL. Viorel Hrebenciuc a pledat pentru o „soluţie cu PNL“. A reuşit să provoace doar iritare. Mitrea şi baronii locali Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu l-au acuzat că e vinovat pentru eşecul negocierilor cu PNL.

În final, liderii PSD au hotărât să negocieze cu toată lumea. „Avem un mandat pentru discuţii exploratorii cu toate cele trei partide parlamentare“, a anunţat Mircea Geoană. Potrivit preşedintelui PSD, condiţia pentru formarea unei majorităţi este aceea ca în programul viitorului guvern să se regăsească Elementele programului PSD.

Oferta concretă a PSD pentru PDL, potrivit unor surse social- democrate, e următoarea: Traian Băsescu numeşte un premier PDL, fiecare partid ia şefia uneia dintre Camerele Parlamentului. Ministerele se împart în mod egal. La fel posturile de secretari de stat, prefecţi, şefi de agenţii şi toate celelalte funcţii guvernamentale.

În PSD au fost declanşate negocierile nu doar pentru ajungerea la guvernare, ci şi pentru împărţirea puterii în partid. Discuţiile despre congrese extraordinare s-au redeschis. Miron Mitrea a vorbit ieri despre obligaţia conducerii PSD de a-şi depune mandatul în cadrul unui Congres. Ideea i-a surâs lui Ion Iliescu, care a manifestat un apetit pentru „o analiză profundă a alegerilor, a funcţionării partidului, a echipei, a disfuncţionalităţilor“. Replica lui Geoană a fost promptă: „Nu va exista niciun Congres“. (Florin Ciornei)

REPLIERE. Geoană nu mai ţine cu dinţii de funcţia de premier STRATEGIE

Liberalii răspund cu scenariul opoziţiei Liberalii au jucat, ieri, cartea opoziţiei ca un răspuns la mişcarea de imagine a PDL care a lansat ipoteza unei guvernări cu PSD. Lideri ai partidului au interpretat ieri totul drept „o scenetă“ pusă la punct de Traian Băsescu pentru a simplifica negocierile dintre PDL şi PNL. „Băsescu vrea să-l convingă pe Tăriceanu să renunţe la solicitarea postului de premier şi să accepte şefia Camerei“, este opinia liberalilor despre agitaţia de ieri. Totuşi, o asemenea ecuaţie este greu de rezolvat. Există liberali care consideră că este greu ca PNL să obţină funcţia de premier, dar s-au ferit să i-o spună lui Tăriceanu direct în faţă. Mai mult, la prima şedinţă a Biroului Politic al PNL, toată lumea a fost de acord ca premierul să fie negociatorul-şef al partidului. Motivul: în ianuarie 2009 este programat un congres al PNL şi nimeni nu vrea să fie în situaţia să explice de ce l-a „trădat“ pe Tăriceanu. După şedinţa de marţi, şeful guvernului i-a chemat, ieri-seară, pe mai mulţi lideri liberali la Palatul Victoria, pentru a discuta paşii pe care ar trebui să-i facă în următoarea perioadă. Taberele din PNL

Deocamdată, liberalii mimează imaginea de partid unit. În realitate, liderii partidului au opinii divergente faţă de strategia pe care ar trebui să o adopte. Cei care invocă varianta opoziţiei, precum Bogdan Olteanu sau Dan Motreanu, se gândesc să valorifice la nivel de imagine colaborarea dintre PDL şi PSD. „Dacă celor de la PDL, care au atacat PNL timp de opt ani, nu le crapă obrazul de ruşine să facă un guvern cu PSD e problema lor, să-l facă“, crede preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

Dacă înainte de alegeri, mulţi liberali înclinau spre o colaborare cu PSD, susţinătorii acestei variante au părut destul de dezumflaţi de rezultatul final al alegerilor.

Din acest motiv, adepţi ai colaboră rii cu PSD precum Crin Antonescu, Dan Radu Ruşanu sau Norica Nicolai par să piardă teren. Pe de altă parte, din ce în ce mai mulţi lideri PNL conştientizează faptul că supravieţuirea la guvernare este mai uşor de asigurat printr-o colaborare cu Traian Băsescu, cel care-l desemnează pe candidatul la postul de premier. Din acest motiv, ministrul transporturilor, Ludovic Orban, insistă pe ideea că programele PNL şi PDL sunt compatibile. La rândul său, ministrul economiei, Varujan Vosganian, are o abordare aparent sentimentală: „Să nu uităm ce am simţit cu toţii în momentul în care am văzut la televizor în seara alegerilor că PSD a câştigat alegerile“.

UDMR nu se leagă de PNL   Pe de altă parte, poziţia de negociere a PNL este complicată şi de faptul că Tăriceanu nu a reuşit să obţină de la Marko Bela un protocol scris de colaborare, prin care Uniunea să se angajeze în scris că merge cu liberalii în orice condiţii. Tăriceanu voia să se prezinte la negocierile cu celelalte partide ca liderul unui pol politic, dar nu a obţinut de la Marko Bela mai mult decât promisiunea că vor exista consultări în vederea negocierilor. (Romulus Georgescu)

NEGOCIERE. Tăriceanu a fost lăsat să găsească varianta convenabilă PNL

Ne puteți urmări și pe Google News